Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C. Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami. Obiad był pyszny ! Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej
Kuchnia na wzgórzuLubisz kotlety schabowe? Ja tak przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera
Niezły MłynekWitajcie, dla tych, którzy nie mają pomysłu na obiad, mamy idealną wręcz propozycję! Na jego widok każdy reaguje uśmiechem, w zawrotnym tempie zrobił karierę podbijając cały świat! Według własnego "widzi-mi-się" przybiera różne kształty. Czasami jest krótki, czasem długi, czasem ma formę kuleczek, w wiosennym wydaniu nawet zamienia się w kwiatuszki, stając się ozdobą stołu. Bywa elastyczny....po ugotowaniu(...)naszemu kuchennemu bohaterowi. "[...] nas, Włochów, z makaronem łączą naprawdę szczególne więzy. Zawsze zadawałem sobie pytanie, skąd się bierze ta zupełnie bezwarunkowa miłość. Fakt, że mniej więcej raz dziennie, na obiad albo na kolację, to cudo pojawia się na naszych stołach, nie może być ledwie przyzwyczajeniem. Musi w tym być coś więcej. We Włoszech przygotowanie talerza takich bucatini all'amatriciana
Kuchnia smakówKochani, jeśli ktoś z Was potrzebuje na obiad czegoś sycącego i pożywnego, bo np. ma gro facetów do wykarmienia, to polecamy Wam gorąco zapiekankę z ziemniakami, szpinakiem i łososiem. Są wśród nas tacy, którzy obiadu bez ziemniaków wyobrazić sobie nie mogą. Nasza propozycja obiadowa zawiera ziemniaki w ciut innej wersji. Czas odkrywać nowe smaki i aromaty:) Wersja podana w przepisie
Kuchnia smakówGeneralnie mamy ochotę na coś lekko strawnego, najlepiej sałateczkę, koktajl lub naleśnika. Oby było mało pracy i fit. U nas tym razem padła propozycja wręcz odwrotna. Spragnione typowych staropolskich obiadów, ciepłych i niekoniecznie lekkich, ale pysznych, postanowiłyśmy zrobić kluski śląskie. A dokładnie postanowiła Agnieszka, a ja po niej nabrałam na kluseczki ochoty. W zależności od regionu nasza propozycja przybiera różne(...)wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych
Kuchnia smakówKażda mama chciałaby, aby jej dziecko zjadło wartościowy obiad a każde dziecko chce jeść to, co już zna i co mu się podoba. Ten przepis jest połączeniem potrzeb mamy i dziecka 🙂 Większość mam może potwierdzić, że wszelkiego rodzaju kluski wchodzą... Artykuł Kolorowe kopytka z warzywami, czyli obiad dla dzieci pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaUwielbiam warzywne dodatki do obiadu. Wprowadzają ten wspaniały, świeży i zdrowy akcent do każdej potrawy. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na surówkę z białej kapusty z zielonym ogórkiem. Z poprzedniego obiadu – łazanki – został mi kawałek kapusty, który aż się kupił by go wykorzystać Powstała pyszna surówka idealnie pasująca do chrupiących kotletów z piersi kurczaka. Składniki
Słodkie okruszkisposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :) Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże marchewki 3 listki bazylii 3 szklanki bulionu (w moim przypadku był to rosół z obiadu) 150 ml śmietanki 30% pieprz, sól
ChilliJemyGotowana roladka drobiowa ze szpinakiem to kolejna propozycja dla mamy karmiącej, choć oczywiście nie tylko. Jak dawniej nie przepadałam za szpinakiem, tak teraz jem go
Kuchnia w czekoladziePyszny, szybki przepis na obiad w gorący dzień - lekki makaron z dodatkiem warzyw i fety sprawdzi się wyśmienicie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 457 kcal) 75 g razowego makaronu (u mnie świderki - szklanka) 3 sztuki zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych łyżka oliwy 30 g sera feta sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente
Moje Kuchenne RewelacjeDziś przedstawiam Wam mój sposób na szybki obiad :) Przygotowuję go zawsze wtedy, kiedy mam mało czasu na zrobienie obiadu. Makaron z sosem pomidorowym z mięsem mielonym. U nas doskonale sprawdza się też ze stopionym serem żółtym. Składniki: * makaron typu spaghetti * starty na tarce o grubych oczkach żółty ser (u mnie cheddar) * sos pomidorowy
Zrób to smacznieSoczysty kawałek łososia pieczony w piekarniku. Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch
Kuchnia w czekoladzieSteki z piersi indyka podałam kilka dni temu na obiad i moi chłopcy – szczególnie ten najstarszy – byli zadowoleni z przepysznego obiadu z mięskiem w roli głównej. Nie spodziewałam się tak ciekawego efektu, tym bardziej, że zawsze piersi indyka podawałam w najzwyklejszy i najprostszy sposób – podsmażone w panierce na patelni. Ponowne skorzystanie ze […] The post Steki z piersi indyka
Magiczny Garneksmak, słodko-kwaśny. Pierogi z nadzieniem z truskawek i białego sera, polane śmietanką i posypane cukrem to zdecydowanie smak, jaki pamiętam z kuchni mojej mamy. Mama często przygotowywała obiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi czy też makaron z truskawkami i białym serem, drożdżówki, kompot, ciasta na ciepło(...)śmietanką lub jogurtem i posypujemy cukrem! Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagrama lub FanPage! Zobaczycie jak wyglądały przed ugotowaniem ;-))) SmykWKuchni Pierogi z truskawkami i białym serem! Przepyszny obiad na wakacje
SMYKWKUCHNImłoda kapusta z koperkiem i delikatną zasmażką. Z dużą ilością świeżego koperku. Zasmażkę zrobiłam z margaryny bezmlecznej, ale można ją zastąpić masłem klarowanym. Kapusta z koperkiem jest świetna na obiad, moje młodsze dziecko pochłonęło cały talerz. Polecam na wiosenne obiady! 1 główka kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku pęczek koperku 100 g. margaryny bezmlecznej lub 3 łyżki oleju (dla NIEalergików
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie