obiad - 95112 przepisów (strona:5284/6341)

Risotto ze szparagami- risotto with asparagus 227

Szybki obiad , niesamowity smak I można zrobić tym daniem na kims wrażenie. Dzisiaj robimy prawdziwe risotto( jeżeli nie mamy ryżu do risotto- możemy użyć inny. Też będzie pysznie I wyśmienicie. Zaczynamy:)  Składniki: ok 40 gr masła 2 łyzki oliwy z oliwek 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku szparagi ok 340 gr ryżu do risotto

Smaki Edyty
Kurczak w winie po francusku -Coq au Vin 257

Dzisiaj poeksperymentujemy z kuchnią francuską. Kiedyś ktoś mi powiedzial, że zawsze nie wiedząc nawet co jem , rozpoznam że danie pochodzi z kuchni francuskiej. I muszę przyznać

Smaki Edyty
Rosół 697

Po długiej przerwie I prośbach ;) mojej rodzinki zagościł na naszym stole rosół. Jak ugotować dobry rosół? Przede wszystkim nie można się spieszyć...gotowanie rosołu

Smaki Edyty
Sałatka z kurczaka i szparagów 354

Sałatka :) dzisiaj na obiad był rosół, zostało mi mięso z kurczaka- chcąc pysznie to wykorzystać podczas kolacji, postawiłam na sałatkę . Szybko I zdrowo :) Zaczynamy.  Składniki: ugotowany kurczak szparaki pomidory koktailowe szczypiorek dip koperkowy/ jogurt naturalny  Wykonanie: Obieramy kurczaka z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi - odcinamy końcówki. Gotujemy w gorącej wodzie -3 min. Odcedzamy , odkładamy do ostudzenia. Pomidory

Smaki Edyty
Wołowina duszona z warzywami 230

małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :)  ?  Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego

Smaki Edyty
Chilli con carne II 247

Amatorów czerwonej fasoli I ostrych przypraw- zapraszam na meksykańską kuchnię- czyli chilli con carne. Mieszanka mięsa mielonego , fasoli , pomidorów I ostrych przypraw  zadowoli każdego

Smaki Edyty
Kurczak pieczony z warzywami I-chicken with veg 247

marchew I pietruszkę pokrojoną w talarki. Doprawiam przyprawami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 C ok 30 min. Odwracamy kurczaka, dodajemy cukinie I pieczemy około 20-25 min. I obiad gotowy. Kurczaka podałam z makaronem. Smacznego

Smaki Edyty
Spaghetti bolognese 219

Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka  kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów

Smaki Edyty
Kurczak z pieczonymi warzywami II- chicken with veg 240

pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki na pół. Polewamy oliwka z ziołami. Wkładamy do piekarniaka na 200 C na 35-40 min- lub do momentu kiedy warzywa są gotowe.  Obiad gotowy. Życze smacznego

Smaki Edyty
Zupa ogórkowa 390

 Zupa ogórkowa :) chyba w każdym domu gości I każdy ma na nią swój sposób. Potrafi rewelacyjnie gasić pragnienie jako chłodnik w gorące dni I rozgrzewać

Smaki Edyty
Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 210

 Sztandarowa potrawa kuchni włoskiej to lasagne. Dzisiaj zapraszam na lasagne z serem ricotta I czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do

Smaki Edyty
Wrapy z tuńczykiem 300

zawitał w latach 80. To tyle z historycznych ciekawostek na temat wrapów. Do wrapów możemy dać wszystko- tutaj może tylko ograniczyć nas , nasza wyobraznia. Może być naszym sniadanie, przekąską, obiadem, kolacją- może stać sie wszystkim. :) Ja zapraszam na wrapy z tuńczykiem.  Składniki: 1 tuńczyk w sosie własnym 1 kukurydza 1 groszek 4 jajka 2-3 ogórki konserwowe mały

Smaki Edyty
Gulasz z karkówki 291

Stęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy  Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego  Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka

Smaki Edyty
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 297

Stworzona nie tak dawno, bo w połowie XX wieku. Pierwszy opis carbonary możemy znależć po wojnie , kiedy Włosi jedli dużo jajek I boczku dostarczonego przez żołnierzy amerykańskich. Dzisiejszy obiad został trochę przeze mnie zmieniony. Wiem, wiem...Włosi nie przebaczają takiej profanacji ...ale co się nie robi by urozmaicić domownikom posiłku :) Dlatego carbonara jest a'l Edyta. Zaczynamy

Smaki Edyty
Bechamel Sos 248

 Sos béchamel jest dodawany do wielu potraw- mięsnych I warzywnych np do lasagne :) Pochodzi ponoc od nazwiska pomyslodawcy tego sosu wysokiego urzednika francuskiego Louisa de

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania