Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 219Muszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie, a i kwartety i całe orkiestry nie są czymś wyjątkowym. Poranne espresso, miska owsianki, curry na obiad, ser do wina i słodka beza na większe lub mniejsze smuteczki to dobrze mi znany zestaw. Trzeba wspomnieć, że sezony mają wobec siebie nastawienie pokojowe. Jeden nie wyklucza
KUCHARNIA
Jeżynowe scones Lorda Somersby. 169serwowana w rodzinnej, pozłacanej porcelanie. Surdut szyty na miarę. Buty z najlepszej skóry i żabot krochmalony przez służbę z niezmiennym namaszczeniem. Drzemka po śniadaniu. Spacer po obiedzie, zawsze w tą samą stronę. Prosto do nich. Szczycił się poczuciem humoru, wielkim sercem i uznanym rozsądkiem, a ilość jego zalet kamuflowała drobne słabości. Z wyjątkiem tej jednej
KUCHARNIA
Chleb polski. I historia zakwasu. 189domu, który ma chyba z tysiąc lat. Od dziesięciu wieków piecze się tu chleb. Chleb wciąż jest tu podawany w najróżniejszych postaciach - nawet czerstwy. Świeże kromki są podstawą każdego obiadu i kolacji; wyciera się nimi z talerza resztki sosu z makaronu i soków warzywnych, co Włosi nazywają fare la scarpetta - "robieniem małego buta". * Historia chleba nigdy się nie kończy... Jestem
KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 194doprawione jest czymś, co sprawia, że przenosimy się w wymarzoną krainę wielkiego drewnianego stołu, rozmów radosnych i nieskrępowanych, ciągnących się do nocy kolacji i śniadań, które kończą się porze obiadu. Przy takim stole różnice wieku, zainteresowań, miejsc i umiejętności przestają istnieć. Łączy nas smak, zapach, magia rozmów i bycia razem z jednego, najważniejszego powodu - umiłowania jedzenia i delektowania się życiem
KUCHARNIA
Gdzie jesteś? Wracaj! Limonkowy sernik z ricotty z owocami lata. 211scenę może tylko jesień! Zobacz, jak potrafisz pięknie malować świat. Kolorowe grona porzeczek, rumieńce malin, subtelne fiolety lawendy. Słońce wróć! Lato bez Ciebie to jak pyszny obiad bez deseru, to jak poranek bez kawy, to po prostu wielki smutek i nieporozumienie. Wróć i osusz zapłakane szyby. Czekam na Ciebie ze słonecznym sernikiem i kolorami pełnymi lata. Takiego zaproszenia
KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 230masłem czosnkowo-winnym. Organizatorzy zadbali o to, abyśmy mieli okazję do wykorzystania i wypróbowania niezwykle aromatycznego czosnku latowickiego (klik) , jednego z bardziej znanych produktów tradycyjnych Mazowsza. Po pysznym obiedzie odwiedziliśmy należącą do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze , Piekarnię Ratuszową Radzikowscy , gdzie mieliśmy okazję do smakowania tradycyjnych wypieków oraz spotkania z 80-letnią seniorką rodu, która z niezwykłą charyzmą opowiadała
KUCHARNIA
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 211przez Małgorzatą Borkowską , właścicielkę Dworu Mościbrody . To właśnie stąd pochodzi karp mościbrodzki hodowany w około dworskich stawach o powierzchni ok. 100 hektarów. Mogliśmy się przekonać jak doskonale smakuje podczas obiadu, który przygotowaliśmy pod okiem szefa kuchni, Adama Filipczuka . Na prowadzonych przez niego warsztatach przygotowana została także pyszna zupa z karpiem, a na śniadanie mogliśmy delektować się doskonałym pasztetem z karpia
KUCHARNIA
Piekielna pomidorowa z czekoladą 217rosołem) niż poniedziałkowa pomidorowa z ryżem. I chociaż tradycja ta powoli odchodzi w zapomnienie, to jednak nadal jest pierwszą odpowiedzią na niedzielne pytanie „co by tu jutro zrobić na obiad”. Proponuję Wam inną, piekielną odmianę zupy pomidorowej. Jej bazą jest
Gotuj z Blue Raven
Kotlety ziemniaczane pieczone 158Propozycja na zdrowy i tani obiad dla całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy
Kuchenny Skrawek Nieba
Kotlety z kaszy jaglanej - zdrowe i dietetyczne 1426wyobrażam sobie obiadu bez kawałka mięsa, więc te kotlety traktuję jak dodatek do niego niż główną część. ;-) Podane z sosem, np. pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze. Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie
Szefowa kuchni
Pappardelle z sosem spaghetti i kotlecikami 187Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszny , prosty i szybki obiad :) Klopsiki w sosie spaghetti z przepysznym makaronem Fabijańscy. Wykonanym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej. Makarony Fabijańscy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością , zapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu
Sama słodycz i szczypta chili
Hotel Dom Marynarza - opinia 262ciekawe na śniadanie zostały też podane dwa rodzaje śledzi. Ale byliśmy nad morze, może tam się tak jada? :) Wydaje mi się, że nie ma możliwości zamówienia u nich obiadu lub kolacji. W restauracji, podobnie jak w pozostałej części hotelu było cicho. Można było spokojnie porozmawiać, a w tle leciała tylko telewizja śniadaniowa. Obsługa miała nad wszystkim kontrolę, ale nie narzucała
Pasja Smaku
Golonka 233Produkty potrzebne; Mąka – 200 gram Golonka – KG Vegeta – 2 łyżki Ziele Angielskie – 3 ziarenka Liść laurowy- 3 listki Sól- Szczypta Czosnek- 2-3 ząbki
pichciszto
Sos słodko-kwaśny 171kuchniapepin.blogspot.com/2014/07/sos-sodko-kwasny.html .Wystarczy dodać ryż i pierś w słupki pokrojoną z kurczaka, aby zjeść smaczny obiad w kilka chwil. Składniki
w mojej kuchni
salatka na zime---insalata per l'inverno .... 243rozpuszczenia cukru.. Zalać słoiki zalewą i zakręcić. gotować 3 minuty i odstawić z ognia zostawiając słoiki w garnku do ostudzenia. Przepis wart wypróbowania,sałatka jest bardzo dobra do obiadu jak i kolacji.,przepis z zeszytu Mamy..Smacznego!!! insalata per l'inverno ...... INGREDIENTI 4 kg di cetrioli , 4 pezzi di peperone rosso , 1/2 kg di cipolla , 1 grande sedano , 1szkl.soli
w mojej kuchni