popisu, jeśli macie więcej czasu na jego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
MyCookBook.plgodziny (do wyraźnego zarumienienia mięsa). Pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu mięso musi odpocząć, aby wszystkie soki mogły się wchłonąć i by pozostało soczyste. Jeśli indyk jest przeznaczony na obiad wówczas możemy go pokroić po ok. 15-20 minutach. Jeżeli ma być spożywany na zimno, wówczas zostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Tak upieczony filet najlepiej smakuje z żurawiną, borówkami, jarzębiną
MyCookBook.plprzykryty roztapiającym się żółtym serem oraz dobrze wysmażonymi na masełku pieczarkami. Jako dodatek ziemniaki i mieszanka sałat z pysznym słodko-kwaśnym sosikiem. Drogie Panie, Wasi mężczyźni będą zachwyceni takim obiadem :D Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy
MyCookBook.plMakaron cannelloni z przepysznym farszem szpinakowo-serowym to idealna propozycja na weekendowy obiad. Oprócz szpinaku z dużą ilością czosnku, cannelloni wypełnione są dwoma rodzajami sera: delikatną i kremową włoską ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni
MyCookBook.pllubianych dań kuchni polskiej. Choć są proste w wykonaniu to jednak odrobinę czasochłonne ;) Jednak warto pamiętać, że w zależności od wielkości użytej kapusty powstaje ich całkiem pokaźna liczba, więc obiad na kilka dni dla rodziny mamy z głowy :) Do tej pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba najpopularniejszą wersję. Mięsno-ryżowy farsz zawinięty w liście kapusty
MyCookBook.plchrupkiego boczku sprawiają, że zupa jest bardziej treściwa. Do tego świeżo przygotowane, domowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący. Czuć też lekką czosnkową nutę. Pesto doskonale wkomponowuje się w charakter tej zupki, podkreślając jej subtelny i wyjątkowy smak :) Składniki
MyCookBook.plniej w sałatce znajduje się również cebula, 2 papryki (żółta i czerwona) oraz papryczka chilli. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku, ostra, kwaskowata, odrobinę słodka. Idealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki chilli 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki cukru 150 ml octu
MyCookBook.plsmaczne, proste i zazwyczaj nie ma przy nich zbyt wiele pracy, robią się same ;) Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepis na zupę koperkową z klopsikami. Jeśli preferujecie obiady 2-daniowe to ta zupa idealnie Wam je zastąpi. Dzięki dodatkowi makaronu i klopsików jest syta. Jest też bardzo aromatyczna, cudownie pachnie warzywami, a zwłaszcza koperkiem, którego w zupie jest całkiem spora
MyCookBook.plDziś zapraszam Was na pyszny obiad: delikatną rozmarynową polędwiczkę wieprzową podaną ze śliwkowym sosem! Mięso najpierw obsmażamy, a potem pieczemy (niezbyt długo, ma pozostać soczyste i miękkie, rozpływające się w ustach). Doskonałym dopełnieniem do polędwiczki jest słodko-kwaśny sos śliwkowy z lekkim, cynamonowym akcentem, który w smaku przypomina… keczup :) Tak! Możecie być lekko (acz pozytywnie) zaskoczeni jego smakiem. Z przepisu
MyCookBook.plostry dressing doskonale komponuje się ze świeżymi listami szpinaku oraz truskawkami (dodatkowo podkreślając ich słodycz). Sałatka może stanowić samodzielne, lekkie dane lub też można ją wykorzystać jako dodatek do obiadu (świetnie pasuje do dań z kurczaka). Polecam! Składniki: 1 opakowanie (250 g) świeżego szpinaku (najlepiej tzw. baby) ok. 20 szt. truskawek (średniej wielkości) Dressing miodowo-balsamiczny: 2 łyżki miodu
MyCookBook.plLekki makaron o świeżym i subtelnym smaku z dodatkiem cukinii, mięty i parmezanu to doskonała propozycja na prosty i szybki obiad. Smakuje wspaniale! Zresztą przekonajcie się sami :) Polecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-350 g makaronu-wstążek np. mafaldine corte (mogą też być farfalle, kolanka, penne) 350-400 g cukinii 4 dymki (cebulki wraz z jasną częścią łodygi
MyCookBook.plpomarańczowym kolorze, podana z lekko podprażonymi dyniowymi pestkami. Rozgrzewająca i pożywna (choć bezmięsna), cudownie pachnąca curry. Do tego wyjątkowo prosta i dość szybka do zrobienia. Doskonała nie tylko na obiad, ale także do popijania z kubeczka podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. Gorąco polecam! :) Składniki (na ok. 6 porcji): 500 g surowej dyni (już obranej) lub 500 g puree z dyni
MyCookBook.pldość ostrym, lekko słodkawym i zdecydowanym smaku również jest tu kluczowy. Prawdziwa ekstaza dla podniebienia! :) Tartę można jeść i na ciepło i po wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli
MyCookBook.plBardzo lubię eksperymentować w kuchni i dodawać do tradycyjnych smaków te lekko orientalne. Dziś zapraszam Was na makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. Szybki obiad w orientalnym stylu. Spróbujcie, bo smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżki soli ziołowej około 1 łyżki masła 60 g makaronu ryżowe muszelki
Słodkie okruszkidodatkiem gotowanych jajek na twardo umieszczonych pod warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście. Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla. Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie
Tanie przepisy studenckie