obiad - 94612 przepisów (strona:2795/6308)

WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY PASZTET MARCHEWKOWY 157

następny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki.  To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości.  Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka ze szpinaku, z pstrągiem i owocami 271

Całość skropiłam lekkim sosem i spałaszowaliśmy ją bardzo chętnie. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się ta propozycja, bo nam ogromnie smakowała. Ta sałatka to propozycja na lunch, lekki obiad albo kolację. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczone kotlety z szynki 162

pieczenia. Pieczemy 30-40 min. w funkcji góra/dół, temp. 200 st. C  Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi, do obiadu, kolacji... z pieczywem lub z innymi dodatkami. Doskonale sprawdzą  się na zimno, nie są tłuste, ale dzięki ziemniakowi są pulchne. Smacznego !  ***pomysł z dodaniem ziemniaka pochodzi od Marty

chleba naszego
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 164

Hej! Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso. Należy je przyrządzać krótko, wtedy będą miękkie i delikatne. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem 283

Wegetariańskie kotlety pojawiają się u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej

Mienta blog
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 180

wszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa

Niedzielny kucharz
Frytki z batatów 147

Super  przekąska i świetny dodatek do obiadu:)) SKŁADNIKI 3 bataty 3 łyżki oleju 2 szczyty soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku Bataty kroimy w słupki, ja je wcześniej obieram-choć nie jest to konieczne. Łączymy wszystkie składniki. Bataty muszą być równo pokryte przyprawami. Nasze frytki ukladamy na blaszce wyłożonej papierem

Mamuśka wraca do formy
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami 216

Kolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa  0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej  1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól  - czy jakas doprawka:) SOS do polania

Mamuśka wraca do formy
Pierś z kurczaka w mleczku kokosowym z cukinią i papryką 214

Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem

Mamuśka wraca do formy
Klasyczna carbonara 207

jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu z pracy. Sprawdzi się również idealnie jako obiad do pracy, ale nie będzie już taka smaczna jak zaraz po ugotowaniu. Klasyczny makaron w tym przepisie możecie zastąpić np. makaronem razowym . Danie będzie tym bardziej zdrowsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 207

parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram

Życie zaczyna się w kuchni
Pomidorowy makaron z sosem bolognese 154

statystychach bloga widać, że często poszukujecie szybkich przepisów na obiady.  Prawda jest taka, że ja też bo kto teraz ma czas stać przy garach lub kto lubi stać przy garach. Mięso mielone jest właśnie takim produktem, z którym możemy zrobić ekspresowe danie.  A połączenie go z sosem pomidorowym jest idealne ;) Składniki na 3 porcje: 200 gram makaronu spaghetti

Życie zaczyna się w kuchni
Prosta i pyszna surówka Coleslaw 641

pierwsze KFC. Była obowiązkową pozycją baru sałatkowego. Jest tania, wychodzi jej mnóstwo i co najważniejsze – jest po prostu smaczna. Idealna do dań typu fast food, a także codziennego obiadu. Moim zdaniem najlepiej spisuje się na wszelkiego rodzaju imprezach i grillach – wszystkim smakuje i nie wymaga dużo uwagi. Surówka Coleslaw: 1 mała główka kapusty

Poezja smaku
Buraczki z octem balsamicznym i miodem 278

Buraczki z octem balsamicznym i miodem będą przepysznym dodatkiem do obiadu. Ostatnio podpatrzyłam to połączenie na warsztatach kulinarnych i byłam zachwycona smakiem. Doskonałe, te słodko-winne warzywa będą komponować się wspaniale z każdym mięsem. Buraczki należy wcześniej ugotować do miękkości lub upiec, albo… kupić (pewnie już spotkaliście się z ugotowanymi buraczkami w sklepach). Jeżeli używacie młodych buraczków, wystarczy

Kuchnia Bazylii
Surówka z roszponką 150

Zapraszam na lekką i smaczną surówkę ze świeżych warzyw. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub solo. Polecam Składniki: 1 spora garść roszponki kawałek ogórka zielonego pół dużego pomidora 1/4 czerwonej papryki sos: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Roszponkę przekładamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne