Przedstawiam Wam łatwe przepisy na makaron, które przyrządzam szczególnie wtedy, kiedy nie mam pomysłu i czasu na obiad. Zapewniam, że każdy, nawet laik może skorzystać z przepisów, ponieważ są proste w wykonaniu, a także bazują na ogólnodostępnych składnikach. W Światowy Dzień Makaronu pozwólcie sobie na smaczną i szybką makaronową ucztę! Jeżeli zapoznacie się z przepisami, zerknijcie również na infografikę poniżej
Kuchnia BazyliiBardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się
Monia miesza i gotujeascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś na obiad improwizacja. Jakiś czas temu kupiłam sobie temperówkę do warzyw i postanowiłam dzisiaj ją wykorzystać, sprawdzić czy rzeczywiście działa jak na obrazku. Tak więc z praktyki mogę powiedzieć, że rozmiar marchewki był(...)się kręciło ale nie cięłam na kawałki tylko temperowałam ją w całości jak ołówek. Dodatkowo był jeszcze makaron ryżowy i polędwiczki. Najważniejsze, że domownicy miło zaskoczeni i zadowoleni- obiad zjedli ze smakiem. Porcja na 4 osoby Składniki: 2-3 zielone cukinie 1 żółta cukinia 2 duże marchewki polędwiczki z kurczaka ( dokładnej ilości nie podaję) ulubione przyprawy u mnie chili
W garach u GosiNiedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne dania. I właśnie dzisiaj jedno z nich. Kaczka w jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne
SMYKWKUCHNIOdjazdowa mieszanka na śniadanie, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. 2 porcje Składniki: 4 kiwi + 1 kiwi do dekoracji 3 łyżki miodu 200 g
Niezły MłynekDo przygotowania w expresowym tempie, pod warunkiem że mamy w domu płat ciasta francuskiego. Bo nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go
Kuchnia w czekoladzieCiepłe lody to znakomity deser dla najmłodszych. Bardzo prosty w przygotowaniu, mega słodki smakołyk, który znakomicie sprawdzi się jako przysmak na długie jesienne wieczory. Wyśmienite lody
Smakowite DaniaSłodko- gorzki w smaku, aksamitny i bardzo smaczny koktajl, osłodzony i zagęszczony bananami i kokosem. Jeden z lepszych, jakie udało mi się wyczarować za pomocą blendera
Kuchnia w czekoladzieukład moczowy ale nie tylko. Dodatkowo nalewka, ma piękny kolorek, który tak lubię w nalewkach zimową porą i jesienią, kiedy jest szarawo. U nas czasem popijamy nalewkę do obiadu lub deseru po rodzinnym obiedzie. Jaki w tym przepisie jest trick? Zamrożenie żurawiny na 2-3 dni przed przystąpieniem do produkcji nalewki. Podobnie jak w wypadku aronii, pozbędziemy się tutaj cierpkości
Mieszam w GarnkuPrzepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy
Kuchnia MagdaLenyżadną ze stron. Dzień zaczynajmy od węglowodanów w postaci produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie
Codzienna kuchnia niecodziennaPolędwiczki, które rozpływają się w ustach, otulone sosem ze śmietany kremówki i smażonymi pieczarkami Wyrazistości całej potrawie nadaje gorczyca z mojej ulubionej musztardy francuskiej i sosu
Ania i Marcin gotująminut, z minimalnej ilości podstawowych składników. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą, tworząc proste, a zarazem wykwintne danie. Idealne zarówno na codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 x180 g filetu z łososia sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny SOS KOPERKOWY 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanego
cool and mintyChyba nie ma łatwiejszej w przygotowaniu sałatki. Składa się z 4 składników i małej ilości majonezu. Jeżeli zaskoczą Was goście, a chcecie podać coś smacznego, to
Ania i Marcin gotująjuż ukopaliśmy cała masę kartofli wysypaliśmy je na górę ziemniaków, czekających na przerób w gorzelni. Kartofle trafiają do myjni, a potem.... powoli zamieniają się w spirytus.... Przyszedł czas na obiad: szczawiowa, chrzanowa, babka ziemniaczana z żeberkami z dzika, pierogi z farszem z surowych ziemniaków, a na deser... wódka ziołowa Krzeska. Po obiedzie degustacja wódek... Niektórym może wydawać się dziwne
królestwo garów