obiad - 94612 przepisów (strona:1352/6308)

Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 141

Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich

KUCHNIA POLSKA
Kotlet schabowy 188

Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, być otoczona wartwą tłuszczu, a wśrodku zawierać włókna (żyłki) tłuszczu, który podczas smażenia wytapia się, a temu właśnie schabowy

KUCHNIA POLSKA
Golonka 112

Golonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania

KUCHNIA POLSKA
Baba wielkanocna – polskie tradycyjne wielkanocne pieczywo cukiernicze. 119

Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany

KUCHNIA POLSKA
Najstarsza pizza w Polsce. 128

Mało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 42 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się

KUCHNIA POLSKA
Klasyczna sałatka z mozzarelli i pomidorów. 153

SKŁADNIKI : piękne, dojrzałe 4 pomidory, kawałek mozzarelli - około 20 dag, pęczek świeżej bazylii (musi być świeża!), 5 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, odrobina

KUCHNIA POLSKA
Sałatka szopska 310

Sałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy

KUCHNIA POLSKA
BABKA WIELKANOCNA 151

Tym razem bardziej tradycyjny przepis na babkę z dodatkiem kakao i skórki pomarańczowej, wychodzi pyszna i aromatyczna, robiłem w formie bez komina, ale jednak lepiej jest

KUCHNIA POLSKA
WUZETKA 119

To bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam

KUCHNIA POLSKA
ROLADA CZEKOLADOWA 98

SKŁADNIKI: CIASTO: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szkl. mąki pszennej • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szk. cukru • 3-4

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania