obiad szybki - 11500 przepisów (strona:583/767)

Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką 208

obiad? Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką. Polecam Wam nasz rodzinny przepis na młodą kapustę, zagęszczoną zasmażką i doprawioną koperkiem. W maju przychodzi właśnie czas na ten przepis z wyczekiwaną młodą kapustą. Młoda kapusta z koperkiem to proste, tanie i mało wyszukane danie, jednak jej smak nie ustępuje najlepszej kuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy(...)małym ogniu ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na maśle lub oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dosypujemy mąkę i podsmażamy zasmażkę. Gdy się lekko zrumieni wlewamy trochę wody, szybko mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy ją do kapusty, gotujemy, mieszamy aby kapusta zgęstniała. Wyłączamy my gaz. Doprawiamy kapustę do smaku odrobiną soku z cytryny (można pominąć), dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚWIATOWIEC 202

ŚWIATOWY PIERÓG francusko -ruski                       

w mojej kuchni
Sajgonki z wołowiną i warzywami 256

Sajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie jest to już tak upierdliwe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście w smaku , nie mają sobie równych , u mnie w domu wszyscy je uwielbiają . Niestety nie robię ich zbyt często(...)moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie , od razu nakładamy farsz , smarujemy brzegi , cienko białkiem i zwijamy . Odkładamy na talerz i tak do wyczerpania farszu . Nie namaczajcie zbyt wielu płatów , bo szybko miękną i zaczynają się rwać , lepiej robić to pojedynczo . Sajgonkom pozwalamy odpocząć 10-15 minut na talerzu i możemy smażyć . Smażymy w głębokim woku lub garnku , w mocno rozgrzanym

Ogrodnik w podróży
Chlebek naan bez drożdży 233

Całkiem przypadkiem znalazłam ostatnio kilka przepisów na pieczywo popularne w innych krajach, kulturach. Między innymi chlebki naan z kuchni indonezyjskiej. Bardzo mnie zaciekawiły i chciałam ich

Anioszek w kuchni
Sałatka z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku 209

Szukacie przepisu na szybką i smaczną sałatkę? Polecam Wam sałatkę z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku. Przygotowanie jest bardzo proste, a połączenie smaków naprawdę ciekawe. Spróbujcie. Taka sałatka sprawdzi się doskonale „od tak” lub na przyjęcie (, ale wówczas polecam zwiększyć porcję składników). Do przygotowania mojej sałatki użyłam sosu czosnkowego od Folwark . Bardzo lubię ten sos. Idealnie(...)przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem lub dodajemy odrobinę więcej majonezu

Słodkie okruszki
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 154

chodzi mi tu o męża, który od czasu do czasu wejdzie do kuchni, podniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;) Liczą się sprzęty. Chciałam się(...)cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania.   O tym też pisałam :) Korpus patelni Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Potwierdzam :)  Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność

Kuchnia w opałach
Szpinakowe naleśniki 167

Lato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem 220

Witajcie po przerwie :) Wróciłam już warsztatów Londynie :) było cudownie :) Smacznie, aromatycznie, kolorowo i ciekawie. Na pewno temu wyjazdowi poświęcę niejeden wpis. Tymczasem odpoczywam, a dla Was

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z trzema serami 195

To nie jest lekka pozycja domowego menu ale nie można non stop jeść tylko i wyłącznie ultrazdrowo, prawda? Danie zawiera dużo tłuszczu i jest dosyć ciężkie

Karo in the Kitchen
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 232

Są takie przepisy, że wystarczy 1,5 godziny wieczorem i wszystko napisane, zdjęcia gotowe, klikam "publikuj" i poszło. A są takie jak ten, nad którym ślęczę

bistro mama
Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 246

Mimo szalonego i zawalonego po brzegi tygodnia o blog trzeba dbać :) W związku z tym wyciągnęłam z szafki kupione wcześniej wielkie muszle. Ponieważ dziś czwartek, więc

Z butelką mleczka w tle
Zupa z batatem i czerwoną soczewicą, Zupabar 260

Bardzo smaczne, sycące i szybkie danie jednogarnkowe. Podobną zupę jadłam w rzeszowskim Zupabarze . Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 większy batat ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 1 szklanka gęstego soku pomidorowego kumin, wędzona papryka, kurkuma(...)skorzystać z dostawy do domu. Nie powinniście być rozczarowani. Zupy są pyszne, gęste i zdrowe. Duża porcja to 600 ml. Jeśli dodamy do niej np. grzanki, wychodzi całkiem sycący obiad. Menu zupowe zmienia się co tydzień. Otwarte: od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-20.00, w weekend 12.00-18.00. szpinakowa, pomidorowa z pestkami, zupa z batatem Soup with sweet potato

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 219

przepraszam i nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie, wynagrodzić mogę Wam to jedynie nowymi przepisami, a tych się trochę zebrało :) Dziś pomysł spontaniczny - w zasadzie miałam zrobić szybką, najprostszą "chińszczyznę", ale w trakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko(...)opcjonalnie imbirem - według uznania. Moim zdaniem chilli nie warto żałować, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;) Można użyć także świeżego, jeśli macie. Gdy całość lekko zgęstnieje, nasza namiastka tajskiego obiadu jest gotowa :) Podajemy z ryżem. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 231

Świeże ryby, patelnia, masło – prosta i zawsze sprawdzająca się metoda. Ryba i szpinak – kombinacja poziom wyżej, odrobinę więcej wysiłku, prawie kompletne danie. Ale ryba, szpinak i

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 191

Dzień dobry,Na weekend zostawiam Was z przepisem na coś słodkiego.Ja zazwyczaj zabieram się za pieczenie w sobotę, bo z niewiadomych przyczyn, zawsze po obiedzie mamy ochotę na ciasto, a nie ma nic lepszego niż domowy wypiek.Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta o zawiniętych brzegach. Wiosną uraczyłam Was wersją z rabarbarem i truskawkami, dziś sięgnęłam po jesienne śliwki(...)zacznij rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min.  Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera

Chilli Czosnek i Oliwa