Dziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn
Kulinarne przygody Gatityszybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach :) Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo
Moja DelicjaGrillowane szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami: papryką, czerwoną cebulą i pieczarkami, to znakomita przystawka na rodzinne spotkania lub ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub kolację w plenerze. Składniki na 8 szaszłyków : 200 g boczku w plastrach 2 czerwone cebule 16 młodych ziemniaków ( najlepiej małych) 16 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka
Smakowite DaniaZostało mi po świętach trochę białej kiełbasy, którą zamroziłam, ale w końcu postanowiłam wykorzystać ją na łatwy i szybki obiad. Nie miałam za bardzo czasu i pomysłu, więc przygotowałam coś co wiedziałam, że posmakuje mojemu mięsożernemu ukochanemu. Takim też sposobem powstała biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym na cebulce. Ekstra łatwa w przygotowaniu, a zapewniam że rodzina zapieje
karmelowyKurze podudzia a'la creme Ciekawa alternatywa dla pieczonego kurczaka. Udka duszone w śmietanie. Delikatny smak, mięso kruche, a sos kremowo-śmietanowy. Szybki i tani
na moim stole...nadgodzin powoli sprawia, że zapominam, co innego można robić poza pracą. W związku z tym pisanie postów i w ogóle włączanie komputera odeszło w niepamięć. Zamiast tego zjedliśmy szybki obiad, po czym ułożyliśmy się na kanapie i stwierdziliśmy, że idealnym zakończeniem kolejnego długiego piątku będzie obejrzenie Trzech muszkieterów . Tych najlepszych, z dziewięćdziesiątego trzeciego. Skończyło się, muszę przyznać z pewną(...)wietrzną. Czekam na choćby odrobinkę słońca, żeby nazbierać kwiatów czarnego bzu na syrop (wiadomo przecież, że cały smak kryje się w pyłku, który spłukany deszczem znika zdecydowanie zbyt szybko). Wbrew prognozom jednak, zachęcona ideą wspólnego gotowania, przygotowałam chłodnik. Ogórkowy. Nie przepadam za chłodnikami, zdecydowanie wolę ciepłe zupy. Tym razem jednak, muszę przyznać, trafiłam w dziesiątkę wypróbowując przepis z Hjemmets
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotować wersję własnoręczną, np. taką (eng) lub taką . Ja na pewno jeszcze kiedyś na blogu taki przepis umieszczę, na razie jednak prezentuję prosty przepis na szybki obiad w środku tygodnia. U mnie zamiast tradycyjnych dla Azji noodli, włoskie bucatini. Jest wystarczająco gruby, za to dużo tańszy. Nie jest to to samo, ale zamiennik
Bazując na smakudość długiej przerwie dzisiaj przepis z cyklu zupa na niedzielę. Bardzo wiosenny i zdrowy krem przygotujecie w krótkim czasie, więc idealnie nadaje się także jako szybki obiad po pracy. Sam krem ma słodkawy smak,ale jest bardzo delikatny i smaczny. ZUPA KREM Z GROSZKU z KOPREM WŁOSKIM Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 kopert włoski 1 cebula
Bon appetit mon amieaura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa
Ratunku obiadCurry to jedno z takich dań, które można zrobić ze wszystkiego. Jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilę, dlatego jest świetną opcją na szybki obiad z tego z ma się w lodówce. Jest bardzo rozgrzewające, dlatego szczególnie polecam je robić w zimne dni. Podane z ryżem jest też wyjątkowo sycące. Tak jak wcześniej wspomniałam do curry można dodać wszystko, także
wegujemyPolędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym
Ugotowaćwiem, powtarzam się ... Ale co zrobić, że uwielbiam proste, smaczne, a co najważniejsze szybkie obiady. Gdy sił brak i czasu mało, z pomocą przychodzą warzywa i makarony. A jak wiecie, makarony to również ulubione danie Miśki - każdy jest zadowolony. Jest smacznie i kolorowo :) Składniki: garść makaronu - u nas króluje Malma kilka różyczek brokuła kilka kulek mini mozzarelli garść pomidorów koktajlowych
Gotowanie z pasjąBardzo lubię kaszę jaglaną i często używam jej w kuchni, na słodko jak i na słono. Dzisiaj w wersji na słono jako prosty i szybki obiad. Przedstawiam wam kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami. Składniki: (na 5 kotlecików) 100g suchej kaszy jaglanej 1 jajko Pół cebuli 10 średnich pieczarek Ząbek czosnku 4 łyżki mąki jaglanej Olej kokosowy
madamekuchnia.wordpress.comdigotuje.blogspot.com Taka kiełbaska znana jest pewnie każdemu - a przygotowanie jej nie wymaga specjalnych umiejętności, nakładu pracy czy czasu. Kiełbasa z patelni świetnie nadaje się na szybki obiad - czy np. śniadanie, kolację. kiełbasa cebula olej sól, pieprz Kiełbasę ponacinać z obu stron Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę. Delikatnie doprawić solą
Di gotujetreściwsze dania, nie tylko lekkie sałatki. To czas kiedy w naszym domu pojawia się dużo dań z mięsa mielonego. Szybkie i proste zapiekanki to najlepszy sposób na szybki obiad, szczególnie jeśli musimy go przygotować wieczorem na dzień następny. Dlatego na pierwszym zdjęciu jest zapiekanka zaraz po zapieczeniu takim lekkim, a na drugim kolor jest delikatnie zmieniony, bo była podgrzewana
Bernika - moj kulinarny pamietnik