Domowa chałwa to wspaniała, słodka rozkosz dla podniebienia, idealny smakołyk dla wielbicieli słodkości, przez jednych uwielbiana przez innych nienawidzona. Przepis jest banalnie prosty a do tego
Smakowite DaniaTak się zakręciłam w tym roku, że w listopadzie nie znalazłam chwili, by nastawić piernik staropolski. Będę więc ratować się innymi piernikami, które nie potrzebują
Obiad gotowyJeśli czujesz, że chciałabyś/chciałbyś zrzucić zbędne kilogramy, nie musisz wybierać restrykcyjnej diety. Wystarczy, że.. zaczniesz przykładnie stosować obowiązujące zalecenia żywieniowe oraz nauczysz się
WiszniówkaUwielbiam dania z ryżem, a już w szczególności połączenie długoziarnistego ryżu z dzikim i delikatnego mięsa. Takie obiady mogłabym jeść codziennie. Zresztą przyznam Wam szczerze, że
Słodkie okruszkiDziś zapraszam na zestawienie Sylwestrowych przekąsek, które możecie zaserwować swoim Gościom na typowej domowej imprezie. Łatwe i w większości szybkie w przygotowaniu pozwolą Wam dobrze wszystkich
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam Was na przepis na pyszną surówkę marchewkowo-porową. Ostatnio towarzyszy mi prawie przy każdym obiedzie. Przypomniałam sobie o niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz
Słodkie okruszkiwykipi, nic się nie przypali i nic nie wybuchnie. Możemy spokojnie wyjść z domu i zostawić włączony wolnowar, aby po powrocie nałożyć sobie na talerz gorący obiad lub kolację. Ponieważ temat powolnego gotowania co jakiś czas powraca w formie pytań zarówno od czytelników bloga, jak i naszych znajomych postanowiłam zamieścić kilka postów poświęconych temu urządzeniu i dodać nieco przepisów(...)reklamacje. Kupiliśmy najmniejszy dostępny model - sterowany manualnie wolnowar Crock-Pot ® 2,4 l . Szybko się okazało, że dla nas jest on idealny do zup i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek), powidła lub świąteczny bigos dla całej rodziny. Dokupiliśmy więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko łyżką. 4. Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem
U Fiolkipizzy szczególnego aromatu. Bez wątpienia jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować warto szybko nadrobić zaległości. Wykorzystałem przepis na ciasto, który zamieściłem już wcześniej na blogu, więc w przepisie znajduje się do niego odnośnik. Niezwykle syta i smaczna pizza, która idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny zarówno w ciepłe, jak i chłodniejsze, deszczowe dni. Składniki Składniki
Programista w kuchniprzygotowanie tego co można wcześniej. Wtedy przed ich przyjściem wrzucisz do piekarnika i obiad podasz na czas. A taki zdrowy kurczak z warzywami nadaje się też do podania jako drugie ciepłe danie, więc jak wszystko w rękaw zamkniesz przed przyjściem gości, to tylko na szybko wrzucisz do pieca, gdy już będą za stołem i za niecałe dwie godziny
Kolorowy PrzepisownikProste, syte i zdrowe danie – bo fasolka to sporo białka. Szybkie – bo naszykowane z fasolki z puszki, z żelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko
Karo in the KitchenPlacuszki z kapusty. Edyta Guhl. Kochanie, co dzisiaj na obiad? Tego zdania prawie nie mogę już słuchać. Najchętniej odpowiadam: wątróbka. Albo: nerki! Mój mąż, wegetarianin z przekonania, patrzy na mnie z urazą: ty chyba nie mówisz tego na serio? I szybko zagląda do garnków, kradnie placka, kiedy nie patrzę i mlaszcząc z zadowoleniem stwierdza: smaczne! Rzeczywiście smaczne
dolcevitainmykitchenciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio, że kupiłam śliwki, z części zrobiłam powidła, resztę odłożyłam, bo chciałam przygotować dżem z wytrawnym czerwonym winem. Dżem robi się bardzo szybko. Ja smażyłam śliwki na patelni. Zauważyłam, że lepiej jest zrobić dżem z małej ilości owoców
Zakątek rozkoszy kulinarnychNiedzielny obiad musi być smaczny..Do tego byłoby dobrze, gdyby robił się praktycznie sam. Nie lubię w niedzielę, szczególnie w ciepłe dni spędzać dużo czasu nad garnkami.Obiad przygotowuję więc tak smacznie, ale szybko...A wolny czas spędzam z rodziną na świeżym powietrzu -np. tak jak dziś na rowerach ;) Składniki: 8 plastrów schabu pęczek koperku 330 ml śmietany 30% sól
Z Majeczką w kuchninaprawdę książka do delektowania się, jedna z tych, które się "oszczędza", by za szybko nie przeczytać. Choć jest to literatura typowo kobieca, przydałoby się, by przeczytali ją również mężczyźni. Może wówczas przejęliby część rodzicielskich obowiązków po powrocie z firmy, a nie czekali na podanie obiadu i zamykali się w pokoju, by odpocząć po wyczerpującej pracy. Wyzwanie czytelnicze z hasłem
Weekendy w domu i ogrodzieTaki obiad zrobiłam ostatnio z sentymentu do dawnych czasów. Puszkowany tuńczyk z sosem lub przecierem pomidorowym i do tego makaron to danie typowo studenckie (przynajmniej w czasach moich studiów). Łatwe do wykonania, szybkie i niedrogie. Danie można podkręcić ziołami i różnymi dodatkami (u mnie czarne oliwki). Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu spaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodzieszklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko łyżką. 4. Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem
Fiolka w kuchni