idealny wypiek na chłodne miesiące, dzięki porządnej dawce czekolady natychmiast poprawia humor:) Do mojego ciasta z czekoladą użyłam orzechów laskowych, przez to ciasto w smaku przypomina trochę Nutellę. Jeśli wolicie, użyjcie innych orzechów, na przykład włoskich. Ciasto orzechowe z czekoladą jest błyskawiczne w przygotowaniu, całość wystarczy tylko szybko wymieszać trzepaczką i przełożyć do blaszki. Dodatkowych walorów smakowych dodaje
Lekcje w kuchnirozpływającą się w ustach pianką śmietankową. Niebo w ustach! Ciasto nie jest trudne w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 250g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 1 przezroczysta galaretka 1 szklanka gorącej wody Dodatkowo: 4 galaretki w różnych kolorach świeże owoce- u mnie truskawki, borówki i winogrona
Blog z Apetytemmożna polać ciasto , babkę , tort , czy wiele innych wypieków. Jeżeli zostawimy ją na noc w lodówce, to polewa zgęstnieje i będzie niczym krem czekoladowy do smarowania (taka a'la nutella). Takim wystudzonym kremem z polewy czekoladowej można też przełożyć, albo udekorować tort. Polewa czekoladowa - przepis: Składniki do dekoracji ciasta o średnicy ok. 21-24 cm: 50 g masła
Kuchnia Łukaszaogniu, nie zapominając o mieszaniu. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masą przełożyć wafle i odstawić do stężenia. Jakby masy było Wam za mało, można zrobić podwójną porcję lub użyć dodatkowo nutelli lub ulubionego dżemu
Anielskie wypiekiwyszły ładne okrągłe placki), ja smażyłam na dużej i wyszły mi trochę niekształtne. Podawać gorące :) U mnie z miodem z mniszka lekarskiego i borówkami amerykańskimi. Można podawać również z nutellą i truskawkami lub z syropem klonowym. Smacznego! Pancakes Pancakes Pancakes Pancakes
moj przepis narobimy rach-ciach. W smaku jest uniwersalny. Tzn. bez problemu zjedzą go dorośli i dzieci. Świetnie pasuje do sera, wędlin ale też do słodkich smarowideł – dżemów czy brrr nutelli. Możecie dodać tutaj jakiś nasion np siemienia, pestek słonecznika czy dni, a nawet maku. Przepis na chleb pszenny codzienny pochodzi z książki „Chleb Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Przyznam
Mieszam w Garnkurazem wersja cytrynowa. Za niego kocham Amerykę i ten kto go wymyślił był geniuszem. To ciasto można traktować nie tylko jako deser, ale także śniadanie. Idealnie smakuje z dżemem , nutellą czy nawet serkiem typu philadelfia. A najważniejsze, że to idealny sposób na miękkie i brązowe banany, których nie zdążyliśmy zjeść w porę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPieczywo wcale nie musi być świeże – wręcz przeciwnie, śmiało możemy wykorzystać do tego celu lekko czerstwe już pieczywo zalegające nam w chlebaku. Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo na słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło! Każdy z przyjemnością będzie zajadał! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * pieczywo
Ostra na Słodkodomu, moje dziecko wymyśla coraz to nowsze zachcianki. Przeglądając moją książkę kucharską z dzieciństwa, Maja natrafiła na grzanki z jajkiem, Kubusia Puchatka. Zażyczyła sobie jednak, by były z nutellą. Nie wiem nawet, skąd ją zna, bo ja nigdy nie kupiłam tego produktu i nie będę komentować, co o nim myślę ;) W szafce natomiast znalazłam słoiczek tahini z kakao. Jeśli
Mienta blogmożna wzbogacić różnymi dodatkami. Ja posypałam sezamem i dodałam kawałeczki czekolady, ale to może być też np. czarnuszka, orzechy, żurawina. Świetnie też smakują ze słodkimi dodatkami np. dżem, miód, nutella. 500 gramów mąki pszennej tortowej 7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych 350 ml. mleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli Świeże drożdże
Andzia Pichcidałam dżem, ale wyszedł w trakcie pieczenia 😂 na upartego można dać (jeżeli chcemy użyć takiego 100% owoców) natomiast lepiej sprawdzi się marmolada. Możecie z nich też zrobić rogaliki z nutellą, a co! Jak szaleć to szaleć. Jak zrobić rogaliki? Wszystkiego dowiesz się niżej :) Składniki na rogaliki z ciasta kruchego : 250 g mąki 75 g masła 50 g jogurtu naturalnego
CzarnawisienkaTeraz wystarczy je nadziać ulubionym kremem ja tym razem użyłam masy, którą zwykle przekładam wafle (przepis tutaj ) tylko dodałam do niej suszoną żurawinę, ale możecie użyć np masy kajmakowej, nutelli lub masy budyniowej. Ps formy do orzeszków i opiekacze możecie znaleźć tutaj
Cynamonowe szczęście