się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowy Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka
Kulinarny Pamiętnikodłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę(...)doprawić solą i pieprzem. ponadto - passata pomidorowa z czosnkiem (700 g) Passatę zagotować w garnku przed przygotowaniem lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo
Kuchnia Elliewykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego . Składniki: ciasto na naleśniki: - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka oleju nadzienie: - ser mozzarella - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak, cukinia) dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - suszona bazylia
Kuchnia co dniaDzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy
Moja smaczna kuchniamiało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Naleśniki mogą być wytrawne (np. z pieczarkami, ze szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem. Można je również zwinąć, posmarowane twarożkiem a w srodku z ogórkiem, szynką, papryką i pokroić na rollsy jak tortillę
bistro mamaPosypuję kukurydzą. Na drugą połowę nakładam obficie sos BBQ. Składam dwie połówki. Umieszczam tortillę w tosterze z wkładkami grill. Zamykam. Wyjmuję gdy ser się stopni, podaję na ciepło. Czyż to nie jest proste? Artykuł Taki naleśnik z kurczakiem :) pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmiesa wycisnąć czosnek,dodać odcedzona kukurydzę,ciecierzycę,pomidory i papryke,gotować ok.10 min.Doprawić sola i pieprzem,oraz mielona papryka.Farsz wyłożyć na naleśniki.Zawinąc lub uformować kieszonkę.Mozna od razu jeść lub posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.Udekorować możemy np. liśćmi sałaty,cząstkami pomidorów i kukurydzą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiśrodowy poranek zapraszam na pyszne krokiety na słodko. Są szybkie do przygotowania, nie wymagają smażenia naleśników. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 400g sera białego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, 150g masła do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem
Tradycyjna kuchnia KasiKoktajl truskawkowy z wanilią, miodem, cynamonem i amarantusem z bloga Ewa kuchennie Ewy Z mojego bloga w akcji brały udział: Drożdżówki z serem i amarantusem Amarantusowe sezamki Ciastka "Bogactwo minerałów" Strucla z rabarbarem i amarantusem Naleśniki amarantusowo-orkiszowo-owsiane Pieczone jabłka z amarantusem Amarantusowe roladki warzywne Amarantusowa polenta z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodziepiekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: Naleśniki - przepis podstawowy, ten jeden jedyny mój ulubiony, z nim niegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej(...)inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka
Kto ugości moich gości?minuty.- ,do zmięknienia warzyw. Dodajemy kukurydzę i doprawiamy do smaku pieprzem ,solą i ulubionymi ziołami. Gotowy farsz odstawiamy na bok. W gotowe naleśniki nakładamy farsz i Smacznego! ps. można też zapiec z masełkiem lub z serem w nagrzanym piekarniku 160°,około 8-10 minut
w mojej kuchnikoniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie. Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników które zawsze znajdziemy
magiczna kuchnia Kasi