Uwielbiam krokiety z kapustą i pieczarkami . Mogłabym je jeść codziennie .Niestety trochę długo trwa ich przygotowywanie ,dlatego pojawiają się u mnie rzadko .Polecam. Składniki na 10 cienkich naleśników : 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę .Odstawić na czas przygotowywania farszu . Następnie usmażyć(...)ciemne .Do pieczarek i cebulki wrzucamy pokrojoną kapustę i mieszamy ,doprawiamy i farsz gotowy .Ja dodałam też uprażony słonecznik . Panierka: jajko ,roztrzepane bułka tarta sól ,pieprz Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ,zwijamy ,jeśli się rozpadają można sobie pomóc wykałaczkami i obtaczamy w jajku ,bułce tartej i smażymy na rumiano .Podajemy ciepłe
Ladylaura.Zdarzyło się Wam kiedyś że napiekliście za dużo naleśników i żadnemu z domowników już się nie zmieści? No to jesteście w dobrym miejscu, bo teraz można je wykorzystać do super dnia na drugi dzień i będzie pyszny obiad. Oczywiście ja dziś podam proporcje na naleśniki abyście je mogli zrobić nawet jak Wam ich nie zostanie. Polecam gorąco. Naleśnikowy makaron
Moje Małe Czarowanieprzypadku gdy dziecko nie lubi mleka i produktów mlecznych, można podawać je w formie kakao, budyniu, deseru mlecznego z różnymi owocami oraz jako dodatki do różnych potraw (naleśników, past do kanapek). Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy: „Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina). Ryby morskie, takie jak makrela, śledź i sardynka(...)wagę złota" - broszura W tym tygodniu dwa zestawy - ulubione i sprawdzone :) Do każdego zestawu bidon z wodą. Śniadaniówki wracały puste:) Środa: bułka wieloziarnista z miodem maliny orzechy nerkowca Czwartek: naleśniki z domowym dżemem truskawkowym dwie śliwki pół banana
Atlas Smakówwodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy(...)łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony. Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem. Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie
Wanilia i KardamonNaleśniki szwedzkie można piec na patelni a także w piekarniku. Są delikatne a z dodatkiem owoców są przepyszne na śniadanie. Dodatek owoców zależy od Was - tutaj pełna dowolność. Polecam serdecznie. Blåbärspannkala czyli szwedzki pieczony naleśnik z owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietłuszczu. Posolić i popieprzyć. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem z serem żółtym. Doprawić do smaku. Ciasto : Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać (zmiksować). Usmażyć naleśniki. Krokiety: Naleśniki zawinąć razem z farszem ( sposób zawijania tak jak tu kliknij ). Jajka roztrzepać z odrobiną mleka, soli i pieprzu. Zawinięte krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Posmażyć
W kuchni u Monikisięgnijcie po Woll’a. Żeby nie poprzestać na jednym supersprzęcie, do kompletu z wokiem dobrałam sobie drugą patelnię do zadań specjalnych – charakterystyczną bezrantową patelnię do smażenia naleśników . Przepisy na moje ulubione naleśniki na maślance i na owocowe pancakes już wkrótce. Stay tuned, a tymczasem zajrzyjcie do e-gustus i wybierzcie coś, czego z przyjemnością będziecie używali w swojej
Karo in the KitchenRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej(...)ognia i strumieniem cały czas mieszając wlewam roztrzepane jajka. Całość gotuję na małym ogniu ( od czasu do czasu mieszając ) do czasu aż masa zgęstnieje. Ja dziś pokusiłam się o naleśniki z malinowym curdem, ale w planach mam też pączki z tym nadzieniem. Ciekawa jestem jak wyjdzie :) Wkrótce na blogu pojawi się też lemon curd. W planach również lime curd
apetytnapieczenieDzisiaj mam dla was kilka propozycji, które sprawdzą się zarówno w wersji obiadowej jak i kolacyjnej, coś na szybko, bez większych filozofii. Placki i naleśniki sprawdzają się u mnie bardzo dobrze na dość szybką kolację, to dla tych którym się już kanapki znudziły szczerze polecam (choć nimi też czasami nie pogardzę). Na koniec serwuję coś słodkiego, póki lato(...)zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem mrożony koktajl banan-malina-brzoskwinia z domowymi lodami (dwa rodzaje) Lody malina-mleczko kokosowe, z domowymi lodami "prince polo
More food, love and dreamspowietrzu ..kolorowa piękna pora roku . No a grzyby ..chyba niewiele jest rzeczy , które je wyprzedzają smakowo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych 0,5 kg mieszanych grzybów leśnych ( oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk(...)sojowy i smażymy jeszcze kilka minut , aż nabiorą przyrumienienia . Odstawiamy do wystygnięcia. Farsz warto zmielić maszynką o grubych oczkach . Do wystudzonego farszu dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor
Ogrodnik w podróżyNaleśniki z przepisu Gordona Ramsay'a są mięciutkie i delikatne. Powiedziałabym nawet, że są elastyczne, dzięki czemu nie sprawiają kłopotu przy składaniu czy zwijaniu :) Świetnie się je smaży i z łatwością przekręca na drugą stronę. Są bardzo smaczne i maślane. Jak najbardziej polecam! Składniki: 300 ml mleka 125 g mąki pszennej szczypta soli 1-2 jajka 30 g roztopionego(...)masła Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Smażyć bez dodatku tłuszczu lub na małej jego ilości. Naleśniki można podawać w wersji słodkiej jak również wytrawnej
The Sweet DamselNiestety danie Pozytyvki przeciętny Kowalski mógłby wykonać z resztek w lodówce. Chociaż to bardzo smaczne danie, nie mogę dać wyższej oceny. Okiem Kesji: Nie wpadłabym na to, że z naleśników można zrobić makaron do sosu. Ciekawa lekcja i bardzo smaczna. Prawdą jest, że taki sos każdy może zrobić sobie w domu, podobnie jak naleśniki, ale… Już nie każdy może wymyślić
Życie zamknięte w smakuSkładniki: ok 1 kg karczku 3 cebule marchewka, pietruszka 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu(...)mięsa. Ostudzony karczek zmielić z dwoma większymi cebulami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z pieczarkami
Gaździnka warzynaleśniki gryczane z domowym dżemem czeko-śliwka (2014r.) i malinami, polane syropem klonowym~ Po tygodniu nudnych miseczkowych śniadań miałam straszną ochotę na naleśniki! :D O Wiedniu napiszę coś jutro :) Teraz jestem padnięta, bo nie spałam za długo...i chyba w dzień będę odsypiać
breakfast of dreamsdomu :) Znajoma kuchnia, mnóstwo składników, głowa pełna pomysłów... tak właśnie wyglądał mój powrót z wakacji. Na pierwszy obiad w domu zrobiłyśmy z Mamą nasze, polskie naleśniki - kilka w wersji żytniej :) Pysznie smakują z twarożkiem kokosowym i gałką lodów truskawkowych. Podajcie je z ulubionymi owocami :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli(...)łyżka oliwy Rozgrzać patelnię. Składniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Twarożek: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku Podawać z twarożkiem i gałką lodów truskawkowych (u mnie domowy sorbet) . Smacznego
Chocolate Muffin Blog