szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku 100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy(...)oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać sól, oraz swoje ulubione przyprawy. ja dodałam duże ilości pieprzu i dodatkowo ząbek czosnku. Bulion lekko podgrzewamy dodajemy śmietanę, ser topiony i energicznie
NaKońcuJęzykaDAG.MĄKI 450G.MLEKA 1 JAJKO 1 pełna łyżeczka GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ 1 ŁYŻKA OLEJU SÓL,PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZROBIĆ CIASTO NALEŚNIKOWE ZE SZPINAKIEM I USMAŻYĆ NALEŚNIKI. NADZIENIE: ~~~~~~~~~~~~ 6 DAG.MASŁA 10 DAG.MĄKI 25 DAG.POKROJONYCH W PLASTERKI PIECZARKI. 20DAG.STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA 2 pełne łyżeczki GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ROZTOPIĆ MASŁO,WRZUCIĆ PIECZARKI I SMAŻYĆ NA MAŁYM OGNIU OK.3MIN.CZĘSTO MIESZAJĄC.WYMIESZAĆ MĄKĘ Z MLEKIEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę(...)dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już zgęstnieje i nieco ostygnie, można zacząć nadziewać nim naleśniki. Ja do mojej porcji dodałam pierś z kurczaka i trochę żółtego sera. :) Enjoy
Kuchnia Ellieczęsto goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli. Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)wody 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia szczypta soli olej do smażenia farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku 100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego) 6 - 7 suszonych pomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować
Kuchcik gotujewiadomo nigdy nie chce wyjść idealny ;) Smażymy 5 naleśników, ale tylko delikatnie, do lekkiego zarumienienia. Teraz czas na farsz! Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka(...)minut. Cedzimy. Wracamy do patelni ze szpinakiem :) Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :) Umieszczam
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mógł się ich najeść ;-) Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI Na naleśniki 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju Na farsz 2 piersi z kurczaka 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego 2-3 łyżki oliwek zielonych 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia Na beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 kostka sera żółtego przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatałowa WYKONANIE Naleśniki: Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować. Do masy jajecznej dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić
Passions hobbies lifecałej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 10 dkg startego żółtego sera 1 duży seler gałka muszkatołowa pieprz oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Szpinak rozmrażamy i odparowujemy(...)kostkę oraz delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do masy serowej. Na koniec ścieramy sporo gałki muszkatołowej, pieprz i zioła. Dobrze mieszamy wszystkie składniki :) Farsz gotowy :) Na naleśnik wykładamy łyżkę farszu i zawijamy w kwadrat. Po czym kładziemy na suchą patelnię i pod przykryciem podsmażamy, aby całość była gorąca. Po podaniu polewamy sosem. Czas
vegetaniedodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej
Weekendy w domu i ogrodziemieszanki warzyw na patelnie (włoskich) ok. 200 g szpinaku mrożonego 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: ok. 150 g sera żółtego majeranek Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz kurkumę i mieszamy dokładnie(...)dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema paprykami, ziołami oraz mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśniki równomiernie wykładamy nadzienie
Kuchnia MagdaLenysoli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czubrycy zielonej 2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia 15 dag sera żółtego Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie(...)będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści. 3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk. 4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. 5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy
Izabelawkuchnirozgrzanej teflonowej patelni smażymy na małym ogniu, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, aż cała woda wyparuję dodajemy ser i doprawiamy na naleśniku rozsmarowujemy farsz i zwijamy w "ruron" gotowe naleśniki posypałam jeszcze startym serem żółtym light SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlekko się stopi. Usmażone naleśniki minimalnie przestudzić, a następnie nakładać na nie umyty i dokładnie osuszony szpinak i kawałki pomidorków. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie ciasno zwinąć zakładając do środka jeden z końców. Żeby łatwiej się jadło, można dół owinąć serwetką papierową. dodatki: świeże liście szpinaku (tzw. baby), pomidorki koktajlowe, ser żółty - w cieniutkich plasterkach lub starty na tarce(...)szpinaku. Zgadłam? Jeśli tak, to tym bardziej powinniście spróbować takiej tortilli. Świeży szpinak bardzo dobrze smakuje w sałatkach z dodatkiem sosu vinaigrette lub czosnkowego na bazie naturalnego jogurtu. Jakkolwiek go przygotujecie i zawiniecie w naleśnik, też będzie pysznie :) Gdybyście jednak woleli w naleśnikach szpinak w innej formie, to zerknijcie na naleśniki ze szpinakiem
Codzienna kuchnia niecodziennamamy przepis na idealny obiad. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 500g szpinaku mrożonego 2 cebule 2 filety z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka olej Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka(...)drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety z cebulą. Kiedy się zarumienią dodajemy szpinak, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy do smaku przyprawami i solą. Farsz wykładamy na środek każdego z naleśników. Składamy je w kwadraty, przekrawamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy
Szefowa kuchniwiecie jestem ogromną wielbicielką nie tylko naleśników, ale też wszelkiego rodzaju kluchów , kopytek , paruchów , pampuchów i innych dań mącznych ( co widać po pupie :P ). Dziś mam dla Was przepis na moje ostatnie knedelki, którymi zajadałyśmy się z mamą tak, że aż nam się uszy trzęsły. Knedle z bułki z dodatkiem szpinaku i żółtego sera ( ja dałam cheddar, żeby miały wyrazisty
Ostra na Słodkoopakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano, pieprz cayenne(...)pieprz Do klasycznej tortownicy kolejno układamy 5 naleśników przekładając je warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii
vegetanie