łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% schłodzonej 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Krążki czekoladowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto(...)piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika. Na gorący sernik wykładamy krążki czekolady. Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin wówczas jest najlepszy. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWielkanoc jest coraz bliżej i warto pomyśleć już o menu. Jeśli macie ochotę na nowocześniejszą wersję klasycznej paschy, która jest szybsza i bezproblemowa w porównaniu z
Ugotowane pozamiatanejajek, bez mleka) Choć sernik kojarzy się nierozerwalnie z nabiałem, to można takie ciasto przygotować bez dodatku mleka, jajek czy nawet mąki. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko alergikom. Dietetyczne trufle (bez glutenu, jajek i mleka) Domowe, dietetyczne trufle to genialna alternatywa dla czekoladek. Robi się(...)diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem do ciasta jogurtowego są mrożone maliny. Możecie też ozdobić je cukrem pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli „sernik” bez sera „Sernik” jaglany to nie tylko pyszny ale i zdrowy deser. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie
Dieta bez mlekaTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki
Kuchnia Łukaszanaszych bliskich. Równie często ponosimy różnorodne konsekwencje tych decyzji. Oprócz troski o rodzinę, my kobiety, realizujemy się także zawodowo. Bez względu na to, jaką pracę wykonujemy, staramy się być najlepsze. Zawsze na czas, zawsze przygotowane, zawsze gotowe, by pracować dłużej, więcej i wydajniej. A po pracy? A po pracy biegniemy do domu, by przejąć obowiązki z “drugiego etatu”. Po drodze(...)powinno, tak już jest urządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód: • 300 g herbatników czekoladowych • 50 g masła Masa serowa
W mojej kuchniciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu , ale jakie smaczne. Gwarantuję, że ciasto zniknie ze stołu bardzo szybko, bo nasycić się smakiem z jednego kawałeczku jest niemożliwie. Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa, a powstało ono bo po prostu połączyłem swoje dwa ulubione desery: sernik na zimno i domowe(...)układamy pierwszy wafel i smarujemy masą serową przykrywamy następnym waflem, postępujemy także z wszystkimi pozostałymi waflami. Studzimy w lodówce przez ok. 6 godzin. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową ( ja nie miałem składników do przygotowania polewy, dlatego po prostu posypałem ciasto kakao i cukrem pudrem) Smacznego
Kuchnia Łukaszapiersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam trochę zmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł(...)czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. Przepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet nie zwróciła uwagi kiedy ja przysunęłam do kuchenki gazowej taboret, wstawiłam garnek z wodą, wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł i wlałam buteleczkę Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego, że nawet mi zupełnie nie smakowała ta zupa ale mój dzielny tata poprosił żebym(...)mnie z biblioteki pierwszą książkę kucharską pt. Gotuj z Kubusiem Puchatkiem i mając 7 lat sama smażyłam tosty francuskie z miodem, piekłam kruche ciasto z jabłkami i robiłam czekoladowe ciastka owsiane. I nikt nigdy nie krzyczał na mnie kiedy coś wybrudziłam, zbiłam, popsułam lub kiedy popękały mi wszystkie ceramiczne naczynie żaroodporne bo wkładałam je do mocno nagrzanego piekarnika. Mama cierpliwie
Mango PapajaWielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich(...)udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie
Ciastka - domowe słodkościgalaretki truskawkowe Dodatkowo : 150 g markizy orzechowe 120 g herbatniki w polewie czekoladowej Przygotowanie: 1. warstwa Ser i jogurt dobrze zmiksować Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodawać miksując po jednej łyżce tężejącej galaretki. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć czekoladowymi herbatnikami. Wyłożyć masę serową na herbatniki , włożyć do lodówki do stężenia. Truskawki opłukać, zmiksować(...)wody, i mus truskawkowy, zmiksować, wyłożyć na masę agrestową, schłodzić w lodówce. Ułożyć na środku markizy orzechowe, a za nimi przy brzegu, resztę herbatników czekoladowych. Wierzch zalać musem truskawkowym, odstawić do całkowitego stężenia. Ciasto jest najlepsze na drugi i trzeci dzień, aż zmiękną ciastka. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiPolecam piernik ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki(...)drugi,dociskamy, ostatni również ma być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego! The post Piernik ekspresowy z powidłami appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekoladowym spodzie Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami i przepysznym, chrupiącym spodem z nutelli i sucharków. Ciasto szybko się robi i jest bardzo proste w wykonaniu. Polecam! Składniki: 4 serki homogenizowane po 200g 2 galaretki bezbarwne (lub cytrynowe) 3 kolorowe galaretki ( u mnie niebieska, czerwona i pomarańczowa) 150 gram sucharków 300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli(...)Całość zalewamy masą serową i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę *** *** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”. Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na cieście galaretkowo-serowym*** *** Całość wkładamy do lodówki. Gdy ciasto całkowicie stężeje, foremkę przykrywamy dużym płaskim talerzem, odwracamy i wyciągamy ciasto. Jeżeli
Blog z ApetytemPuszysty sernik z mlekiem w proszku Delikatny i puszysty serniczek z polewą czekoladową, który wprost rozpływa się w ustach… Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm. Składniki: ok 20 sztuk herbatników 1 kg mielonego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)przez 1 godzinę *** *** Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. do garnuszka wkładamy czekolady, zalewamy mlekiem, podgrzewamy i mieszamy *** *** Sernik smarujemy polewą, studzimy i wkładamy do lodówki, aby zastygła *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytem