puszka mleka kokosowego 100 ml mleka 3,2 % 4 łyżki nasion chia 2-3 łyżki miodu lub złotego syropu ewentualnie ekstrakt migdałowy, waniliowy (1 łyżeczka) Wszystkie
Humanistka w kuchniSłowo „gazpacho” (czyt. gazpaczo) ma arabski źródłosłów i oznacza „moczony chleb”. Gazpacho jest tylko jedne! Oryginalne, które powstało prawdopodobnie w Sewilli
Szybko Tanio SmacznieMojito! Klasyk wśród drinków, dlatego u nas też nie mogłoby go zabraknąć. Orzeźwiający, prosty napój na bazie rumu pochodzący z Havany. Biegnijcie do sklepu po
Szybko Tanio SmacznieTak, tak – wiśnie i jagody, czyli zupa owocowa. Połączenie prawdziwego lata. Nieco cierpkie, z nutą wanilii i korzenną goździków. Cudownie orzeźwiająca, a przecież tak prosta
Pociąg Do KuchniPrawdziwy litewski chłodnik z botwinki. Nie na wodzie i occie, ale na bulionie (tak, jak należy – klasycznie). Gęsty, pachnący, lekko słodkawy od botwinki, lekko kwaskowy
Pociąg Do KuchniLato, lato, lato czeka, razem z latem czeka…chłodnik! Na zbliżające się upały, czy po prostu ciepłe dni polecamy Wam chłodnik arbuzowy. Sycący, orzeźwiający
Szybko Tanio SmacznieTą sałatkę jadłam kilka lat temu u mojej szwagierki. Składniki są świetnie połączone i tworzą spójną całość, ciekawy smak, o którym nie można tak łatwo
Szybko Tanio SmacznieZ racji tego, że puszka mleczka kokosowego została otworzona, a reszta domowników raczej nie pała do niego zbyt wielką miłością, to na blogu przez następne kilka
tost z dżememKochani mamy sierpień! Sądzę, że większość z Was już wróciła z urlopów, więc ogłaszam przepis miesiąca, którego temat na pewno bardzo polubicie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mrożone
codojedzeniaChociaż fala upałów za nami, to mam nadzieję, że lato nas nie opuści tak szybko. W gorące, parne dni gdy temperatura w domu i na dworze
Szybko Tanio SmacznieArbuzy to wspaniałe źródło witamin A i C, potasu i magnezu ale też antyoksydantów. Chociaż składają się w dużej mierze z wody, to zawiera sporo cukrów
Szybko Tanio SmacznieSkładniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) : Spód: 150 g ciastek Oreo 40 g masła Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie
Moja Galeria SmakuMoja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana
Czerwień i błękitJeżeli nie macie pojęcia jak można przygotować nasiona chia i jesteście nowicjuszami w tej materii , dodatkowo pijecie za mało wody w ciągu dnia, to polecam Wam
Szybko Tanio SmacznieKiedy nie dawno przygotowywałam mleko migdałowe, resztki orzechów wykorzystałam do zrobienia serka o smaku śródziemnomorskim. Zastanawiałam się, dość, długo, czy z resztek kokosa (używanego do
Szybko Tanio Smacznie