Tęczowe babeczki Od tygodnia pogoda nas nie rozpieszcza, żeby zatem nieco osłodzić (i pokolorować) sobie życie, proponuję Wam tęczowe babeczki :) Do tego przepisu wykorzystałam czekoladowe babeczki
CiastkozercyBabeczka w trzech smakach Korzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach - z czekoladowym, waniliowym
CiastkozercyDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam
CiastkozercyDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał
CiastkozercyTe babeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem
CiastkozercySkładniki: (na 12 muffnek) Na muffiny: - 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 260 g), - 2 łyżeczki kakao (ok. 20g), - łyżeczka proszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 szklanki malin (ok. 240g). Na polewę czekoladową: - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50(...)temperaturze 190ºC przez około 25 minut. 6. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7. Muffinki dekorujemy malinami. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZa oknem powoli zaczyna się jesień, więc z chęcią sięgamy po kawałek domowego ciasta i kubek ciepłej kawy...zamiast tradycyjnych słodkości proponuję pyszne połączenie sernika i
Chocolate Muffin BlogNigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie
CiastkozercyDziś na śniadanie połączenie czekolady i tropikalnego ananasa :) Propozycja dla osób, którym znudziły się korzenne aromaty lub po prostu ich nie lubią. Bazą jest niezawodne ciasto
Chocolate Muffin BlogKolejna wariacja na temat serniczka z patelni. Tym razem wersja na kolację, prawie bez węglowodanów. Takie danie jest niezwykle sycące i na długo powstrzyma nas od
Chocolate Muffin Blogmoreli. Polecam gorąco :) Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :) 4 mocno dojrzałe banany 240 ml oleju 2 łyżki cukru 4 jajka(L) --------- 20 dag mąki owsianej 20 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia -------------- 10 dag kropelek czekoladowych Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję olej, cukier
Takie tam pichcenieKolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi
CiastkozercyTarty to bardzo wdzięczne ciasta, które można przygotować na wielkie okazje lub na co dzień, jako słodki deser. Ta, którą dziś się dzielę z Wami jest
Chocolate Muffin Bloggroszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany ok. 100 g wiśniowej konfitury Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym(...)Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość konfitury wiśniowej delikatnie "wbijając" ją do środka. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną
Słodka Stronasoli 2 łyżki kakao Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki cukru ok. 100 g masła 2 łyżki kakao ok. pół szklanki wiórków czekoladowych ok. 80 g draży w kształcie "jajeczek" Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę - dokładnie mieszamy(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Wierzch każdej babeczki smarujemy niedużą ilością kremu. Babeczki posypujemy wiórkami czekoladowymi (możemy je zakupić lub przygotować sami "zeskrobując nożem" tabliczkę ciemnej
Słodka Strona