mięso - 63110 przepisów (strona:2449/4208)

Sałatka z ravioli 349

kolorowego ravioli z mięsem garść oliwek kawałek papryki czerwonej pół cebuli majonez (domowej roboty) sól pieprz kilka gałązek świeżej bazylii Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwki, paprykę, bazylię i cebulę kroimy drobno i doprawiamy sałatkę majonezem oraz solą i pieprzem do smaku

Gotowanie jest łatwe
Nuggetsy z kurczaka pieczone w płatkach kukurydzianych 256

osobnej misce miksujemy na jednolitą masę mleko z mąką, solą, pieprzem oraz paprykami.  Pokrojone filety wkładamy do masy, mieszamy do dokładnego pokrycia, następnie wyjmujemy  po kawałku mięsa i obtaczamy go w płatkach. Układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i skrapiamy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, ustawiając piekarnik

Życie zaczyna się w kuchni
Pappardelle z kaczką i groszkiem 185

groszku cukrowego (w strączkach), 200 g truskawek, 1/2 chili, płaska łyżka świeżych listków tymianku, masło, sól Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić

królestwo garów
Zupa Miso z kurczakiem 240

podania, aromatu i wszelkich wrażeń zmysłowych. Japonia słynie z przepysznych owoców morza, warzyw, ryżu i makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen, okonomiyaki, suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki, gomae, desery przyrządzane z zielonej herbaty, czy miso, czyli tradycyjna zupa, której bazę stanowi pasta ze sfermentowanych nasion soi zawierająca dobrze przyswajane białka oraz minerały

Cynamonowe szczęście
Bigos z młodej kapusty 193

Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, aż kiełbasa się zrumieni. Na koniec dodać konserwę mięsną, przesmażyć. Do obgotowanej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i podsmażoną cebulę, z kiełbasą i mięsem. Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody - wlać do bigosu, wymieszać. Całość zagotować. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar 203

Izraelu. Na przyprawę składają się nasiona sezamu, sumak oraz zioła: tymianek, majeranek i oregano. Sumak ma lekko kwaśny. Używamy go do kebabu . Zaatar również świetnie nadaje się do mięsa. Poza tym można nim posypać hummus lub chleb. Suchą przyprawę warto wymieszać z oliwą i czosnkiem. Mieszanie przypraw to jedno z moich ulubionych zajęć. Najpierw prażę nasiona, a potem jeszcze gorące

codojedzenia
Schab duszony z marchewką i cebulą 250

schab w smaku przypomina rybę po grecku;). Danie tanie i szybkie do zrobienia, bo po wstępnym przygotowaniu mięsa i warzyw robi się praktycznie sam.  400 g schabu 4 marchewki 3 cebule 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz  olej 1. Schab kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Leczo z cukinią i wołowiną 203

pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie

Wędrówki po kuchni
Makaron z truskawkami i serkiem wiejskim 230

okazji ogłosiłam kulinarno-porządkowy strajk ! - bo przecież każda okazja do pobyczenia się jest dobra :D W zlewie gary leżą nieumyte, w koszu cała góra do prasowania czeka, kawał surowego mięsa obiadowego nie opuszcza dziś lodówki. Trenuję dziś leżing profesjonalny! Ale że organizm posiłku mimo wszystko głodny, tak więc pośród tego rozleniwienia trzeba było jednak coś "na ząb" przyrządzić. Makaron

Grunt to przepis!
Jak uwędzić ser ? 295

jeszcze 50% tańszą, uwierzcie wyjścia nie było :) Przywiozłam do domu, a już w piątek było pierwsze wędzenie kiełbasy i serów. Kiełbasy zrobiliśmy tylko trochę na próbę, żeby nie zniszczyć mięsa za dużo. Wyszła tak dobra, że tydzień później już kolejną wędziliśmy.  Wróćmy do serów, ja to zrobiłam bardzo prosto kupiłam w Lidlu i Biedronce 6 sztuk serów tak zwanych

Kuchnia na wzgórzu
Salsa z mango 178

Salsa z mango będzie idealnym dodatkiem do grillowanyh mięs, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Ostatnio była dodatkiem do grillowanego steka i uważam, że też było pysznie. Tak naprawdę ta salsa świetnie się komponuje z wieloma daniami, wybór należy do Was. Jedno jest pewne, koniecznie musicie ją zrobić, zachęcam

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym 200

Wersja warzywna, do której zainspirowała mnie #Lubella przysyłając swoją nowość - MINI rurki 5 warzyw. Tak fajnego makaronu warzywnego, który kolorem i smakiem podbił serca moich Dziewczynek, postanowiłam nie bezcześcić mięsem ;) dlatego powstała w pełni wegetariańska propozycja i zgłaszam ją do konkursu #lubelloveinspiracje - trzymaj kciuki! P.s. Znasz już MINI Lubellę? Jeśli nie, spróbuj koniecznie! Makaron, którego ja użyłam do przepisu

Kolorowy Przepisownik
Surówka jabłkowo - porowa. 163

umyj, obierz cieniutko, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, dopraw do smaku cukrem i solą, wyszieszaj wszystko dokładnie razem.  Podawaj do drugiego dania z ziemniakami i mięsem.                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Domowa wędlina 218

Hej! Domowa wędlina jest niesamowicie smaczna. Zachęcam Was do jej zrobienia. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Żurek staropolski 171

prawdziwym zakwasie, z pyszną podsmażoną kiełbaską, sporą ilością czosnku oraz jajkiem. Jest pyszny - gwarantuję! Dominik jest dużym fanem moich zup, upodobał sobie zwłaszcza te, w których jest sporo mięsa. Jedną z ulubionych jest żurek. Po Wielkanocy postanowiłam, że trzeba przyrządzić go tak jak trzeba. Kupiłam prawdziwy staropolski zakwas, sporo dobrej jakości kiełbasy białej, na koniec dodałam pyszne wiejskie jajka

Cooking Monster