mięso - 63110 przepisów (strona:1493/4208)

z młodej kapusty gołąbki... 190

wywar z parzenia kapusty 2 szklanki z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z parówek 980

takie filmiki można nakręcić o wszystkim a wtedy musielibyśmy nic nie jeść. Ja staram się czytać skład i jak już kupuję to w miarę te najlepsze ze sporą ilością "mięsa w mięsie." Co do dania to można je przygotować dosłownie w pół godziny a jest smaczne i pożywne. Porcelana Bogucice z kolekcji Martha Platin. Składniki: 500 g parówek 1 puszka

Ala piecze i gotuje
Ziemniaki puree – jak zrobić? 444

się także dodawać do puree kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 250

Uwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 211

Składniki 3 kg łapek kurczaka 1 kurczak , wody tyle aby zakryć mięso i warzywa 1 łyżeczka cukru sól do smaku pieprz do smaku 3-4 marchewki 2-3 pietruszki korzeń kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki(...)konsystencje galaretki -kolagen Umyć łapki ,oczyścić i wsadzić do wolnowaru ,dodać kurczaka ,zalać wodą i gotować-( lub w rondlu bardzo długo (2-3 godziny na powolnym ogniu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości.) Po 2 godzinach dodać warzywa ,oraz przyprawy .Nadal gotować (4-5 godziny w rondlu,lub )w wolnowarze . Niech gotuje się przez około 8 godzin, gdy bulionu

w mojej kuchni
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 259

pokrywkę. Potrawa wyglądało smakowicie. Pysznie również pachniało. Wiedziałam, że na pewno nie mogę łapać za termometr i go wyciągać, gdyż natychmiast trysną soki, które nieustabilizowane tylko czekają, aby z mięsa “prysnąć” :) Zabrałam więc moją pieczoną pierś z indyka na sesję, pyknęłam kilka fotek (minęło z jakieś 10 minut). W tym czasie soki się ustabilizowały i wniknęły w struktury(...)mięsa. Można kroić. Ukroiłam zatem gruby plaster – wygląda soczyście (czego na zdjęciach niestety nie widać). Ukroiłam kolejny, również nie wyglądał na “sucharka”. Rozłożyłam pieczeń z jabłkami na talerzach, “pyknęłam” jeszcze parę fotek i zasiedliśmy do stołu. Jakież to wszystko było pyszne. Oczywiście zapomniałam, aby zaciągnąć sosik odrobiną masła, ale ponieważ podawałam piersi razem z marchewką

Moja Delicja
Chlebki Pita 260

ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia).   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso

Smaki Na Talerzu
Fasolka z wędzonymi żeberkami 163

Smażyć kilka minut doprawić ostrą i słodką papryką, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na ok 30 min przed końcem przełożyć mięso do fasoli, kość wyciągnąć, na patelni podsmażyć przecier, a następnie wymieszać z fasolą i mięsem. Przyprawić do smaku majerankiem (on na końcu bo długo gotowany robi się gorzki) solą

Gaździnka warzy
Kołduny z sarny 222

Kołduny , małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Proponuję kołduny z sarniny.  Farsz: 500 g łopatki z sarny, 250 g słoniny wieprzowej, sól, świeżo zmielony pieprz, 3 - 4 świeżo zmielone owoce jałowca, 50 ml bulionu (u mnie z kaczki), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli, Mąkę przesiać do miski(...)dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Zemleć mięso z sarny i słoninę, wlać bulion (nie za dużo, tak aby farsz był niezbyt zwarty – tak aby można było z niego lepić kulki, ale żeby nie były ścisłe a raczej

królestwo garów
Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi 166

kapusty jak w naszym tradycyjnym. Jest natomiast dużo papryki i smażone pulpety. Oryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 3 różnokolorowe papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku  300g pieczarek  500g passaty pomidorowej(...)ogórków konserwowych 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej  sól, pieprz olej  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni. 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki

Szefowa kuchni
Kurczak Balmoral 220

pojedyncze piersi z kurczaka kilka plastrów haggisa 8 plastrów cienko pokrojonego boczku sól, pieprz Jak zrobić kurczaka Balmoral: Pierś z kurczaka przekroić w połowie grubości, ale nie do końca. Mięso delikatnie rozbić, aby było nieco cieńsze, oprószyć solą i pieprzem. Na desce ułożyć dwa plastry boczku i delikatnie wygładzić je płasko ułożonym nożem. Na boczku ułożyć pierś z kurczaka gładką(...)wokół haggisa i owinąć w boczek.  Roladki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe, a boczek przyrumieniony.  Podawać natychmiast z sosem z whisky, duszoną czerwoną kapustą i zapiekanką ziemniaczaną z brukwią.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Super prosta iracka zupa z soczewicy 204

staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba) 1/2 pęczka(...)Wlej bulion, dodaj marchew i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wyłóż na tackę do pieczenia, wstaw

Niedzielny kucharz
Grzane piwo z żółtkiem - idealne na przeziębienie 196

Grzane piwo z jajkami - rozgrzewająca bomba Składniki na piwnego grzańca z żółtkami 500 ml jasnego piwa 2 żółtka 1 duża łyżka drobnego cukru 1 łyżka miodu

Korniszonki
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWEJ 213

curry, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie: Piersi kurczaka myję, oczyszczam i osuszam. Z podanych składników przygotowuję marynatę, dokładnie nacieram mięso. Odkładam do lodówki, najlepiej na noc. Kurczaka smażę na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 4 minuty z każdej strony (kilka razy dociskając mięso podczas smażenia

JejKuchnia
Duszona czerwona kapusta 183

Duszona czerwona kapusta Kapusta jest w Szkocji bardziej popularna niż mogłoby się wydawać. Duszona czerwona kapusta , którą dziś przygotowałam świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs  (wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny). Do kapusty zostały dodane egzotyczne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, czy goździki, które znane są w Szkocji od XVI wieku. Przyprawy trafiły do Szkocji dzięki handlowi(...)pokrywką od naczynia lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny mieszając od czasu do czasu.  Podawać na ciepło jako dodatek do mięs. Smacznego

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania