Schab ze śliwką 203Zobacz jak upiec najlepszy schab ze śliwką . Soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Tradycyjny i bardzo prosty sposób na wyśmienity schab faszerowany suszonymi śliwkami. Świetne mięso pieczone na Święta. - soczyste i idealnie doprawione mięso - dodatkowo szybki przepis na sos pieczeniowy - najprostszy sposób na schab pieczony ze śliwkami - do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry
AniaGotuje.pl
Udka kurczaka pieczone w żurawiną, pomarańczami i marchewką 207Magda W kolejne dni świąteczne, wśród postnych dań które jeszcze się dojada po suto zastawionej Wigilii, pojawia się na obiad mięso. Zazwyczaj jest to soczysta szynka lub pieczeń, ale w tym roku, oprócz tych mięs, pojawi się na stole kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone
Smaczna Strona
TOFURNIK POMARAŃCZOWY 202Święta dotyczą nas wszystkich, małych i dużych, młodszych i starszych, Polaków i obcokrajowców, a także wegan, wegetarian i ludzi, którzy spożywają mięso. Właśnie w tej ostatniej grupie mogą pojawić się drobne nieporozumienia, w szczególności, gdy Babcia i Ciocia nie bardzo rozumieją, jak można nie spożywać mięsa, jajek, nabiału czy miodu z pasieki. Nawiązuję do tego, ponieważ sama przez kilka
W kuchni Karmel-itki
Keto kaczka w żurawinie (Paleo, LowCarb) 177Czas smażenia zależy od naszych upodobań. Ja smażę ok. 3-4 minuty z każdej strony, dzięki czemu pierś w środku pozostaje lekko różowa i soczysta. Jeśli lubicie bardziej/mniej wysmażone mięso, to musicie odpowiednio dostosować czas smażenia. Kaczka w żurawinie Dzisiaj uroczyście i świątecznie - na keto obiad poleca się keto kaczka w żurawinie. Tłusta pierś z kaczki w towarzystwie niskowęglowodanowej żurawiny(...)wymarzone danie, które nie namiesza w proporcji makroskładników. Jest przy tym rewelacyjne w smaku i atrakcyjnie się prezentuje. Smacznego! Dania Danie główne Kuchnia Amerykańska , Europejska Keyword kaczka , mięso , owoce , pierś , żurawina Porcje 2 porcje Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 5 minut Składniki 2 piersi z kaczki ze skórą 1 łyżka masła klarowanego 150 g żurawiny
Modern Cave Girl
Kanapka prosto z Nowego Orleanu Po-Boy 241byli kierowcy tramwajów, otworzyli restaurację na ST. Claude Avenue w latach dwudziestych XX wieku. W roku 1929 wybuchł strajk tramwajarzy, bracia postanowili wesprzeć strajkujących i wymyślili niedrogie kanapki z mięsem pieczonej wołowiny, ociekające sosem podanej we francuskiej bagietce. Podawali je z tyłu swojej restauracji, pewnego dnia jeden z pracowników krzyknął, że „nadchodzi kolejny biedny chłopiec” i tak nazwa(...)łyżeczek sosu worcestershire Pieprz cayenne Sok z cytryny Kilka kropel tabasco Bagietka lub bułka 3 łyżki oliwy do smażenia 500 ml bulionu Przygotowanie Czas przygotowania kanapki zależy od rodzaju mięsa lub owoców morza, jakie użyjemy. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. Wrzuć pokrojona w drobną kostkę wołowinę. Smaż ją przez chwilę, aż zrobi się brązowa. Wlej bulion, przykryj patelnię, zmniejsz
RafalCook
Krokiety orzechowe 228Krokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia
Korniszonki
Kotleciki Klarnetki 260pieczarek · ½ szklanki śmietany 18 % · Kluski śląskie Sposób przygotowania: 1. Mięso mielimy, solimy i wbijamy jajko. 2. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w drobniutka kostkę, łączymy z mięsem. 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach. 4. Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kulinarna Chwila
Sos z suszonych grzybów 146pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików 1 cebula łyżka tłuszczu (masła, oleju, smalcu) liść
Kulinarny S.O.S.
Sos z suszonych grzybów 146pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków, borowików 1 cebula łyżka tłuszczu (masła, oleju, smalcu) liść
Kulinarne S.O.S.
Pieczeń rzymska (Terrina di carne) 179uova 1 cucchiaino di timo secco maggiorana noce moscata sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con Amica Natura PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso i szynkę pokrojone na mniejsze kawałki mielimy. Do mięsa dodajemy jajka, starty parmezan, tymianek, majeranek oraz gałkę muszkatałową. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie wyrabiamy. Form
La grande e la piccola cuoca
Polędwiczki z mozzarellą 236ogórki konserwowe · ½ papryki czerwonej · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż ale nie do końca i rozbijamy. 2. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Na środku mięsa układamy kuleczki mozzarelli. 4. Po bokach podłużne plasterki
Kulinarna Chwila
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 161Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
Korniszonki
Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 238Pierniki z witrażem z landrynek Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy
Korniszonki
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 177liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić. 2. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości. 3. Ugotowane mięso, warzywa
Szalona Kuchnia Eweliny
Warsztaty kulinarne Sokołów Włoskie Boże Narodzenie 196deserach które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech tj. panettone czy torrone bianco. Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod skrzydłami Dominika zajęła się polędwicą wellington. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedliśmy przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Na przystawkę mieliśmy yorkshire pudding oraz(...)Przygotowanie tortellini: Najpierw przygotowujemy ciasto do makaronu - mieszamy mąkę z jajkami i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Do farszu kroimy wszystkie mięsa (oprócz wędlin) w kostkę, smażymy na patelni z masłem, aż wypuści wszystkie soki. Czekamy, aż ostygnie i blendujemy razem z wędlinami, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy makaron
Życie zaczyna się w kuchni