Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona z czego jeszcze można upiec ciasto. Dziś mam dla Was przepis na owsiane ciasteczka z bananami i masłem orzechowym. W zależności od tego jak bardzo dojrzałe macie banany (im bardziej tym słodsze) można nieco zmodyfikować ilość cukru w przepisie. Składniki: 2 szklanki zmielonych płatków owsianych 1 jajko(...)dojrzały banan 2 łyżki masła orzechowego 1/3 szklanki cukru (można dać nieco mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii dropsy czekoladowe lub czekolada Płatki owsiane miksujemy na proszek w blenderze lub młynku do kawy. Banana rozgniatamy drobno widelcem lub miksujemy blenderem. Do zmiksowanego banana dodajemy jajko i masło orzechowe
Ciastkozercyblogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego. Na to dałam także resztkę dżemu o smaku kiwi i agrestu, który miałam w lodówce. Takie połączenie świetnie pasowało do rabarbaru, ale to takie moje udziwnienie, a więc zarówno dżem(...)pieczenia 2 łyżki ksylitolu 7 - 8 łodyg rabarbaru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika słoik dżemu z agrestu i kiwi (opcjonalnie) Karmel: 100 g suszonych daktyli 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą (do ich przykrycia) i zostawić na około 15 minut. Na stolnicę wysypać mąki, dodać proszek do pieczenia, ksylitol i masło oraz wbić jajko. Wszystko
Healthy food explorerświecie, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, nie licząc oczekiwania na zamrożenie bananów. Same banany nawet wystarczą, ale jeśli macie ochotę na wersję bardziej wypasioną, możecie dodać np. masło orzechowe, chałwę lub nutellę. I jeszcze - takie lody najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu, ponieważ podczas dalszego przechowywania masa ciemnieje i przez to nie wygląda już tak apetycznie. Wrzućcie(...)teraz parę bananów do zamrażarki, a popołudniu lody będą gotowe:) Składniki (na 3 porcje): 2 bardzo dojrzałe banany (w kropki) 2 łyżki masła orzechowego Banany obrać, pokroić w 3cm kawałki, umieścić w woreczku, zawiązać i włożyć do zamrażarki na ok 4 godziny (można dłużej). Zamrożone banany wyjąć z woreczka, przełożyć do blendera, zmiksować na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe, znów
Obiad gotowypopołudnie ;)), kiedy możemy więcej czasu poświęcić na celebrację posiłków. Na drugi dzień także smakuje świetnie, wystarczy podgrzać. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, bo sama w sobie zawiera ich sporo - masło orzechowe, banan, rodzynki i cynamon... kombinować można dowolnie, ale uważam że taka wersja jest właśnie najsmaczniejsza. Musicie spróbować! :) Składniki: na 3-6 porcji 100 g płatków owsianych górskich(...)jogurtu naturalnego 2 jajka 1 duży banan czubata łyżka masła orzechowego (ok. 40 g) dwie łyżki rodzynek dwie łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka cynamonu szczypta soli + banan, dodatkowo Przygotowanie: Płatki owsiane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na ok. 10 minut. W tym czasie powinny napęcznieć. Piekarnik nagrzewać do 180 stopni C. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, banana rozgnieść widelcem, następnie połączyć
Kuchnia Elliepracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim. Desery z użyciem ciasta francuskiego należą do takich, że tak naprawdę wystarczy tylko dżem, masło orzechowe, owoce czy kostki czekolady, a możemy wyczarować coś smakowitego. Tymczasem ostatnio postanowiłam zrobić coś innego i padło na mini serniczki. Smakują wyjątkowo z domowym czekoladowym karmelem, roztopioną czekoladą, masłem(...)łyżki mąki ziemniaczanej (budyniu waniliowego w proszku) – 2 jajka – wydrążone ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej *ulubione dodatki: dżem, karmel, czekolada lub masło orzechowe Twaróg mielimy 2 lub 3-krotnie na gładką masę. Do niego dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Arkusz ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi
Be Fit Be Strongkakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam! // Składniki: Ciemna część: 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą) 50 g mąki 5 łyżek kakao 3 łyżki masła orzechowego 80 g cukru Jasna część: 225 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 60 g mąki (30 g pszennej i 30 g kokosowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g cukru(...)Dodatkowo: gorzka czekolada, orzechy laskowe i masło orzechowe Sposób przygotowania: Soczewicę zblenduj na gładką masę (razem z zalewą). Dodaj do niej resztę składników na ciemną część i wymieszaj. Wyłóż do formy (u mnie 23 x 23 cm). Oddzielnie wymieszaj składniki na jasną część i gotową masę wyłóż na ciemną. Wierzch posyp posiekaną czekoladą i orzechami laskowymi, możesz również dać trochę
Via GustoMoże nie wyglądają jakoś super na zdjęciu, ale po treningu, kiedy człowiek głodny nie zwraca tak bardzo uwagi na estetykę. 😊 Tym razem padło na mocno waniliowe budyniowe placki polane masłem orzechowym. Brzmi już dość smacznie prawda? A co dopiero ten smak...mówię Wam, musicie ich skosztować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -60 g mąki jaglanej -1 jajo -30 g budyniu waniliowego(...)innego smaku (u mnie proteinowy, bez cukru) -80 g banana -woda -2 łyżki masła orzechowego+parę orzeszków Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy mąkę, budyń, dodajemy pokrojonego banana i jajo (możecie dosłodzić wedle uznania). Wszystkie składniki mieszamy (ręcznie, blenderem ręcznym czy mikserem) stopniowo dolewając wody, aby powstała lejąca konsystencja. 2. Smażymy placki (ja robiłam to beztłuszczowo). Podajemy z masłem orzechowym
Zdrowie i pysznie na talerzuzrobiłem dla Was makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem . Tak Wam ten przepis się spodobał, że postanowiłem go powtórzyć w nowej odsłonie — z wołowiną! Zamarynowana wołowa polędwica w maśle orzechowym z chili, czosnkiem, sosem sojowym i sokiem z limonki to prawdziwa petarda. Do tego kawałeczki szparagów ugotowanych al dente, chrupiące fistaszki i tasiemki makaronu ryżowego, który cudownie wchłania smaki(...)koniecznie musicie ten przepis wypróbować! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 400 g makaronu ryżowego 1 pęczek szparagów 400 g polędwicy wołowej 100 g orzechów arachidowych 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego sok z ½ limonki 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili olej sezamowy do smażenia sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Wołowinę pokrój na cienkie plastry niewielkiej wielkości
Food SquareDziś kolejny przepis na letnie muffinki ze świeżymi malinami. Muffinki wykonane są ze zdrowszych i wartościowych składników, ale tym razem zamiast gorzkiej czkolady jest pyszne masło orzechowe. Nie dałam dodatku żadnego tłuszczu, ale mleko migdałowe, a do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej i owsianej (sprawdzą się też zmiksowane na mąkę płatki owsiane). Muffinki są mięciutkie i puszyste, a dzięki(...)smaczną przekaskę do kawy. Bardzo polecam :) Składniki (12 muffinek): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 dojrzałe banany 3 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki ksylitolu 2 jajka 1 szklanka świeżych malin Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. W misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sól
Healthy food explorerkuchni po raz pierwszy od dawna sprawiły przyjemność, a mój umysł z uporem maniaka chciał przedłużyć tę chwilę. Tak do garnka trafiła kasza jaglana, w towarzystwie kremowego banana i masła orzechowego. Nic tak dobrze nie podtrzymuje chwil radości jak przepyszne śniadanie. Jesienią, wykorzystuję każdy słoneczny dzień. Ciepłą niedzielę spędziłam w warszawskich Łazienkach karmiąc kaczki i podziwiając niesamowitą sprawność wiewiórek(...)kremowym śniadaniu Mam nadzieję, że i wam ten weekend przyniósł chwile odpoczynku, a ten przepis przywoła uśmiech nawet w poniedziałkowy poranek :) Składniki: -kasza jaglana 50g -mleko migdałowe 150ml -masło orzechowe (według uznania) u mnie 15g -dojrzały banan ok 100g -stewia/miód (lub inny słodzik) -serek wiejski, orzechy Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy do wchłonięcia wody
Gawron w rosolemożna zjeść na zimno lub na ciepło. Ja pomimo ciepłej pogody preferuję tę drugą wersję, wtedy jakoś bardziej się najadam, a dodatkowo po podgrzaniu ma świetną gęstą konsystencję i masło orzechowe miło się na niej rozpływa ;) Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem i włożyć ją na noc do lodówki. Wtedy płatki napęcznieją, a rano wystarczy tylko ją podgrzać i dodać pozostałe składniki(...)Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie roślinne) 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1/2 banana kilka truskawek łyżka masła orzechowego Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać mlekiem i wymieszać. Wsadzić na noc do lodówki. Rano dodać rozgniecionego banana* i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając. Pod koniec gotowania, kiedy uzyskamy ulubioną konsystencję, dodać mielone ziarenka wanilii. Wymieszać, przełożyć
Healthy food explorerpyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słonego karmelu. Podstawą tych trufli są daktyle, które po zblednowaniu tworzą aksamitny karmel, który nadaje słodkości. Za smak słony odpowiada masło orzechowe i sól himalajska. Całość łączy mąką kokosowa, dzięki czemu przepis będzie idealny dla osób będących na diecie bezglutenowej. Te pyszne słodkości z odrobiną słonej nuty będą idealne(...)zbliżający się Dzień Matki. Wegańskie trufle z słonym karmelem Składniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki masła orzechowego 1/4 łyżeczki soli himalajskiej 4 łyżki mąki kokosowej Składniki na czekoladę*: 40 g oleju kokosowego 4 łyżeczki kakao 2 łyżki zmielonego ksylitolu lub innej substancji słodzącej *Można użyć gotowej czekolady deserowej lub gorzkiej. :) Przygotowanie: Namocz daktyle
wegujemyTort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi się ,że połączenie tych smaków to istna rozkosz dla podniebienia uzależnionych od słodkości :) Składniki : krążki bezowe 26 cm - 6 białek z jajek typu L - cukier dwukrotność ilości białek - jeśli białek jest(...)ilość zależy od konsystencji śmietany ,jak jest bardziej gęsta przy wylewaniu z kartonika to dajemy mniej) - pół szklanki cukru pudru ( lub do smaku ) - 2-3 duże łyżki masła orzechowego ( najlepsze jest Sante lub to z Lidla ) - 3-4 duże łyżki powideł śliwkowych ( najlepsze są własnej roboty ale mogą być sklepowe np. Herbapol ) Dodatkowo do ozdoby
Wypieki Reneciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku 6 łyżek domowego masła orzechowego (200 g) ( Przepis ) 4 – 6 łyżek oleju arachidowego Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody(...)palcach). Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać masło orzechowe i olej i ponownie zmiksować. Rada: Ilość oleju zależy od upodobań, im mniej więcej tym humus będzie rzadszy, więc najlepiej dolewać stopniowo. Krok po kroku: 1. Wymoczyć
KuchniaWeDwoje.plzdrowego, pożywnego śniadania. Kiedyś już pokazywałam Wam pyszny deser z jej dodatkiem, dziś przyszła pora na kolejny! Mam dla Was przepis na pyszny pudding z tapioki z dodatkiem ulubionego masła orzechowego i bananów. Sycący i bardzo bardzo smaczny! Idealny zarówno na ciepło jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje ) * mleko – 1,5 szkl * woda(...)tapioka – ok. 0,5 szkl * cukier – 3 łyżk * wailia – 1 laska * śmietanka 30% – 1/3 szkl * żołtko – 1 szt * sól – 1 szczypta + miękkie banany + masło orzechowe Active Primavika + chipsy bananowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tapiokę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok 20 minut, odcedzamy. Mleko, cukier, sól, żółtko mieszamy, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy na wolnym ogniu
Ostra na Słodko