Deska do krojenia Łopatki do gorącego Chochla Formy do zapiekania w piekarniku – minimum 2 sztuki Tortownica Forma na muffiny Filiżanki Kubki Szklanki Kieliszki Salaterki i miseczki Patera do tortu lub sernika Kosz na owoce Wałek Trzepaczka Tłuczek Pędzel kuchenny silikonowy Podstawki do gorącego Tarka z dużymi i małymi oczkami Tarka mini Dzbanek na płynne i suche składniki z miarką(...)MIĘTOWY TŁUCZEK DO MIĘSA TRZEPACZKA ŁOPATKA KUCHENNA SILIKONOWA Na zdjęciu widzisz: MŁYNEK DO SOLI LUB PIEPRZU BIAŁY MŁYNEK DO SOLI LUB PIEPRZU BEŻOWY A na koniec mam dla Was masę zdjęć z naczyniami w akcji, czyli z pysznymi potrawami na nich. Przy każdym zdjęciu znajdziecie opis sprzętu i linki do sklepu agatameble.pl Na zdjęciu widzisz: TALERZE Z Kompletu obiadowego
nietylkopasta.plCzas czytania: 4 min Biszkopt piernikowy z kremem Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i
SprawdzonaKuchnia.plOstatnio skupiam się bardziej na tworzeniu tortów, lecz nie może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado. Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej Składniki (na 10 tortilli): /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny, ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki serka naturalnego ( coś w stylu almette), sól, pieprz. Awokado obieramy, blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie nie dojrzałe wyjdzie ziarnisty dip). Dodajemy resztę składników i miksujemy. Doprawiamy do smaku. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościczekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji. Niemal zawsze rezygnuję z deseru, który od lat sprowadza się najczęściej do kiepskiej jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem(...)porcje Na biszkopt 2 jajka - żółtka i białka oddzielnie 50 gr cukru drobnego do wypieków 50 gr mąki szczypta soli Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Przesianą mąkę dodawać stopniowo do masy żółtkowej. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę. Przełożyć do formy o wymiarach
KUCHARNIACzasem przychodzi taki czas, że trzeba zrobić ciasto – czy to na urodziny czy na pożegnanie, a może po prostu jako guilty pleasure . Nieważne jednak jaki
A to pestkasię najfajniejsze wspomnienia. Do dziś pamiętam jak za czasów dzieciństwa większość dzieci miała “ten sam” urodzinowy tort z jedynej w miejscowości cukierni. Gdy moja mama zrobiła mi tort “jeża” z wbitymi w ciasto słonymi paluszkami, byłam najdumniejszym dzieckiem na osiedlu. Bo nie był z cukierni, bo był od mamy – taki, o jakim wtedy marzyłam. Ostatnio(...)przyjęcie. Wystarczy rozpuścić dwie czekolady i dodać do nich kremówkę, miód i prosecco. Wymieszać, aż zgęstnieje i zostawić do schłodzenia (najlepiej w lodówce – jednak nie za długo). Gęstą masę porcjujemy łyżeczką wkładamy do środka orzech i formujemy niewielką kulę. Obtaczamy w kakao. Żadna bombonierka nie może się równać z takimi truflami. 100 g biszkoptów, 500 g mascarpone, 4 żółtka
Poezja smaku