makaron - 33044 przepisów (strona:796/2203)

Makaron w śmietanowym sosie z cukinią, koperkiem i natką pietruszki (wegański) 151

wiedzieć, że cukinia jest niskokaloryczna (tylko 16kcal/100g), a dodatkowo posiada zdolność odkwaszania organizmu i ma pozytywny wpływ na proces trawienia. Przepis na 4 porcje, jedna ok. 350kcal. Składniki: - 250g makaronu razowego (lub bezglutenowego) - 250ml śmietanki (u mnie owsiana) - 1 bardzo duża cukinia lub 2 średnie - 2 cebule - 1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego - 1 ostra papryczka (u mnie zielona, sprawdzi się tutaj(...)proszku, ok. 0,5-1 płaskiej łyżeczki) - 3 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki - pół pęczka koperku - sól, pieprz, ulubione przyprawy *opcjonalnie: parmezan, lub wegański parmezan do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię (obieramy - gdyż moja była z supermarketu, nie z własnego ogródka) kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka i smażymy na łyżce oleju wraz

Be Fit Be Strong
PODSTAWOWY DOMOWY MAKARON 86

Niektóre przepisy mówią jeszcze o szczypcie soli i niewielkiej ilości oliwy.  Jeżeli ciasto jest zbyt twarde można dodać do niego odrobiny ciepłej wody.  Wydaje mi się, że makaron zrobiony z 300-400 gramów mąki powinien zaspokoić głód czteroosobowej rodziny.  Wykonanie: 1. Na stolnicy wysyp mąkę i zrób w niej dołek. Wlej do niego jajka.  2. Mieszaj(...)Gotowe ciasto włóż do foliowej torebki lub zawiń w folię spożywczą. Odstaw na minimum godzinę.    4. Ciasto podziel na mniejsze części i używając wałka lub maszyny do makaronu rozwałkuj je na cienkie płaty. Podsyp mąką stolnicę lub maszynę.  5. Płaty pokrój na dowolne kształty lub użyj do ravioli/lasagne. Ważne: a) Ciasto makaronowe bardzo szybko wysycha, więc kawałki

Przepisy Aleksandry
Malma – per l’amore della pasta 100

samochodów (zwłaszcza nowiuteńkiego Fiata 500, którym przemierzaliśmy północ), włoskich lodów (zwłaszcza pistacjowych nieopodal pomnika Casanovy w Wenecji ), włoskiego wina (zwłaszcza tego spod Loggia dei Lanzi we Florencji) i włoskiego makaronu (zwłaszcza robionego niegdyś przez Alessandro na naszym mokotowskim strychu) wiedzą wszyscy, którzy nas kochają. Jakąż miłością zapałaliśmy do Malmy , gdy dostaliśmy zaproszenie do warszawskiej restauracji Superiore na warsztaty O makaronach(...)Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące z okolic Etny, a do ostatniej – Brut Rose 2011 Nerello Murgo . Wina z daniami komponowały się świetnie, makarony Malma w niczym nie ustępowały tym z restauracji w Mediolanie, Florencji czy Wenecji. Polecamy! Znajdziecie u nas na blogu przepisy na pasty z tuńczykiem, jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym , z łososiem

GRUBY WAŁEK
Spaghetti z boczkiem i ricottą 138

talerzem tego aromatycznego spaghetti, od razu poczujesz skąpaną w słońcu Italię ! Wszystkie produkty zakupicie w  Lidl Polska  gdzie obecnie trwa właśnie włoski tydzień. Składniki: 40 dag makaronu spaghetti tricolor 25 dag sera ricotta 20 dag chudego boczku parzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 papryka chili z zalewy olejowej 3 łyżki sosu włoskiego z migdałami(...)sól morska do smaku szczypta pieprzu do smaku listki świeżego oregano lub bazylii do posypania Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy.  Następnie zestawiamy

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa omnomnom 109

opakowanie makaronu omnomnom świderki 6 skrzydełek 1 marchewka 1 cebula majeranek listek laurowy ziele angielskie oregano bazylia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany natka pietruszki koperek sól pieprz Skrzydełka umyć, zalać woda , dodać marchewkę i cebulę przyprawić majerankiem, oreegano, bazylią. Dodać listek i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z koncentratem i dodać do zupy. Posypać natką(...)koperkiem Makaron ugotować do miękkości . Zupę podawać z makaronem

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa na szybko 371

ugotowanego makaronu penne 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szkl soku pomidorowego szczypta oregano szczypta bazylii majeranek sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki tłuszcz do smażenia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 100 g mozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć(...)posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera

Gotowanie jest łatwe
Farfale z krewetkami 77

makaronu farfale 150 g krewetek 1-2 ząbki czosnku szczypta chili w płatkach szczypta bazylii 1 łyżka pesto z rukoli lub podstawowe z bazylii 2 pomidory oliwa sól pieprz natka pietruszki Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i przepłukać zimną wodą. W wooku rozgrzać oliwę ok 2 łyżki, podsmażyć posiekany czosnek, następnie dodać i podsmażyć na złoty kolor krewetki(...)minutach dodać pokrojone w kostkę pomidory, i przyprawy do smaku. na koniec wrzucić makaron  i pesto, po czym podgrzać potrawę

Gotowanie jest łatwe
Makaron z kurkami i bakłażanem 110

makaronu 150 g kurek pół bakłażana sól pieprz pieprz ziołowy pół cebuli 200 ml śmietany 22% szczypta kurkumy 1 łyżka masła bazylia natka pietruszki Makaron (penne) ugotować. Bakłażana wcześniej posolić, po upływie ok pół godziny przepłukać zimną wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć najpierw bakłażan i pozwolić by się przyrumienił. Następnie dodać opłukane kurki, posiekaną cebulę , przyprawy(...)smażyć aż odparują soki. Na koniec dodać śmietanę i kurkumę, wymieszać i chwilę pogotować sos. Dodać makaron i podgrzać. Posypać świeżą bazylią i natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka z opieńkami i makaronem pod beszamelem 100

pół op makaronu penne 600 g świeżych młodych opieniek 1 łyżka masła pół cebuli sól pieprz ziołowy na beszamel 1 szkl mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 30 g sera żółtego oregano Makaron ugotować, odcedzić i włożyć na dno naczynia żaroodpornego. Pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i dusić aż zupełnie(...)mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną sera żółtego i szczyptą oregano. Zapiekać

Gotowanie jest łatwe
Mun - mung z ryżowym makaronem 113

pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa turecka lub zioła chińskie chili w płatkach olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego 2 g makaronu ryżowego Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować do miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie wodę(...)mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby mun, podlać wodą lub rosołem i smażyć ok 30 min. Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 5 min, po czym odcedzić. Do woka włożyć fasolę mung całość polać sosem sojowym i doprawić do smaku. Podawać z makaronem

Gotowanie jest łatwe
Bakłażan smażony z pomidorami do makaronu 124

bakłażan 2 ząbki czosnku 1 cebula 100 ml pomidorów suszonych razem z oliwą 5 pomidorów z puszki, bez zalewy oregano lubczyk czosnek niedźwiedzi sól pieprz tłuszcz do smażenia makaron penne Bakłażan przekroić na pół i potem na plastry, posolić i odstawić by puścił sok. Przepłukać i odcedzić. Ugotować makaron i odcedzić, nie ma potrzeby płukać. Na patelni rozgrzać(...)wrzucić bakłażan, cebulę i czosnek, przysmażyć przez ok 10 min, dodać pomidory suszone i pomidory z zalewy oraz przyprawy do smaku i zioła. Smażyć jeszcze ok 5 min. Dodać makaron i wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Rigatoni z mięsem pod beszamelem 118

makaronu rigatoni 500 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki słodkiej 1 łyżka natki pietruszki biały sos 1 łyżka masła 1/2 cebuli 2 łyżki mąki 2 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Mięso(...)konsystencję budyniu (w razie potrzeby dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem)  zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Sosem oblać makaron w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Gotowanie jest łatwe
rigatoni z suszonymi pomidorami i brokułem 150

się zliczyć ilości różnych kombinacji smakowych oraz składników jakie można spotkać w pastach. Makarony to właśnie taki wdzięczny typ potraw, w którym możemy dowolnie eksperymentować ze składem, a wychodzi nam i tak bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Tak właśnie jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki(...)suszonych pomidorów (3-4 łyżki) smażymy aż delikatnie się zarumieni przez 2-3 minuty i zalewamy gorącym bulionem zagotowujemy i dodajemy rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut, aż makaron będzie niemal gotowy suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym serem żółtym całość dokładnie mieszamy

zobacz ich smak
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 174

oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka(...)zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią. Smacznego

My Culinary Art
Kapuściana lazania z mięsem 172

Dziś użyłam kapusty jako makaronu, no tak tak. Lazania to danie włoskie z płatami makaronu a ja użyłam kapusty zamiast makaronu. Danie wyszło smakowite i warto je polecić, zróbcie i pochwalcie się czy smakowało. Kapuściana lazania z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania