Makaron spaghetti 🍝 na zielono 🌵🍀 przygotowałam, które czerwoną 🔴 cebulą kolorystycznie przełamałam. Warzywa, które smakiem się wyróżniają, tutaj ze sobą współgrają, łącząc się "siły 💪 połączyły" i z makaronem 🍝 fajne danie "stworzyły"🍴. Składniki: 150 g makaronu spaghetti, 1 duża czerwona cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg, 150 g ugotowanego(...)obranego bobu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, ser świeżo starty grana padano, pęczek zielonej pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. ( Bób gotujemy na al dente z dodatkiem soli, odcedzamy i obieramy ze skórki, można użyć mrożonego bobu, jeśli
Moniki SmakołykiDziś przepis na bardzo szybką, prostą i smaczną sałatkę z makaronem, kabanosem i papryką. By sałatka była lżejsza proponuję majonez zamienić na jogurt naturalny. A tu zapraszam na inną sałatkę z makaronem i kabanosem . Składniki: 200 g makaronu drobnego 1 duza czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych 150 g kabanosów 1/2 pęczka pietruszki majonez sól, pieprz Wykonanie(...)Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Pietruszkę drobno posiekać. Do miski przełożyć makaron, dodać paprykę, ogórki, kabanosy i pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać majonez i dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia KasiObiad w 15 minut. Przepis dla zabieganych, zapracowanych lub tych,którym zwyczajnie nie chce się gotować-w danym dniu. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) Makaron penne Paczka świeżego szpinaku 2 dość spore ząbki czosnku 1/2 małej cebuli Kawałek sera gorgonzola (u mnie-niestety-tym razem z Biedronki. Dałam 1/3 opakowania) Śmietana 12% -ok.100 ml. Ew. sól Pieprz Gałka muszkatołowa Odrobina masła(...)oliwy 1/2 filiżanki wody z ugotowanego makaronu Parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE: Myjemy i odsączamy szpinak Gotujemy makaron (KONIECZNIE zostawiamy 1/2 filiżanki wody)Na dużej patelni na maśle (lub oliwie) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Wlewamy śmietanę oraz kruszymy ser-zmniejszamy ogień. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty-ja dolewam wody od makaronu ale można też dolać śmietany
Kopystką po garachDziś zabieramy Was w podróż do Włoch, a dokładniej w ich północny region, skąd pochodzi makaron tagliatelle, czyli długie, cienkie wstążki. Wiecie, że w Bolonii w Izbie Przemysłowo-Handlowej znajduje się wykonany ze złota wzorzec tego makaronu? Jego szerokość powinna wynosić 8 mm po ugotowaniu, a grubość mieścić się w przedziale pomiędzy 0,6 a 0,8 mm. Nie mierzyliśmy(...)czym je podamy. Padło na włoskie, pikantne salami, a w połączeniu ze szpinakiem i śmietanką, otrzymaliśmy przepyszną pastę :) SKŁADNIKI: Na obiad dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 200 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 100 g włoskiego salami spianata 50 g suszonych pomidorów 150 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie) 250 ml śmietany
W kuchni Katiemakaronowe Składniki: 400 g zielonej cukinii 300 g chorizo 1 cebula 1 czosnek solo 3 pieczone papryki, różnokolorowe 1 łyżka oleju 250 g pomidorowej passata z puszki 300 g makaron, waga sucha 20 g manchego 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego 1 suszone chili chipotle sól i pieprz do smaku Przygotuj wszystkie składniki. Papryki nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nastawionym(...)cebulę i czosnek. Chorizo pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej olej i usmaż kiełbasę. Dodaj cebulę, czosnek i rozgniecione w moździerzu chipotle. Smaż, a w międzyczasie pokrój cukinię i ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Dodaj cukinię do kiełbasy i smaż przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, oregano, wlej pomidory i dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez
codojedzeniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pożywny i szybki makaron z dodatkiem mrożonego szpinaku i łososia z puszki. Mrożonki oraz puszki warto mieć w zapasie i wykorzystywać za każdym razem, gdy nie ma się ochoty na długie gotowanie. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie razowe rurki) - 250 g mrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia(...)oleju lub w sosie własnym - pół kostki sera typu feta - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 chochlę wody z gotowania makaronu - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 2 łyżki oleju do smażenia 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę czosnek, a następnie dodajemy zamrożony szpinak
Bez CebuliDanie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego makaronu (np: świderki, penne) 200g świeżego szpinaku 300 ml śmietanki 30% 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki(...)śmietanę wymieszać dokładnie z łyżeczką mąki. Kiedy szpinak będzie gotowy, wlać na patelnię śmietanę z mąką i mieszając podgrzewać do momentu, aż sos dobrze zgęstnieje. Gotowy sos wymieszać z makaronem i odrazu podawać. Smacznego
kuchnia doskiAzjatycki makaron gryczany soba przygotowałam dzisiaj na obiad, po raz pierwszy. Gotuję się bardzo szybko, bo tylko 3 minuty. Przepis ten jest więc ekspresowy na obiad lub kolację w sam raz. Wiosna się zbliża, będzie więc jeszcze więcej kolorów na naszych talerzach! Cudownie, czego chcieć więcej? Makaron soba z cukinią i brokułami Składnikach: 2 porcje makaronu gryczanego soba(...)kroimy na półplasterki, podobnie cebulę. Na oliwie z oliwek smażymy, brokuły z cukinią i cebulą, aż będą półtwarde. Doprawiamy do smaku, dodajemy słodką paprykę w proszku i suszone oregano. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, łączymy z warzywami. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można, zamiast słodkiej papryki, dodać ostrą w proszku. Zamiast oregano można makaron z warzywami połączyć
Moja smaczna kuchniaPomidorarra to cienki makaron typu spaghetti lub cienkie wstążki w kremowym sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami oraz świeżą bazylią i tymiankiem. Przepis powstał w związku z konkursem Arla Apetina, w którym trzeba było stworzyć danie na ciepło z jednym z serków Apetina. Jest po propozycja na super szybki, ale bardzo smaczny obiad dla zapracowanych. POMIDORARRA - MAKARON W KREMOWYM SOSIE(...)serek Arla Apetina pomidory i bazylia 1/2 szkl śmietany 1/2 szkl wody 4 pomidory suszone 1/2 czerwonej cebuli kilka listków świeżej bazylii garść świeżego tymianku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Serek pomidorowy Apetina łączymy ze śmietaną. Cebulę siekamy drobno i szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone
Bon appetit mon amiesobie ostatnio dogodziliśmy. Makarony uwielbiam, a połączenie z jarmużem, suszonym pomidorem, cukinią i tuńczykiem było super. Do tego sól, pieprz, troszkę kurkumy i śmietanki. Prosto, szybko i smacznie :-). Makaron bezglutenowy, ten i inne możecie kupić w zdrowymarket24 . Polecam i miłego popołudnia życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1 puszka tuńczyka w zalewie 1/2 opakowania makarony (u mnie bezglutenowe świderki) 1/2 małej(...)jarmużu (bez twardych gałązek) 6 suszonych pomidorów kurkuma sól pieprz 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną w ćwiartki cukinię. Smażmy
kruche babeczkiSzybkie i świetne danie z jednej patelni. Idealne, gdy nie mamy czasu lub ochoty na spędzanie w kuchni zbyt wiele czasu. Cieniutkie nitki pszennego makaronu podsmażone z paseczkami marchewki i czosnku. Z chudą wołowiną i pysznym, chrupiącym groszkiem cukrowym. Całość doprawiona sosem sojowym, tartym imbirem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Do tego dania najlepiej sprawdzi się polędwica(...)dobrze rozgrzanej patelni, krótko, tylko do czasu, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Wykładamy na talerz i podsmażamy pozostałe składniki. Zalewamy sosem sojowym i na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy. SKŁADNIKI / 2 porcje 125 g makaronu chow mein 200 g polędwicy wołowej / rostbefu / udźca 2 łyżki oleju roślinnego 1/5 świeżej papryczki chili 2 dymki 3 ząbki
cool and mintydodać, nic ująć. Kto kocha makarony tak samo jak ja, zakocha się w tym daniu natychmiast po jego spróbowaniu. Dajcie znać w komentarzach jak smakowało. Makaron z kurczakiem, pieczarkami i serkiem philadelphia porcja dla 2 osób Składniki: około 150 g makaronu tagliatelle ( z mąki durum lub bezglutenowego ) 125 serka philadelphia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pieczarki 2 ząbki czosnkuC(...)cukinii 1 pierś z kurczaka 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki bazylii 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki startego sera ( polecam cheddara, parmezan) pieprz, sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać wodą. Odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cukinię pokroić w plasterki następnie na ćwiartki. Kurczaka pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej
JaglusiaDzisiaj propozycja dla amatorów czosnku. Aromatyczny makaron tagliatelle z piersią z kurczaka, brokułami i serkiem mascarpone. Dzięki serkowi mascarpone, sos jest delikatny, wprost aksamitny. Polecam, szczególnie na szybki obiad po pracy. Taki makaron przygotujecie w kilka chwil. Składniki (2 porcje): 1 brokuł 1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 300 g) 3 łyżki oliwy do smażenia 4 duże ząbki czosnku(...)masła sól i pieprz do smaku 1/2 serka mascarpone 180 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Brokuły rozdzielamy na niewielkie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem cukru. Zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Cukier pozwoli zatrzymać piękny, zielony kolor brokułów. Brokuły gotujemy krótko, tak, aby były miękkie
Smak mojego domujest na pewno dla miłośników sosów pieczarkowych, ale myślę że i osoby które nie przepadają, bardzo by im ta potrawa zasmakowała. Można by powiedzieć że niby jest to makaron z sosem, ale jednak taki sosik z makaronem ''lane kluski'' smakuje zupełnie inaczej. Wcześniej robiłam sos pieczarkowy na bulionie warzywnym, tym razem chciałam uzyskać bardziej kremową konsystencję więc zamiast(...)bulionu użyłam śmietany kremówki... sos był wyśmienity, idealny nie tylko do makaronów ale do różnorodnych potraw, z ryżu, kaszy, ziemniaków. Polecam. Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 350 g makaronu lane kluski 500 g pieczarek 1 cebula 500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% (W Polsce 36% w Danii są dostępne te 38%) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła
Mój pomysł nawłaśnie na takim wyjazdowym spotkaniu, na które każdy stara się przywieź coś smacznego, odciążyć gospodarza od przygotowań kulinarnych i zaskoczyć nowym pomysłem. Ja wykorzystując ostatni bób w sezonie, przygotowałam makaron z tym pysznym przysmakiem. Makaron spaghetti z bobem Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarniste albo bezglutenowe) 7-9 ząbków czosnku w zależności od wielkości ( u mnie(...)Gotować do ponownego zagotowania, od 4 do 6 minut (w zależności czy jest to młody czy już troszkę starszy bób). Odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać z łupinek. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Cebule podsmażyć na maśle posypując solą. Po chwili dodać oliwę , zgnieciony czosnek i pokrojoną, pozbawioną pestek papryczkę chili. Lekko podsmażyć 1 minutę. Dodać bób, wymieszać i podgrzać
Moja Mama Gotuje