Sałatka studencka 194studentom smakowała. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 puszka ananasów • 1 słoiczek selera konserwowego • 1 puszka kukurydzy • 3-4 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować jak makaron w dużej ilości posolonej wody, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ananasa pokroić na drobne kawałki. • Wymieszać ryż z ananasem, odcedzoną kukurydzą i selerem. • Przyprawić solą
To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 158Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też
To co kocham
Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem 171Piękne i pyszne warzywne spaghetti czyli vegetti to zdrowa alterantywa dla pszenicznego makaronu, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Mogę sobie pozwolić na takie cudeńka dzięki specjalnej strugaczce do warzyw, którą dostałam od siostry Anyi. Zielony aromatyczny sos bardzo dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii
To co kocham
Ryż z buraczkiem 215miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. • Połączyć ryż ze startym buraczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. • Wymieszać ryż z oliwą i posiekaną natką pietruszki.{jcomments
To co kocham
Sałatka jaglano-mandarynkowa z miodem 158szklanki kaszy jaglanej • 5 mandarynek • 4 łyżki miodu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej i dużej ilości wody – jak makaron. Odcedzić. • Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. • Wymieszać kaszę jaglaną z miodem, dodać mandarynki i płatki migdałowe
To co kocham
Mus jabłkowy z kaszy jaglanej 195porcje: • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 1/2 szklanki marmoladki jabłkowej • 1/2 szklanki śmietanki • 1 płaska łyżeczka cynamonu Wykonanie: • Ugotować kaszę jaglaną w większej ilości posolonej wody – jak makaron. Odcedzić. • Lekko przestudzoną kaszę zmiksować w blenderze razem z marmoladką, cynamonem i śmietanką na gładki krem. • Podawać deser jeszcze ciepły lub po przestudzeniu. • Posypać cynamonem, udekorować
To co kocham
Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami 219miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i poddusić
To co kocham
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 171duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry • 4 łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć na spodzie naczynia do zapiekania. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. • Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem
To co kocham
Surówka z marchewki, dyni i jabłka 208smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Moja dynia była makaronowa, czyli miąższ odzielał się po ugotowaniu jak makaron, nie mogłam więc przygotować kulek w marynacie słodko-kwaśnej, które to zawsze są hitem na różnych imprezach. Szkoda, że jest to warzywo
To co kocham
Krem botwinkowy z pomidorami 195Lekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii
To co kocham
Pasta curry zielone 193każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych – średnie kłącze imbiru
To co kocham
Puree z selera 214zdarza się Wam, że przygotowując obiad rezygnujecie z ziemniaków i zastępujecie je innymi produktami? Odpowiecie, że tak. No bo przecież gotuje się makaron, ryż albo różne rodzaje kasz. Ale czy zamiast ziemniaków do obiadu serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera
Kuchnia u Krysi
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze! 217pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów
Ostra na Słodko
Kurczak po myśliwsku 207minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy. Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie. To bardzo sycące i treściwe danie idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie
Cooking Monster
Płatki śniadaniowe, Corn Flakes, wspólpraca z marką LUBELLA. 185pierwszej degustacji, bardzo pozytywnej :) Już niebawem na blogu pojawią się przepisy na smaczne i zdrowe śniadania z wykorzystaniem otrzymanych produktów :) Marka LUBELLA kojarzy się nam najczęściej z makaronami, płatkami śniadaniowymi.. w ofercie firmy znajdziemy dużo innych ciekawych produktów np. kasze, mąki, przekąski. Zachęcam do odwiedzenia strony : http://www.lubella.pl
Kuchnia z widokiem na ogród