Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie(...)czosnek zmiękną. Dodać passatę (pomidory z puszki), odparowac aż sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawić solę i pieprzem. Na koniec dodać poszatkowaną bazylię.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem
W kuchni wieczoremMakiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80(...)podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy. Na końcu wszystko łączymy z makiem.W tym samym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem ok. 2 łyżek oleju gotujemy makaron '"łazanki". Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do garnka, dodajemy ok. łyżkę masła i mieszamy.Makaron łączymy z podsmażonymi bakaliami i makiem.Makiełki podajemy na ciepło.Moje posty
Słodka Stronaserwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osóbSkładniki:500 g makaronu lasagne250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)150 g świeżego szpinaku (może być mrożony )150 g pieczarek5 ząbków czosnku1 puszka pomidorów1 duża cebula15 g świeżej bazylii1 łyżeczka oregano1(...)grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy
Niezły Młyneksmak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten makaron jest do tego idealny.Potrzebne nam będą (na 3 porcje)5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek2 ząbki czosnku1 łyżka kaparówspora szczypta płatków chili (wg upodobania)2 puszki pomidorówspora garść(...)spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje.Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany.Smacznego
Kulinarna rozmowaMoja propozycja na konkurs "kreatywne gotowanie". Danie efektownie wygląda na stole i ciekawie smakuje z boczkiem :)Składniki na 2 porcje :8 plastrów makaronu lasagna20 dag wędzonego boczku2 duże, dojrzałe pomidory (u mnie jeszcze z działki)10 dag parmezanususzone oreganoświeża bazyliagranulowany czosnek sól, pieprz1 łyżka olejuMakaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oleju (by się nie kleił) około 6 minut(...)Następnie ugotowany makaron studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano, czosnek. Makaron przekrawamy na pół (muszą wyjść kwadraty). Dwoma połówkami makaronu wykładamy małe kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach
Bon Appetit Małgorzatymałymi dodatkami. Taki obiad jest znakomity gdy nie mamy czasu na szykowanie czegoś więcej, lub gdy po prostu nam się nie chce.skladniki (na 3 porcje)200 g makaronu spaghetti2 - 3 duże łyżki sosu chimichurri3 - 4 suszone pomidory w oleju, pokrojone w paskiOpcjonalnie parę karczochów w olejuprzygotowanieMakaron ugotawać zgodnie z instrukcją - al dente. Do dużej głębokiej(...)patelni nałożyć sos chimichurri, dodać pomidory i karczochy, trzymać na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzić, zostawiając parę łyżek wody z gotowania, dorzucić do patelni , wszystko dokładnie wymieszać , tak aby makaron oblepił się sosem. Jeżeli makaron wydaje nam się za suchy - dodać trochę wody z gotowania makaronu. Podawać natychmiast. Smacznego
Stare GaryCarbonara to włoska potrawa składająca się z makaronu spaghetti oraz kremowego sosu na bazie żółtek i boczku. Mimo, że połączenie makaronu z jajkami może wydawać się dość kuriozalne, zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ danie to jest niezwykłe i niejednej osobie przypadnie do gustu. Spaghetti Carbonara - Składniki:ok. 350 g makaronu spaghetti300 ml słodkiej śmietanki 30%4 żółtkaok(...)duże ząbki czosnkuprzyprawy: gałka muszkatołowa, natka pietruszki, bazylia, tymianek, czosnek w proszku, biały pieprzoliwa z oliwek (ok. 3-4 łyżki)ok. 40 g żółtego seraSpaghetti "Carbonara" - Sposób przygotowania:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.Pokrojony w kostkę czosnek zrumieniamy na oliwie, dodajemy pocięty na małe kawałki boczek i całość podsmażamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy śmietankę z żółtkami oraz
Słodka Stronapomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :)Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;)Składniki:makaron(...)mieszając zagotować na wolnym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty - dolać trochę wody i zagotować ponownie. Odstawić z ognia i doprawić.Sos wlać do makaronu, wsypać 2/3 startego sera i wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu posypać reszta startego sera.Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Zdjąć
Codzienna kuchnia niecodziennawyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy(...)odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4 oscypki (małe)4 łodygi selera naciowego, pokrojonego100 g chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz
Food SquareSzukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;)Składniki (na 4 porcje):500 g trottole tricolore(...)innego makaronu np. fusilli250 g liści młodego szpinaku1 słoiczek suszonych pomidorów2 kulki mozzarelli3 ząbki czosnkugałka muszkatołowasuszona ostra paprykaoreganosólPrzygotowanie:Zagotować wodę na makaron. Suszone pomidory pokroić w paski, szpinak umyć, a czosnek posiekać. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente. W tym czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć
Food Squaredzień. Jest niedziela i nie mam zamiaru spędzać pół dnia w kuchni. Szkoda na to czasu. Dlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki Kuchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się stąd, że w powszechnym mniemaniu(...)dzień taki jak dzisiaj lub jak kto woli dla leniwej gospodyni ale też dla kobiety pracującej, która żadnej pracy się nie boi...Składniki na 4-6 porcji:400g makaronu pełnoziarnistego spaghetti3 łyżki oliwy8 filecików anchois, odsączonych i drobno posiekanych2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane2 papryczki chilli, pozbawione nasionek, drobno posiekanepuszka krojonych pomidorów150g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych
Smakowity Blog KulinarnyJest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną(...)śmietany. Składniki:500g makaronu spaghetti150g boczku100ml śmietany4 żółtka50g sera parmezansól, pieprzszczypiorekPrzygotowanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni.W misce mieszamy żółtka, śmietanę i ser.Na patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnyksiążki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano(...)beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 50 g tartego parmezanuPrzygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się(...)oraz dostępnością składników, tak aby każdy mógł sobie danie zrobić. Ciekawa jestem nowych połączeń smakowych, więc pewnie będę kombinować a sprawdzonym przepisem się podzielę. :)SKŁADNIKI: składniki na dwie porcje makaron ryż (używam z Międzybrodzki, jest wykonany z semoliny więc jest 100 % gwarancja, że się nie sklei klik ) 230 ml mała cukinia pomidorki cherry 1 gałązkę sól, pieprz
Basia w kuchniNiemiecki pudding z makaronem na słodko z kruszonką, domowymi truskawkami ze słoika(potem)inspiracjaNiemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xdKtoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś(...)się udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam ten tydzień przetrwam wszystko. Składniki:50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki) 40g kremowego serka60g serka wiejskiego30g śmietany (dałam 18%)jajkocukier, aromat, cynamonłyżka migdałówłyżka bułki tartejłyżeczka masła (czubata) cynamon ew. cukierMakaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem
More food, love and dreams