Składniki: 3 zupki chińskie 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 350 g szynki 1 por łyżka posiekanego koperku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron połamać na mniejsze kawałki, wsypać do miski, zalać 3 szklankami gorącej(...)wody. Kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. Por pokroić w pół plasterki, sparzyć i dokładnie osączyć. Kukurydzę, groszek, por, szynkę oraz koperek przełożyć do makaronu. Na sam koniec dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Smacznego
magiczna kuchnia Kasidomu, pooglądać film, bądź poczytać książkę przy dobrej, domowej kawie. A dzisiaj, przepis bardzo nowalijkowy. Wiosenno-letni, pełen zieleni, świeżości i dobrego smaku, czyli makaron z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej. Wszyscy ogromnie żałowaliśmy, że tak szybko się skończył, gdyż był niesamowity! Koniecznie musicie spróbować tego połączenia! Pasta świetnie nadaje się nie tylko do makaronu, kaszy(...)bezglutenowy) - 300-350g bobu (ugotowanego, obranego) - 250-300g groszku cukrowego (obranego) - 200g śmietany 12% - 100g parmezanu - 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć) - 30 listków bazylii - 10 listków mięty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy
Be Fit Be Strongpraktycznie w każdym sklepie, w formie suchej lub garmażeryjnej. Ja wybrałam do sałatki tę pierwszą opcję. A może kiedyś zrobię takie pierożki sama? :-) 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 200g szynki w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy włoski 1. Makaron gotujemy zgodnie
Szefowa kuchnimakaronu 1 puszka marchewki z groszkiem 30 dkg szynki 5 jajek 10 dkg sera żółtego 1 serek wiejski sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron ugotować … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa szynką
czarrna od kuchnipapryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można użyć dowolnego makaronu) Przygotowanie: Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę(...)którym będziemy naszą zapiekankę zapiekać. Nie bójmy się, że nasze warzywa mają bardzo dużo wody, zostanie ona wciągnięta przez makaron, więc śmiało wlewamy wszystko. Rozgrzewamy piec do temperatury 170’C (termoobieg 150’C) i pieczemy 30-40 minut. Szynkę i ser feta kroimy w kostkę, posypujemy naszą zapiekankę i ponownie zapiekamy około 10 minut. Gotowe, życzymy smacznego
KasiaiKrzysiu.plłyżki sera pastorella 40 g startego żółtego sera gouda 6 łyżek śmietanki 12% 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 plastry szynki prosciutto natka pietruszki sól pieprz biały starty parmezan Przygotowanie Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem(...)rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem. Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenjaki ładny: FARFALLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KWIATAMI SZCZYPIORKU 1/2 średniej młodej cukinii 1 średni ziemniak 250 g kolorowego makaronu farfalle ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 100g krojonej w plasterki szynki szwarcwaldzkiej sól do smaku garść kwiatów szczypiorku Ziemniaka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki (raczej mniej niż milimetr). Cukinię kroimy na cieniutkie(...)osuszamy. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 5 minut przed upłynięciem czasu gotowania, do makaronu dorzucamy plasterki ziemniaków i cukinię. Gotowy makaron odcedzamy, dorzucamy pomidory i szynkę, mieszamy. Wierzch dekorujemy kwiatami szczypiorku i jemy na ciepło. Szczypiorkowe kwiaty są mocno ostre i bardzo aromatyczne. Zamiast nich można dorzucić drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego
les mirabellesgotować najbardziej (słodkie wypieki są poza konkurencją – im mogę poświęcić zdecydowanie więcej czasu :D), a moja zapiekankowa propozycja idealnie wpasowuje się w to hasło. Ugotowany makaron wymieszany z sosem ze słodkiej śmietanki wraz z szynką, cebulą, żółtym serem i konserwowym groszkiem, zapieczony pod pierzynką z goudy smakuje wybornie. Zapiekanka jest bardzo sycąca i trzeba przyznać, że do potraw dietetycznych(...)należy, ale kto by się tym przejmował o tej porze roku ;) Składniki: 350 g makaronu (u mnie świderki) 1 średnia cebula 150 g szynki 200 g groszku konserwowego 300 g startego żółtego sera (użyłam goudy) 250 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy) Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie
MyCookBook.plpracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu lub mieszanki twardych serów (np.: parmezan, cheddar, gruyère, bursztyn) 3 duże jajka 250 ml śmietany 36% (1 szklanka) 240 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) oliwa z oliwek mała szczypta soli, świeżo mielony(...)szynkę porwaną lub pokrojoną na małe kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone. Do masy dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż zrobi się chrupiąca na zewnątrz. Po wyjęciu
Poezja smakuprzygotowana z kilku składników, sałatka z pewnością będzie pojawiać się w naszym domu częściej. Jest bardzo dobra. Bazą jest tutaj makaron w kształcie ryżu, czyli makaron orzo. Do tego mamy mięsny akcent w postaci szynki (u mnie wieprzowa) oraz coś zielonego – ogórek i koperek. Kilka składników, kilka chwil na przygotowanie, a efekt wyśmienity. Spróbujcie:) około 400 g makaronu orzo(...)pęczek koperku 1 długi zielony ogórek (lub 2 mniejsze) 250-300 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ogórka, po obraniu i odkrojeniu gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Szynkę
Smaki Na TalerzuPyszny ,sycący obiad z dodatkiem konkretnego mięsiwa. Składniki 500 g szynki wieprzowej 300 g makaronu tagliatelle 2 marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 50 ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy(...)patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz szynkę ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na mały ogniu około 10 min. W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odsączamy. Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy
R'n'G KitchenSkładniki: 1,5 kg szynki (mięsa), 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 1 brokuł, 2 łyżki majeranku Kamis, 1/4 ognistej mieszanki przypraw Kamis, 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek
Aga w kuchnizapiekance nam zależy. Cała reszta to już kwestia naszej inwencji twórczej, naszych smaków i upodobań. A serki dopełniają całości smaku ...:) Składniki: 300 g szynki wieprzowej bez kości 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 3 szklanki kolorowego makaronu puszka groszku konserwowego 200 g. śmietany 18% 125 g. mozzarelli 200 g. sera typu feta w kostkach 1 pomidor świeże oregano świeży majeranek(...)świeżymi ziołami: oregano, majerankiem i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Następnie 200 g śmietany doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy ją na groszek
Taste Therapysmaki. Makaron ryżowy dodaje sałatce efektu zaskoczenia. Można ją podać na śniadanie lub kolację. Idealna na imprezy i do lunch box'u. Składniki: 150 g makaronu o kształcie ryżu 200 g szynki konserwowej 1 ogórek gruntowy 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 czubate łyżeczki siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego(...)sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski i dodajemy koperek. Majonez i jogurt razem mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowany sos wylewamy na sałatkę. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba ponownie doprawiamy
Smak mojego domupostanowiłam wykraść przepis i się nim z Wami podzielić! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) makaron na lasagne – 6 płatów sos bechamele – 250 ml mięso mielone – 30 dkg cebula – 1 duża sztuka pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram ser parmezan – 10 – 15 dkg ser żółty – 20 dkg szynka – 20 dkg oliwa z oliwy przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz cukier masło(...)kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut
kuchniabellissima.wordpress.com