trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek makaron ryżowy natka pietruszki sól Wykonanie : W garnku(...)niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy
Kuchnia MagdaLenyzostawiłam na ok. 2,5 godziny do podsuszenia. Podsuszony makaron wrzucałam na wrzącą, osoloną wodę i gotowałam przez ok. 2 minuty. Podawałam z sosem cukiniowo-szpinakowym z kurczakiem. *z makaronu można także wycinać inne kształty - myślę, że na przykład różowe makaronowe serduszka świetnie sprawdzą się na walentynkowe danie
Kulinarny PamiętnikPyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle. Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne. Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:) pulpety: 2 podwójne piersi z kurczaka ( KLIK ) 1 kajzerka namoczona w mleku pieprz mielony sól na sos: 50 dag pieczarek (KLIK) ½ łyżeczki(...)domowej jarzynki sól do smaku 2 łyżki masła klarowanego 150 ml śmietany biały mielony pieprz pieprz cytrynowy dodatkowo makaron, polecam taki KLIK Piersi z kurczaka myję, kroję na kawałki, mielę razem z namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerką. Doprawiam i formuję kulki/pulpety, gotuję na parze ( około 20 minut) Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam
Takie tam pichceniegarnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy. 4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtMakaron z kurczakiem po meksykańsku Ta potrawa to moja improwizacja w kuchni. Naszło mnie na ciepłą kolację, więc postanowiłam zrobić coś prostego i dobrego. Brat uwielbia Meksyk, dlatego ku jego uciesze przyprawiłam danie przyprawą do kuchni meksykańskiej Kamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także(...)innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej) 70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka) Sól Pieprz Olej
Fabryka pomysłówDzisiaj przedstawiam przepyszną sałatkę z makaronem i pieczonym kurczakiem. Składników w tej sałatce jest sporo, jak na bogato to na bogato. A, że najpierw je się oczami, sałatka jest po pierwsze kolorowa a w dalszej kolejności smakowita. Polecam. Składniki: Makaron pełnoziarnisty około 250 – 300 gram ( dowolny rodzaj ) 1 pieczona pierś z kurczaka ( podwójna ) Puszka kukurydzy Pieczarki marynowane Pęczek szczypiorku(...)Oliwki ( woreczek ) 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 – 3 ( spore ) łyżki majonezu tylu light Sól Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente. Odsączamy i studzimy. Pieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Również w kostkę kroimy korniszony i paprykę. Pieczarki kroimy na połowę, podobnie jak oliwki. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałatki
Smaki Ewysprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można przygotować i coś wyszukanego, i resztkowego. Dzisiaj coś pół na pół. Przyczynkiem do zrobienia sałatki był pozostały gotowany kurczak - pierś. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SAŁATKA Z MAKARONEM GRYCZANYM I GOTOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA Składniki: - ugotowana pierś z kurczaka - 1/2 opakowania makaronu gryczanego - 2-3 marynowane papryczki chilli - 2-3 papryki konserwowe - 1 cebula czerwona - 1 puszka białej fasoli - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy - pieprz - sól Przygotowanie: Makaron przygotowujemy według przepisu
Życie zamknięte w smakuMoje danie można przygotować na dwa sposoby w wersji z mięsem lub bez niego dlatego każdemu przypadnie ono do gustu. Składniki: 200 g kurek 2 sztuki piersi z kurczaka 2 cytryny makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16 masło ząbki czosnku pomidorki koktajlowe parmezan świeża bazylia papryka pepperoni szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku 250 g mascarpone 2łyżki słodkiego(...)dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z gazu patelnię, dodajemy trochę startego parmezanu i mieszamy. Na talerzu kł adziemy makaron, a na to potrawkę. Posypujemy danie resztą parmezanu, dodajemy pomido rki koktajlowe (kurczaka , jeśli wolimy danie z mięsem) i przyozdabiamy je listkami świeżej bazyli i. Danie gotowe, szybk o i smacznie
Projekty ze smakiemI szpinak na stole po raz kolejny. Tym razem uszczęśliwiłam Męża makaronem ze szpinakiem i orzechami ;) To wszystko przez oczekiwanie na świeży, rosnący na grządkach szpinak
Lawendowe Niebobazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii.Składniki: 2 piersi z kurczaka,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),4-5 łyżek zimnej wody,sól, świeżo(...)małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego!p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennamieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy w 15 minut mamy(...)natki pietruszki cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia * można zastąpić 1i1/2 szklanki mrożonych warzyw np. TAKICH WYKONANIE MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na małe, cieniutkie kawałki, przekładamy na półmisek. Nacieramy
cool and mintydlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta, rice, with(...)Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś
Martyna Cooksdlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta, rice, with(...)Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na jakieś
Martyna CooksSkładniki: makaron penne 2 filety z kurczaka podgrzybki (świeże, lub mrożone- ja użyłam mrożonych) 1 cebula 1 kieliszek białego półwytrawnego wina sól świeżo zmielony pieprz garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% olej Na patelnię dodajemy masło i odrobinę oleju. Smażymy na nich cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy fileta pokrojonego w kostkę. Gdy filet się usmaży(...)użyłam mrożonych. Chwilę smażymy, dolewamy białe wino i smażąc czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy 2 łyżki śmietany 18%. Dodajemy garść pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz. Makaron wykładamy na talerz, dodajemy sos. Artykuł Penne z kurczakiem i podgrzybkami w sosie na bazie białego wina z dodatkiem śmietany pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plChodź jestem fanką kasz nie zapominam również o makaronach, szczególnie gryczanym :) Przyznam, że dobrej jakości grykę w makaronie ciężko znaleźć. Przetestowałam już parę firm i najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzu