maminkowe zapiekanki. Tym razem ziemniaczano-serowa z cebulką. Składniki: -0,5 kg obranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobną(...)łyżkę masła i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy
Maminek kulinarnyosączamy je ręczniczkiem papierowym i odcinamy delikatnie spody aby równo stały. składniki na masę serową: 750 g twarogu 250 g serka mascarpone 200 g cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 21/2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: Twaróg mielimy 3 razy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z serkiem(...)mascarpone i cukrem. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszane mąki z kakao i miksujemy. Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wciskamy gruszki. Pieczemy w 170 st. C przez 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu zostawiamy sernik
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto 600 g ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól farsz 400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym maśle
magiczna kuchnia KasiToskanii na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina) 4 kawałki świeżego dorsza 8 łyżek oliwy Italiamo 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 szt. suszonych pomidorów Italiamo mąka ziemniaczana lub pszenna do oprószenia ryby sól do smaku kilka igieł rozmarynu szałwia lub 1 łyżeczkę mieszanki ziołowo - warzywnej Al Pomodoro Italiamo pomidory 4 sztuki świeże puszka pokrojonych pomidorów natka(...)Wykonanie: Ryby oprósz mąką i usmaż na 4 łyżkach oliwy. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij cebulę i czosnek. Dadaj pokrojone świeże pomidory, uduś dodając zioła i przyprawy. Wlej pomidory z puszki i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Duś chwilę. Przełóż usmażoną rybę i duś w pomidorach ok 10 minut. Posyp natką . Polecam
AZgotuj!wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami. Składniki : 250 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła zimne jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki maślanki naturalnej 2 gruszki konferencje naturalny serek homogenizowany cukier puder Mąkę wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzietypu brownie, skorzystajcie z poniższego przepisu :) Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Brownie chałwowe Składniki: 160g chałwy waniliowej 75g gorzkiej czekolady 50g masła 50g cukru 80g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki (około 25g) kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika - do gorącej(...)mieszanki dodać przesiane kakao oraz 100g drobno pokruszonej chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia - jajka ubić z cukrem, dodać mieszankę czekoladową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać - masa powinna być bardzo gęsta - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie, rozprowadzić w miarę równomiernie (nie będzie to łatwe ze względu na gęstość masy) - pozostałe
Smakołyki Berenikicebule 2 marchewki 1 por ( biała część ) kawałek selera 1 pietruszka 2-3 ogórki kiszone 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso
R'n'G KitchenPyszna propozycja na śniadanie :) Omlet z pieczarkami i papryką Składniki: mąka - 2 łyżki jajka - 2 szt mleko - 2 łyżki sól - szczypta pieczarki - 7 szt dużych papryka czerwona - 1/2 szt papryka żółta - 1/2 szt masło do smażenia ser żółty - 4 - plastry szczypiorek Przygotowanie: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Papryki pokroić w paseczki. Na patelnię wyłożyć masło, wrzucić pieczarki i paprykę, razem podsmażyć(...)doprawić sola i pieprzem. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, mleko i mąkę, delikatnie wymieszać. Wylać masę na pieczarki i paprykę, smażyć na bardzo wolnym ogniu, podwarzając nożem delikatnie brzegi. Gdy już dobrze omlet się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę, tak aby pieczarki z papryką były na górze. Ja przewróciłam za pomocą
Kuchnia DanusiSkładniki: ziemniaki 10 sztuk/mniejsze, cebula 2 sztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie rozdrobnić(...)dodać do cebuli, cukinię ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i po 15 minutach mocno odcisnąć z soku i wsypać do miski do masy dodać mąkę, jajko, bułkę tartą, kucharka, pieprz, dokładnie wymieszać na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i kłaść nieduże placki smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy placki podać można z cukrem, śmietaną
W Mojej Kuchni Lubiępoczątek dnia. Podane jeszcze ciepłe ze smażonymi bananami i figą z dodatkiem masła orzechowego. Czysta rozpusta! Takie poranki lubię! Zapraszam! PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ: składniki: - 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 500 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - 4 łyżki puree z pieczonej dyni(...)piżmowej Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość
SMYKWKUCHNIgroszkiem. Składniki: około 0,5 kg marchewki 1,5-2 szklanek wody sól 2-3 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 1/4 szklanki wody Sposób prygotowania: Marchew należy obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać masło, cukier i gotować do miękkości. Następnie pryprawić do smaku solą, sokiem z cytryny(...)ewentualnie dosłodzić, rozrobić w 1/4 szklance wody mąkę i wlać do gotującej się marchewki. Zagotować. Smacznego
na moim stole...wędzonego 1 ząbek czosnku szczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby(...)nieco gotowego produktu nie powinno zaszkodzić. 3. Gdy ziemniaki będą już miękkie to w kubku mieszamy śmietanę z 1 dużą łyżką tego gotowego barszczu z 1 płaską łyżką mąki z kilkoma łyżkami wody z gotującej się zupy aby zahartować ( czyli żeby śmietana się nie zważyła nam w zupie :) Wlewamy całość przez siteczko i mieszamy doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez
Gotowanie...to proste !każdemu. Można go nafaszerować dowolnymi, ulubionymi składnikami, jeść sam, z masłem lub sosem pomidorowym. Polecam! Składniki : 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula, czerwona papryka, zielone oliwki, suszone pomidory) mozzarella oregano parmezan Przygotowanie : Wodę wlać do dużej miski, wsypać(...)drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto łyżką. Dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki, parmezan starty na tarce i oregano, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na około godzinę, aby ciasto urosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia*, w środek włożyć kawałki
Codzienne Gotowaniemięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] marchewka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu chrzanowego Kieleckiego 1/2 kubka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki koperku Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami, dodać 1 ,5 łyżki sosu chrzanowego.Formować małe pulpeciki .Wodę zagotować, dodać marchewkę, wegete, listek , ziele , sól i koncentrat pomidorowy.Do wrzącej wody stopniowo(...)wkładać pulpeciki i gotować około 20 minut.Śmietanę wymieszać z mąką, resztą sosu chrzanowego i dodać do rondla z sosem i wymieszać.Dodać koperek i doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniewiecie czemu ?? Już wam mówię , dzięki pysznemu murzynkowi z pianka kokosową. Ależ dobre ciacho mi wyszło. Składniki do wykonania murzynka: mąka pszenna typ 500 Kłos -Pol masło 250 g cukier 180 g woda pół szklanki żółtka 4 szt błonnik kakaowy Kłos -Pol 2 czubate łyżki(...)kakaowy( kakao). Mieszamy dalej do połączenia składników. Ściągamy z gazu i zostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu , aż składniki połączą się , a ciasto bezie idealne . Blaszkę wykradamy papierem do pieczenia
Różowa kuchnia