mąka - 10440 przepisów (strona:244/696)

Rolada malinowa 111

jajek 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki szczypta proszku do pieczenia 2 szkl malin 250 g sera białego 0,5 szkl mleka 3-4 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny czekolada do polania Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ciasto ubijać jeszcze przez kilka minut, Wylać na przygotowaną dużą formę wyłożoną papierem. Piec w temp

Gotowanie jest łatwe
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym 134

suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować(...)usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką

Gotowanie jest łatwe
Kluski kładzione po lubelsku 103

szkl mąki 1 jajko sól woda słonina 1 cebulka biały ser, twaróg natka pietruszki Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, posolić, dolać stopniowo wodę, i łyżką mieszać ciasto by było gęste, kleiste ale nie płynne. W garnku zagotować wodę , osolić, łyżkę zmoczyć w gorącej wodzie i nabierać małe kluski, po czym natychmiast wkładać je do wody. Ugotowane odcedzić. Na patelni

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z boczniakiem 189

boczniaka 1 duża cebula kawałek papryki ok 50-60 g sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota, cebulę i paprykę również. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć(...)odparuje cały płyn. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać . Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Kawowe ciasto z cukinii z żurawiną i orzechami 108

szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 350g  cukinii  1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szkl żurawiny suszonej 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sicie. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kawę(...)Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i olej. na koniec dodać cukinię, żurawinę i orzechy. Ciasto wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Ciasto piec w temp 180°C  40-50 minut , sprawdzić patyczkiem

Gotowanie jest łatwe
Zaciereczka na mleku z dynią 105

dyni oczyszczonej 3,5 szkl mleka 1 szkl mąki 1 jajko sól Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z wodą. Z mąki, jajka i odrobiny soli utrzeć w palcach zacierkę (jak kruszonka) Mleko zagotować, dodać dynię , ponownie zagotować i dodać kluseczki. Pogotować chwilę , osolić do smaku. Niektórzy wolą z cukrem. Zainteresowanych

Gotowanie jest łatwe
Zupa mleczna - kluski z dynią 131

szkl mąki 1 jajko sól woda 400 g dyni 1 litr mleka Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości, dolać mleko i zagotować, w tym czasie zagnieść ciasto z mąki jajka soli i odrobiny wody. Rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki. Wrzucić na gotujące się mleko. Zagotować, zdjąć z ognia, posolić. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam

Gotowanie jest łatwe
Cukiniowe placuszki z serem i jogurtem greckim 105

cukinii 1 jajko sól 3/4 szkl mąki sól pieprz 120 g sera białego (twaróg) szczypta suszonych pomidorów szczypta bazylii Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i przełożyć na sito na ok godzinę, potem jeszcze wycisnąć. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i ser rozgnieciony widelcem. Wymieszać i smażyć placuszki. Podać z jogurtem greckim lub śmietaną

Gotowanie jest łatwe
Pieróg z jabłkami 146

mąki 1 szkl mleka 2 jajka 30 g drożdży 3 łyżki cukru 50 g oleju szczypta soli 5-6 jabłek cukier cynamon Mleko zagrzać, dodać jajka, cukier i drożdże , wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto, aż będzie plastyczne i odklei się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki

Gotowanie jest łatwe
Chleb na zakwasie 164

mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z mięsem 208

szklanki mąki 25 dag twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody ok. 450 g mięsa mielonego pół szklanki kefiru 2 cebule garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet

Gotowanie jest łatwe
Syrnyky 152

sera białego (twarogu) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 jajko cukier wanilinowy olej lub masło do smażenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać jajko i mąkę, wyrobić. Uformować placuszki w dłoniach i usmażyć na maśle lub oleju, podawać posypane cukrem i owocami sezonowymi. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z serem i suszonymi pomidorami. 163

Czebureki tym razem po mojemu. Z nadzieniem współczesnym :)  2 szklanki mąki 150g twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody 120 g sera feta lub sałatkowego 150 g twarogu kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku duża szczypta suszonych pomidorów z ziołami bazylia sól pieprz ziołowy staropolski olej(...)smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Sery włożyć do miski dodać pokrojone pomidory z oliwy przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć serowy farsz na 1 cm grubości

Gotowanie jest łatwe
Babka ziemniaczana 180

ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule 1 marchewka 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka majeranku Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec

Gotowanie jest łatwe
Ciasto czekoladowe z dynią 190

Ciasto czekoladowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/2 szkl puree z dyni, np. domowej roboty 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady 120 g mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej/mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej i puree z dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania