dokładamy winogrona, zalewamy winem, doprawiamy tymiankiem, gotujemy od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy 2 łyżki zimnego masła łososia smażymy na pergaminie posmarowanym oliwą z obu stron makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z sosem serowym rybkę serwujemy na makaronie polaną łyżeczką miodu oraz sosem z owocami
Luźna Kuchniazawinąć w ryż i nori, jak tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem sprawnie przeistoczył się smakowo w tuńczyka (z dominującym jednak buraczanym aromatem, ale jakże pysznym!). Po zrollowaniu warzyw w tradycyjnie zakwaszony awaze(...)sushi 800 ml wody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka
Food SquareSkładniki: 300 g filetu łososia 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego cebula 2 ząbki czosnku 200 g szpinaku rozdrobnionego makaron soba noodles szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę
kulinarnyswiatdomispalił. Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minutyDo sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem.Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym.Łososia pokrój w paseczki.Na porcji makaronu układaj paski łososia, posyp rukolą. Smacznego
kolorowotorcikowoLubię potrawy, które przygotowuje się szybko i łatwo, a do tego są zdrowe, smaczne i kolorowe. Takie właśnie są szaszłyki z łososiem. Łosoś w marynacie z sosem worcestershire świetnie dopasowuje się do delikatnej cukinii i słodkich pomidorków koktajlowych. Warto spróbować. Składniki dla 4 osób: 500g fileta z łososia 24 pomidorki koktajlowe 2 wąskie cukinie* Marynata 1 ząbek czosnku(...)łyżki sosu worecestershire 1 łyżka oleju szczypta pieprzu Patyki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Przygotować marynatę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę wymieszać z sosem i olejem. Łososia umyć, osuszyć, zdjąć skórę i pokroić w 2-3cm kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem
Pełny talerzSałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie panującej za oknem. Wiadomo we wszystkim najważniejsze jest zachować umiar, dlatego dziś zaserwuję obiad z dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i łosoś. składniki dla czterech osób 450 g surowego łososia 1 papryka 1 kalafior sól, pieprz natka pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki(...)następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką), ponownie doprowadzamy do zagotowania. Sos beszamelowy wlewamy na kalafiora z łososiem, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni. Następnie wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę dzielimy na porcję
Miód i pieprzwłoską klasykę , która najlepiej smakuje podczas wspólnego biesiadowania w rodzinnym gronie. Lasagne z wędzonym łososiem , duszonym porem i serem brie z dodatkiem kremowego i aksamitnego sosu beszamelowego. Delikatna, aromatyczna, wprost rozpływająca si ę w ustach zapiekanka makaronowa, polecam serdecznie ;):) **** Le lasagne sono un piatto capace di conquistare i cuori(...)pory, kawałeczki wędzonego łososia i plasterki sera brie. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy lasagne: pory, wędzony łosoś, ser brie, sos beszamelowy, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji podduszonych porów, łososia, brie i beszamelu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Lasagne pieczemy
La grande e la piccola cuocaJeśli miałabym opisać smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś i rozpuszczony parmezan sprawiają, że ten sos jest delikatny, ale naprawdę kremowy i aromatyczny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu al dente, w zależności od rodzaju makaronu 9-12 minut (sprawdźcie na opakowaniu(...)razem około 3-4 minut, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia, wsypujemy starty na drobnej tarce parmezan. Mieszamy całość, czekamy aż ser się rozpuści i całość zgęstnieje. Sosu nie solimy – wędzony łosoś jest już wystarczająco słony. Dodajemy do sosu ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie mieszamy, żeby równo rozprowadzić sos po makaronie. Od razu podajemy. Ta ilość spokojnie wystarczy jako starter/lunch
Karo in the KitchenUgotować makaron, brokuła ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia, łososia pokroić drobno 2. Brokuła wrzucić do blendera, dodać łyżkę jogurtu, doprawić solą i pieprzem, miksować do powstania sosu 3. Łososia podsmażyć na patelni, następnie dodać makaron i sos brokułowy. Wymieszać dokładnie i podgrzewać jeszcze ok 3 min aby wszystko przeszło smakiem. *Jeśli zdecydujecie się dodać śmietanki lub śmietany
Zdrowie i pysznie na talerzuczęść trafia do zamrażarki. Aby później urozmaicić posiłek dodaję do ryby różne dodatki. Dzisiaj właśnie tak jest, bo zrobiłam kotlety z łososia z kaparami i oliwkami. Składniki: 600 gram łososia 150 gram świeżego boczku 14 oliwek Łyżka kaparów Pieprz Sól Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Z ryby usuwamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem mielimy. Kapary(...)kotlety ( gdy się lepią, ręce zwilżamy wodą ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Do kotletów warto zrobić sos z kaparów, przepis podany w łososiu w sosie kaparowym. SMACZNEGO
Smaki Ewyszybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej(...)sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty
Kraina Miodem Płynącanajpierw stroną bez skóry tak żeby złapała trochę oleju, odwracam - więc mamy ja już stroną bez skóry do góry. Solimy, pieprzymy. Robimy mieszankę do polania. Sos teriyaki dokładnie mieszamy z płynnym miodem. Przyprawionego łososia polewamy dokładnie naszą miksturą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku pod przykryciem - u mnie folią aluminiową stroną(...)matową do góry- przez 15 min góra dół, po tym czasie zdejmujemy folię i zmieniamy na termoobieg- pieczemy jeszcze 5-10 min w zależności jak grube mamy kawałki łososia. Polewamy całość sosem z naczynia żaroodpornego i pałaszujemy :) Podajemy np z tą sałatką
Piekielna Kuchnia PatiPrzyznam szczerze, że początkowo chciałam przygotować makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Więc dlaczego moje plany się zmieniły? Głównie dlatego, że nie lubię marnować żywności, a w ogródku urosły mi trzy duże cukinie. Mam blender wysokoobrotowy, więc przygotowanie sosu z cukinii jest nie tylko bajecznie proste, ale poza tym pozwala mi przemycić do diety mojego maluszka warzywa, których ostatnio unika(...)cebulka się zeszkliła. Do misy blendera wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki cukinie, po czym włączyć urządzenie. Zmiksowaną masę przelać do łososia, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i dodać do ryby i sosu. Chwilę gotować, następnie dodać odcedzony makaron, wymieszać
Passions hobbies lifeSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)opakowaniu. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą i pozostawić na sicie. 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1/2 łyżeczki soli Umytą i osuszoną mieszankę sałat rozdzielić na talerzach (lub na jednym dużym półmisku) . Porozkładać połówki pomidorków oraz ugotowane Tortellini. Polać delikatnie sosem gorgonzola w kilku miejscach. (Sos jest dość intensywny w smaku, więc lejemy go mało. W przeciwnym wypadku zdominuje
Moja Delicja