wypatrzone na blogu bistro mama. Dodałam troszkę więcej cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-) Domowe lody cafe latte Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy
Kulinarne przygody Gatitystałam się posiadaczką maszynki do lodów testuję różne przepisy. Dzisiaj przepis podpatrzony na blogu Kulinarne wariacje , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki:500 g truskawek3 duże łyżki musu rabarbarowego400 g jogurtu naturalnego typu greckiego4 łyżki cukru250 g śmietanki kremówki 30%Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy
Kulinarne przygody GatityOto prawdziwe lody, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i
Nerds KitchenBardzo smaczne domowe lody i nieporownywalnie zdrowsze od tych kupnych.Na pewno sa dietetyczne,bo baza lodow jest jogurt grecki.Takie lody mozecie zajadac bez wyrzutow sumienia.Niewielki dodatek kremu kokosowego dodaje im milego,delikatnego posmaku i sprawia,ze sa aksamitnie gladkie.Pracy przy nich naprawde niewiele,lecz zdatne do spozycia sa dopiero po kilku godzinach spedzonych w zamrazarce.Posypane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powtarzać ! Lody morelowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu(...)będzie je można rozgnieść widelcem. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Morele możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców lodach, albo rozgnieść widelcem, tak jak zrobiłam ja. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy
Kulinarne przygody GatityOstatnio robi się tu coraz bardziej słodko, coraz cześciej dzielę się przepisami na słodycze. No cóż, nie da się ukryć, że jestem ogromnym łasuchem, a dzień
Zawsze głodna!Wróciła pogoda wakacyjna. Przez trzy dni było znośnie po 20 stopni a teraz dalej upały. Na tak ciepłe dni jak dzisiaj polecam lody . Przepis
Magiczne Życie MartyLody dla wszystkich fanów czekolady – lody czekoladowe. Czekolady nigdy za wiele! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 400 ml mleka
Szybko Tanio SmacznieJuż w sobotę Dzień Dziecka. Prezenty czekają. W sobotę poszukamy atrakcji dla dzieci na mieście, w niedzielę pójdziemy na Warsztaty Czekoladowe prowadzone przez samą Aurorę Czekoladową
bistro mamaW końcu można poczuć, że jest lato w Polsce. Upały powróciły, a najlepsze na ochłodę są lody. Ostatnio natrafiłam na świetny przepis, bez użycia
Ana Mari's worldLatem tylko proste desery maja najwieksze wziecie.A szybkie w przygotowaniu i do podania sa wlasnie lody.Dziesiejsze przygotowane sa na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem smietany kremowki.Zamiast
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody
Ze smakiem i z pasjąDo przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka – 2 owoce mango – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru pomarańczowego Mleko
Szybko Tanio SmacznieLody, lody dla ochłody! Choć nie ma jeszcze środka lata, żar nie leje się z nieba i słońce nie znajduje się
Szybko Tanio SmacznieWystarczy zblendować/zmiksować 2 banany, kilka łyżek masła orzechowego i słodkiego syropu/cukru, a otrzymamy puszyste i całkiem zdrowe lody wegańskie. Potem do zamrażarki
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 2-3 dojrzałe banany 200-300 g jagód (mogą być dowolne owoce np. brzoskwinie z puszki itp.) 200 ml. jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego
IMPRESJA SMAKUPiekąc różnorakie ciasta, bywa, że wykorzystujemy jedynie żółtka. Cóż z tymi białkami począć? Bezy , pavlova? A może, to samo, ale w innej formie, coś za czy
FarmażonyPotrzebujemy: 2 jajka łyżka ciepłej wody 300 ml śmietanki 36% 20 dag cukru Posypka : cukier różany z tego przepisu Jaja sparzamy, a następnie oddzielamy żółtka
Okolice Palnika