prostu musiały się znaleźć. Jednak najważniejsze jest to, że przepisy mnie nie rozczarowały. Różnorodne, bardzo apetyczne, nieskomplikowane. Podzielone na rozdziały według podstawowego składnika, mamy tu więc dania z kurczaka, różnych mięs, ryb i owoców morza, dania makaronowe, warzywne, a dodatkowo zupy i przystawki oraz desery. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nie są to jednak tradycyjne przepisy kuchni
Chilli Czosnek i Oliwapełnoziarnistym makaronem. Do tego czarne oliwki, aromatyczne pomidorki koktajlowe i niezastąpiony czosnek. Powiem szczerze, że nigdy nie byłam przekonana do żadnych wędlin, no, może poza szynką z kurczaka... A to był błąd!, identycznie zresztą jak z oliwkami (za tymi też nie przepadałam) Rozczarowałam się... bardzo pozytywnie! I doszłam do wniosku, że naprawdę warto eksperymentować z nieco innymi produktami
Kuchnia Elliewegetariańskie. Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: - 1 szklankę kaszy gryczanej - 1 pierś z kurczaka - puszkę czarnej fasoli - 2 jajka - sól, pieprz - curry, bazylię, kozierdkę - domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 10 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek płatków kukurydzianych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu sól olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Skrzydełka przygotować dzieląc je na trzy części. Do miseczki wsypać pokruszone płatki,mąkę kukurydzianą i przyprawy. Wszystko wymieszać. W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć skrzydełka obtoczone dokładnie
O kuchni z uczuciemSałatki z panierowanym mięsem (schabem, kurczakiem ) należą do moich ulubionych, a na imprezach wzbudzają zachwyt gości za sprawą swojego apetycznego wyglądu i smaku. Do tego pokrojonymi 3 plastrami schabu w sałatce wykarmi się więcej gości niż gdyby były podane tradycyjne kotlety schabowe . Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe kroi się w cienkie paski i łączy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa
Tradycyjna kuchnia inaczejJakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Jedna z moich ulubionych zup i wspomnienie smaków z dzieciństwa. Zupa ogórkowa z ryżem Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 2 woreczki białego ryżu 2 marchewki 6 ogórków kiszonych 1 korzeń pietruszki 1/4 dużej cebuli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz obrane kiszone ogórki, wcześniej pokrojone w kostkę, mieszamy
Moja smaczna kuchniakwas glutaminowy jest również wytwarzany w naszym organizmie, a w małych ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak 44 Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami
Powiedz dietom nieorzechowe i orzeszki w panierce podkręciły smak. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłego kotleta - może i wygląda tak samo, ale w smaku na prawdę czuć różnicę! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś kurczaka 2-3 łyżki chrzanu (ze słoiczka) 1 łyżka masła orzechowego (lub zmielonych orzechów ziemnych) 1 łyżka śmietany 12% lub 18% Panierka: mąka jajka/mleko (ja czasem zamiast jajka używam
Kto ugości moich gości?kładę na desce i najlepiej wałkiem lekko ubijam (nie tłuczkiem bo nie chodzi o rozbicie tylko o rozpłaszczenie mięsa na jedną grubość). Posypuję z obu stron własną przyprawą do kurczaka i odstawiam na min pół godziny. Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę smaruję miodem górę
Mechanik w kuchnizielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte 1 średnia białe cebule, obrane i posiekane 1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego rosołu ) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe
Stare Garyjogurcie (ewentualnie w kefirze), bo zapewnia ono mięsu miękkość i soczystość. Przyprawy można dobrać wg własnego uznania. Podobny sposób marynowania w jogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka. Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Mięso zamarynować w jogurcie
MamaOskarkasekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki
Bulliosię z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego
Bullio