Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na jesienne pyszności ! Rozgrzewająca , niesamowicie aromatyczna , sycąca i baaardzo smaczna potrawka z kurczaka i dyni zagościła na moim stole w niedzielne południe. Zapach wypełnił cały dom … a danie zniknęło w tempie ekspresowym! każdy z ogromną przyjemnością sięgnął po dokładkę. W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI. Co to za cudo(...)się spisała? Zobaczcie poniżej! SKŁADNIKI: ( porcja dla 3 osób ): * miąższ z dyni – ok. 300 g * duża cebula – 1 szt * pierś z kurczaka – 1 szt * soja w zalewie – 100 g * pomidor – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * czosnek – 3 ząbki * papryczka chili – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * papryka słodka – do smaku
Ostra na Słodkokminek – 1 szczypta * cynamon – 1 szczypta * pieprz ziarnisty – 2 ziarenek * papryka chili – 1 duża szt *sok z cytryny – 2 łyżki DODATKOWO: * filet z kurczaka – ok. 600 g * mleko – 75 ml * klarowane masło ghi – 3 łyżki * duża cebula – 1 szt * ryż np. basmati – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miseczki wkładamy imbir(...)czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce, tym smak będzie intensywniejszy ). W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran. Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia
Ostra na Słodkokolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni! Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad. Gwarantuję , że nawet ci, którzy za dynią nie przepadają sięgną z przyjemnością po dokładkę. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duży filet z kurczaka – 1 szt * miąższ z dyni – ok. 300 g *czerwona papryka(...)sojowy – 3 łyżki * zioła prowansalskie – do smaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy pod ukosem na kilka kawałków. Smarujemy sosem sojowym , pieprzem , papryką i rozgniecionym ząbkiem czosnku – odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone wcześniej w zapałki
Ostra na Słodkozakochuję się w pęczaku ( tak , tak , śmiało może konkurować z moja ukochaną kaszą jaglaną ;) ). Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pęczotto ( coś jak risotto , ale z kaszy ) z kurczakiem. Niesamowicie delikatne , aromatyczne , sycące , no i zdrowe! Spróbujcie , a gwarantuję , że nie pożałujecie i na stałe wprowadzicie je do menu ;) Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * pęczak – 100 g * bulion warzywny(...)pierś z kurczaka – 200 g * świeża pietruszka – 1 pęczek * cebula – 1 szt * masło – 1 łyżka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę płuczemy . Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę , przesmażamy na złoto. Wsypujemy kaszę , zalewamy połową bulionu , przykrywamy i dusimy. Po ok. 10 minutach , jak bulion odparuje dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka , przesmażamy razem
Ostra na Słodkozabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu. Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ). Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków ). Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę! Gwarantuję(...)przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI . SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * masło ghi – 80 g * jogurt naturalny – ok. 100 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka * kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt * woda – 100 ml * śmietana 18% słodka – ok. 75 ml PRZYPRAWY: * świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 łyżeczka
Ostra na SłodkoŚwiątecznym stole nie może zabraknąć sałatek :) Dziś przedstawiam moją ulubioną :) Pewnie dużo osób robi oprócz jarzynowej sałatki również taką z piersi kurczaka czy też inną :) W przedstawionej nie ma dużo składników, ale jest moim zdaniem pyszna :) Moja mama robi podobną, z tą różnicą, że pierś nie jest gotowana w parowarze oraz dodaje jeszcze kukurydze. Składniki : 1 filet z piersi(...)kurczaka 1 puszka ananasów w plastrach 1 cebula sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Przyprawy : pieprz czarny Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru i włączamy na 20 minut. Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem na sitku. Plasterki ananasa kroimy
Parowar Facetazresztą widać na załączonym wyżej obrazku :) Będzie i zdrowo i z mięskiem :) Czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki : 4 łyżki ziarna amarantusa bio 1 filet z piersi kurczaka natka pietruszki szczypiorek 3 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : pieprz ziołowy kmin rzymski majeranek czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka myjemy(...)wsypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą i przekładamy do pojemnika na ryż oraz zalewamy wrzątkiem w proporcjach 1:1,5 i wstawiamy do parowaru. Pierś z kurczaka przekładamy na tackę z folii aluminiowej i włączamy parowar na 20 minut. Świeżą natkę pietruszki i szczypiorek myjemy i kroimy. Ziarna Amarantusa na sitku z małymi oczkami odcedzamy
Parowar Facetamogę się zdecydować czy wolę ja na ciepło czy na zimno - w obu wersjach jest pyszna, choć w głosowaniu domowym przeważają głosy, że jednak na ciepło :) 1 pierś z kurczaka 1 szklanka ryżu suchego 1 puszka ananasa majonez przyprawy 1 szklankę ryżu gotuję na 2 szklankach wody. Na koniec solę i dodaję kurkumę oraz curry. Pierś z kurczaka kroję(...)ananasa i dodatkowych porcji przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Najlepiej próbować i dodawać pomału, aż znajdziemy nasz smak idealny. Tak jak pisałam, sałatka najlepsza jest gdy ryż i kurczak są jeszcze ciepłe, chociaż warto się powstrzymać i zostawić coś do ostygnięcia aby spróbować również wersji na zimno
Z butelką mleczka w tleWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak po chińsku to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przygotujecie go w przeciągu godziny. Do jego zrobienia potrzebujecie gotowej mieszanki chińskich warzyw, kurczaka i ryżu. Danie wychodzi pyszne i zdrowe. Polecam, jestem pewna, że wam posmakuje. Post Kurczak po chińsku pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujewielbicieli tego "fast food'a", którzy chcą przygotować to smaczne danie we własnym domu, proponuje poniższy przepis, który jest według mnie znakomity. Domowy Kebab - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: kapusta pekińska ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków(...)pitta olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Domowy Kebab - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Siekamy kapustę, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy
Słodka Stronamamy ochotę na dłuższe spędzenie czasu w kuchni zachęcam do zrobienia go samemu, bo naprawdę warto. Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 2 piersi z kurczaka ok. 400 g makaronu czosnek w proszku, papryka słodka, przyprawa do kurczaka pieprz pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy(...)dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy i smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu, przez ok. 4-5 minut. Przekładamy do przygotowanego sosu i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Wykładamy
Słodka Stronamąki tortowej 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru dodatki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone 2-3 pomidory połowa kapusty pekińskiej papryka konserwowa sos pomidorowy(...)miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie
Słodka Stronazastąpić innymi, naturalnymi mieszankami lub ziołami. Poniższy przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania . Składniki na rosół: około 30 dkg. wołowiny na rosół, 2 całe nogi z kurczaka (najlepiej z kury, ale jak nie mamy możliwości jej zdobyć, to kurczak musi wystarczyć), 7 średnich marchewek , 5 średnich pietruszek , pół małego selera , 1 niewielki(...)ziarenek pieprzu , sól do smaku. Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około 1,5 - 2 l.) i gotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 150 g roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce(...)mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym
Smakowity Blog Kulinarnycałego. Co może być lepszego od gorącej, aromatycznej zupy z mięskiem. Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła się dla niej konkurencja! Polecam sprawdzić. Aromatyczna zupa z kurczakiem 2 szklanki wody 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego połowa małego kalafiora 35 dag piersi z kurczaka jedna mała cukinia pietruszka, koperek pieprz
Kuchnia moimi oczami