kurczak - 39714 przepisów (strona:885/2648)

Zielone curry z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem 197

mleka kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w paski 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 150 g fasolki szparagowej, ugotowanej do miękkości 1/2 cukinii, pokrojonej w krążki 1 żółty pomidor, pokrojony w krążki 2 łyżki sosu rybnego sok z 1/2 limonki(...)minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy około 10 minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki

Tajskie smaki
Pikantne "Pałki"z Woreczka 149

Szybki sposób na soczystego kurczaka to kompozycja odpowiednich przypraw plus woreczek i piekarnik. Uwielbiam to rozwiązanie. Nie używam gotowych zamienników wolę taką mieszankę zrobić sama.  Pikantne "Pałki" z Woreczka  Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki łagodnej 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżka czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka Oleju rzepakowego(...)pieczenia Sposób przygotowania:   Mięso myjemy nie obieramy ze skórki  Mięso władamy do woreczka Do Kubeczka wrzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie ze sobą Całość wysypujemy na kurczaki w woreczku Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy Do woreczka wlewamy olej oraz wodę Woreczek związujemy zapinką.     Woreczek z mięsem wkładam do piekarnika Piekę ok 60 minut - 180 stopni - piekarnik

Gotowanie Patki
Ziemniaczane kluseczki z brokułem 198

jest to, że możemy je odsmażyć w późniejszym czasie, dzięki temu nabierają jeszcze lepszego smaku. Brokuł idealnie do nich pasuje. 1 brokuł 1 garść ziaren słonecznika 1 filet z kurczaka 1 cebula KLUSECZKI: 200g ugotowanych ziemniaków 1/3 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki połączyć razem z rozmąconymi jajkami(...)wierzchu. Odcedzić i ostrożnie przelać zimną wodą. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. W głębokiej patelni uprażyć słonecznik i odłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę razem z filetem z kurczaka. Obsmażyć i dodać kluseczki. Dobrze podsmażyć, aż wszystko będzie gorące. Połączyć z brokułem, a na talerzu posypać uprażonym słonecznikiem. Smacznego :) RADA: do przecierania kluseczek użyłam specjalnej nakładki na garnek

https:KKuchniaMniam
kurczak w sosie curry 143

składniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę

Domowy Smak Jedzenia
KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY – na ostro! 224

dziś mam dla Was przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! Jeszcze bardziej niż tego z KFC , którego tak polubiliście! Mięso zamarynowane wcześniej w jogurtowej marynacie z dodatkiem chili i czosnku , a potem panierowane w pokruszonej ( nie startej! ) bułce tworzy fantastyczne danie, które z całą pewnością każdemu posmakuje! Może nie jest dietetyczne i nie jest(...)całą pewnością od czasu do czasu „wrzucenie na ruszt” takiego kurczaka nie zaszkodzi. Idealnym pomysłem do tego jest świeża surówka z białej kapusty – coś ala colesław i ulubiony sos, np. czosnkowy. Koniecznie wypróbujcie, a później dajcie mi znać jak smakowało! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * czosnek

Ostra na Słodko
Quiche z kurkami i kurczakiem 153

Dziś zapraszam na pyszny, wyrazisty a zarazem delikatny quiche (kisz) z kurkami i kurczakiem na kruchym spodzie, z dodatkiem aromatycznych suszonych ziół. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Ósmy kolor tęczy . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód do formy 20x30cm: 350 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 całe jajko 2 żółtka(...)zimnego masła, posiekanego Składniki na farsz: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g kurek, umytych, posiekanych z grubsza 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 4 całe jajka 250 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz 40 g tartego sera

My Culinary Art
Dynia pieczona lawendą i tymiankiem 151

suszoną lawendą i tymiankiem, Wasz dom będzie pachniał niczym prowansalski. Składniki: 1/2 dyni suszona lawenda suszony tymianek 3 czerwone cebule gruba sól morska pieprz w ziarnach pierś z kurczaka suszona kolendra kilka łyżek oliwy Wykonanie: Pierś kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie papierem, oczyszczacie z tłuszczyków, jeśli jakiś by się trafił, kroicie na paski i wrzucacie do miski. Zalewacie kilkoma(...)potłuczonym pieprzem. Polewacie oliwą i wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż dynia będzie miękka. Rozgrzewacie suchą patelnię i wykładacie na nią kawałki kurczaka. Smażycie, nie ruszając ich za bardzo, aż uzyskają złocisty kolor z jednej strony i przekładacie na drugą. Znowu smażycie na rumiano. Zdejmujecie z ognia, przykrywacie nieszczelnie, by trochę zaparowały. Podajecie

GRUBY WAŁEK
Kurczak z duszoną papryką, cukinią i marchewką 135

białko, są węglowodany. Dwie godziny później wyciskamy z siebie siódme poty. Pół roku później jesteśmy misterami trawników, parków, klubów, plaż i wszystkich innych hipsterskich miejscówek. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny sos sojowy pieprz i sól(...)smaku 100 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka myjecie, suszycie papierem, oczyszczacie z ewentualnych tłuszczyków tu i tam, kroicie na 3-4 kawałki i wkładacie do szklanej miski. Rozmaryn rozcieracie w moździerzu, posypujecie nim mięso, dodajecie szczyptę soli, wlewacie cztery łyżki oliwy, mieszacie i wkładacie do lodówki na krótkie – let’s say – marynowanie… Dwie łyżki

GRUBY WAŁEK
szampionki zapiekane z piersią kurczaka 123

szampionkami ( o pieczarkach, nie było tam mowy). Tak więc naśladując mą babkę, dziś przyrządzę danie z szampionkami. składniki dla czterech osób 8 naprawdę dużych pieczarek 250 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 50 g żółtego sera 50 g sera typu camembert sól,pieprz natka pietruszki Sposób wykonania Mięso myjemy(...)wykręcamy z ich kapeluszy nóżki. W dużym rondlu podgrzewamy dwie łyżki oliwy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i szklimy ją. Do zeszklonej cebuli dodajemy, posiekany czosnek,   mięso kurczaka, oraz pokrojone w kostkę nóżki pieczarek. Przyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, pociętą w cienkie paski. Całość gotujemy

Miód i pieprz
Rosół drobiowo - wołowy 313

choroba nam nie straszna. Ma też inne dobre zastosowanie, o którym chyba wiedzą wszyscy. Mieliście kiedyś kaca ?! O rosołku marzy wtedy chyba każdy ;)  Potrzebne będą: spory kurczak kawałek wołowiny np. goleń wołowa z kością włoszczyzna spieczona na ogniu cebula sól, pieprz zielona pietruszka Do makaronu: 40 dkg mąki 2-3 jajka 6-8 łyżek wody sól Kurczaka myjemy, porcjujemy(...)wygodniej, przekładamy do garnka. Włoszczyznę myjemy, obieramy, dokładamy do kurczaka. Cebulę spiekamy na ogniu lub na suchej patelni, dokładamy. Wołowinę obmywamy i wkładamy do reszty, dosypujemy soli pieprzu i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na ogień. Jak wyjdą "szumowiny" ściągamy z rosołu. Zmniejszamy gaz na "pyrkający" i gotujemy aż do miękkości mięsa. (Gotowanie na małym ogniu jest ważne, aby rosół był

Pelusiowa Kuchnia
Pomidorowy kurczak z mozarellą 193

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad.  Pomidorki, bazylia, mozzarella, kurczak i razowy makaron komponują się idealnie. Sos jest bardzo dobry, mocno i prawdziwie pomidorowy, nie zawiera żadnej chemii a tylko dodatek ziół i świeżych warzyw (w przeciwieństwie do tych puszkowanych sosów- dostępnych w sklepie). Jego przygotowanie jest banalnie proste, i naprawdę zajmie Wam tylko chwilkę(...)Gwarantuję, że będziecie najedzeni do syta.  Polecam ;)  Składniki: 5 pomidorów 1 podwójna pierś z kurczaka 2 zabki czosnku 2 duze czerwone cebule kulka mozzarelli sól do smaku pieprz do smaku  2 łyżki suszonej bazylii Wykonanie: Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć

Krakowskie smaki Ani
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 331

dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle(...)chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i kiełki. Wlewamy sos i gotowe. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem feta 149

drobiowe ze szpinakiem, czosnkiem oraz fetą. Mięso przygotowałam najzdrowszym sposobem - gotując je na parze. Roladki są soczyste, wręcz rozpływają się w ustach! Świetny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka. Jako zdrowe dodatki proponuję ugotowany na sypko ryż parboiled i sałatkę z pomidorami. :)  Składniki (na 2 porcje) : 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 opakowania świeżego szpinaku ząbek czosnku lyżka(...)masła pomidor ser feta sól, pieprz Mięso z kurczaka oczyścić z błonek i rozbić na cienkie plastry. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Pomidor pokroić w cieniutkie plasterki. Na maśle podsmażyć czosnek, wrzucić świeży szpinak i podsmażać do czasu, aż jego liście zwiędną. Przyprawić.  Na całej powierzchni filetu wyłożyć szpinak, plaster-dwa pomidora i pokruszony ser feta (ilość

Kuchnia Ellie
Kurczak w ziołach 121

jeśli przesadzimy ją w większą doniczkę w domu możemy cieszyć się ich smakiem kilka miesięcy. A jeśli zaczną przekwitać? Nożyczki, ścinamy i do zamrażarki :))) To najzwyklejsze uda z kurczaka, ale jaki mają aromat…. sami sprawdźcie:))) składniki: 6 ćwiartek z kurczaka (najlepiej zagrodowego) 50 gr. masła garść kolorowego pieprzu świeże zioła ( ja użyłam : tymianku,rozmarynu,szałwii,natki pietruszki,liścia laurowego(...)dwie części, solimy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy ćwiartki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Zioła siekamy i dodajemy do kurczaka razem z kolorowym pieprzem. Pieczemy 30 minut w 220 stopniach, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Nic prostszego

Sezonowy Garnek
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z pieczonymi ziemniaczkami 162

wrzucic na ruszt to co lubimy najbardziej. Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. W ziołach siła :) Składniki: 1kg piersi z kurczaka 2 duże papryki czerwone 2 duże cebule duża cukinia 5 łyżek oliwy łyżeczka oregano łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka ziół prowansalskich po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól, pieprz(...)tymianek przyprawa do szaszłyków ok kg młodych ziemniaków     Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy pod wodą i kroimy w łódeczki. Do dużego naczynia wlewamy oliwę i wszystkie przyprawy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy

ChilliJemy