kurczak - 40714 przepisów (strona:2294/2715)

Gulasz z serc drobiowych z grzybami 216

Delikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki

Buniabaje w kuchni
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami 207

Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Prawie cordon bleu ( bez szynki ) wg Buni 426

pytanie jest retoryczne bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd ja popełniłam. Zaplanowałam proste sznycle , mizerię i ziemniaczki. A tu syn radośnie stwierdził , że chce cordon bleu. Piersi z kurczaka było dość bo obiad robiłam na 5 osób- za to szynki nie było pod ręką. Ale co mi tam - zrobiłam bez .Tyle , że oryginał to nie był. Zjadł - nie narzekał

Buniabaje w kuchni
Rosół aromatyzowany świeżą papryką 199

jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka ,,leniwca " 2 393

Tym razem zmieniona wersja skrzydełek pieczonych wspólnie z ziemniakami. Przygotowałam marynatę i natarłam nią skrzydełka i ziemniaki. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie użyłam , żadnych gotowych

Buniabaje w kuchni
Wątróbki drobiowe z gruszką i czarną porzeczką 326

W zasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą

Buniabaje w kuchni
Puree pietruszkowo-bananowe 208

Może się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sznycle duszone w sosie warzywnym 347

Przyszło mi do głowy , że jeżeli robię kotlety schabowe w sosie ,,myśliwskim" to można podobnie zrobić sznycle drobiowe .Robiłam już takie sznycelki (Kotleciki drobiowe w

Buniabaje w kuchni
Wątróbka na puree z pietruszki i batata 284

Co raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne

Buniabaje w kuchni
Wątróbka z pieczoną dynią 194

Najbardziej lubię pieczone dynie. A szczególnie małe dynie hokkaido.Są fantastyczne bo można je podawać w wersji na słodko, wytrawnie lub ostro. Tym razem upiekłam kawałki

Buniabaje w kuchni
Skrzydełkowy knedel 247

Często gotuję na skrzydełkach wywar na zupę . Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane. To jest propozycja

Buniabaje w kuchni
Anyżowe pierożki 171

ponieważ w kuchni greckiej aromat anyżowy nie jest niczym kontrowersyjnym , wręcz przeciwnie należy do kanonu smaków to coś w tym jest. Gotowałam Anyżową pomidorową na rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam ją podać z malutkimi pierożkami. Czemu więc farszu do tych pierożków też nie doprawić ouzo ? Oczywiście pierożki wcale nie muszą być do zupy - można je podawać jako osobne

Buniabaje w kuchni
Sznycle w wersji z Colchester 376

Do czego to już doszło, żebym ja przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne

Buniabaje w kuchni
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami 248

Pilaw to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia

Buniabaje w kuchni
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem 197

też tak macie , że przypadkowy dodatek do jakiejś potrawy staje się na tyle ,, wpływowym" , że żyje swoim życiem ? . U mnie stało się tak z farszem do kurczaka w którym przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej). Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym . Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania