Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :) Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru. Gotowe pokroiłam na małe(...)kawałeczki Na talerzu ułożyłam zieloną rukolę, a na niej naprzemiennie plastry świeżo krojonego mango i galaretki z zielonej herbaty i kawałeczki piersi z kurczaka. Z półeczki wyjęłam domową konfiturę malinową - słodko-kwaśną, która idealnie tu się wpasowała ;) Do tego odrobina octu balsamicznego i gotowe! A poniżej dwie propozycje podania - jedna z galaretką w postaci paseczków... ... i druga
Sajkofanka smakuSałatkę z wędzonego kurczaka bardzo często robi się u mnie na imprezach. Dobór składników jest różny w zależności co kto ma i doda. Ja z racji braku seler w słoiku dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kiełków fasoli mung
Ala piecze i gotujeTakie połączenie smaków to ja uwielbiam. Szpinak z dodatkiem makaronu i kurczaka to bardzo smaczne danie. Dodałam też kilka kulek mozzarelli, pycha. Składniki: 400 g makaronu świderki 450 g szpinak mrożony z śmietaną 2 piersi z kurczaka 100 ml kremówki 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska Kamis pieprz kolorowy Kamis olej rzepakowy do smażenia kulki mozzarelli Przygotowanie: Piersi czyścić
Ala piecze i gotujeSoczysta i aromatyczna pierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
Ala piecze i gotujeprzez przypadek z tego co miałam w lodówce. Taka spontaniczna sałatka a jaka smaczna. Każdy da radę ją zrobić nawet początkująca osoba w kuchni . Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka groszku 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić i umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, ostudzić i pokroić
Ala piecze i gotujeJeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet soczysty. Zamiast filetu możecie równie dobrze użyć schabowego i tak nieco inaczej przygotować dzisiejszy obiad. Składniki na 3 kotleciki : pół większego filetu z kurczaka 4 duże garści płatków kukurydzianych 2 jajka pół
Mechanik w kuchniOboje z mężem lubimy mięsne roladki. Jednak, aby nie wkradła nam się na talerze nuda staram się je przyrządzać na wiele sposobów;) Najczęściej jednak są to roladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek
Z miłości do słodkościktóre są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Aby mięso było bardziej miękkie najpierw namaczam je w maślance po czym obtaczam w mieszance z płatków kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka są lekkostrawne i dietetyczne a do tego niezwykle smaczne;) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 1/2 szklanki maślanki, 4 szklanki płatków kukurydzianych, sól, pieprz
Z miłości do słodkościMoja rodzinka bardzo lubi drobiowe roladki. Dlatego tym razem przygotowałam roladki z kurczaka nadziewane marchewką, porem i kukurydzą. Całość doprawiłam przyprawami, które dostałam od firmy Kamis do testowania. Dzięki tym roladkom mogłam przemycić trochę warzyw do naszych potraw;) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, kawałek pora, marchewka, 2 łyżki kukurydzy, łyżeczka octu jabłkowego
Z miłości do słodkościzadnych ozdobnikow, w takiej naturalnej postaci. Czasami jednak lubie wykorzystywac je na potrzeby deserow, salatek i mies. Dzis z okazji Cytrusowej chwili wykorzystalam je w szaszlykach z kurczaka i cebuli. Poczatkowo pomarancza, ktorej tu uzylam miala byc jednym ze skladnikow tychze szaszlykow, ale w koncu skonczylo sie tylko na marynacie. Po kilku godzinach spedzonych w pomaranczowej marynacie moje kurze miesko(...)Trzeba bardzo uwazac z dodawaniem curry by nie zdominowalo innych smakow. Jesli dodamy naprawde odrobine tej przyprawy mamy szanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczaka male cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych) 1 lyzka kurkumy skladniki na marynate: 2 lyzki plynnego miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z pomaranczy miazsz
Przysmaki KarolkiPałki kurczaka to taka wdzięczna cześć kurczaka o niezliczonej ilości sposobów przygotowania, marynowania, ze za każdym razem ich smak może być inny. Ja tym razem do marynaty postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał
Bernika - moj kulinarny pamietnikTego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj wracamy do lekkich dań, pysznego kurczaka pachnącego orientem. Zamarynowany kurczaka w aromatycznych przyprawach , lekko upieczony to idealny posiłek zarówno dla odchudzajcych sie jak i tyn nie na diecie. Zapraszam. Przepis pochodzi z książki M. Montignac Smacznie i zdrowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpiekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik