kolendrę, gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą. W razie potrzeby dolać trochę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zagotować, wrzucić wypłukaną kaszę i gotować, aż kasza będzie miękka. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać trochę wody. Pamiętajmy, łatwiej dolać trochę wody, niż później ją wygotowywać. Ja podałam z pulpetami z kurczaka. zastawa
królestwo garówroladkami z kurczaka. Wersja młoda kapusta plus młode tłuczone ziemniaki w skórkach lub bez też się kłania Przepis na duży gar, na kilka dni, można także zawekować lub zamrozić, smacznego Składniki: 3 młode kapusty 2 cukinie 3 marchwie 2 duże cebule 4 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe 6 szklanek bulionu warzywnego (użyłam z gotowania warzyw na sałatkę jarzynową
Zasmakuj KuchniRosół: Z kurczaka wykroić 2 piersi. Pozostałe mięso opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny!) wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i zszumować wywar. Dodać przyprawy, uchylić przykrywkę i gotować około 2 godziny (wywar dosłownie ma tylko 'mrugać'). Po tym czasie obrać warzywa, a cebulę opalić
Kraina Miodem PłynącaSposób wykonania: Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z limonki. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Paprykę kroimy w paski a cebulę w pół piórka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie odkładamy je na talerz a na patelnię wykładamy pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień
Qchnia po prostuużyć dowolnej kombinacji warzyw i zrobić np. saszłyki. Fajnie pasuje on także do pieczonych ziemniaków, do krakersów czy do solonych paluchów. Tego typu dip jest super rozwiązaniem na przyjęciach, kiedy zapraszamy dużo gości a nie chce nam się gotować Sprawdzi się on oczywiście także i z daniami mięsnymi. Najlepiej według mnie pasuje on do mięsa z kurczaka. Jeśli zdecydujecie się
mecooksbuljong z kurczaka sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki płatków chili 250 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka masła Seler, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj kalafior i brokuł podzielone na różyczki. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do zupy. Gotuj przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę
codojedzeniachyba moje ulubione warzywo. Idealnie komponuje się z czosnkiem. Są to chyba nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu
wysmienityuzupełnić wodą, żeby warzywa były prawie całe pokryte. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną, pod koniec gotowania posolić, a następnie zblendować na gładkie pure. Pure doprawić pieprzem i gałką, wsypać bazylię i krótko zmiksować. Masło roztopić, dalej podgrzewać, aż zacznie się palić i zmieni kolor na brązowy. Masłem polać puree. Można podawać z pieczoną rybą lub kurczakiem, albo jako samodzielne
Obiad gotowykurczaka) – pomidorki koktajlowe – 2 małe lub jeden duży ogórek – garść suszonej żurawiny – 2 papryki – 1 cebula czerwona – cukier Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i po ok 10 minutach odsączyć. Cebulę drobno posiekać a paprykę obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni i gdy będą miękkie dodać cukru i karmelizować. Odstawić na bok. Warzywa
Szybko Tanio Smaczniedynii 2 skrzydełka kurczaka 2 łyżki suchego ryżu białego 1 marchew 1/4 pietruszki kawałek selera przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszone pomidory, szczypta pieprzu cayenne, jarzynka bez soli 2l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż się zagotuję, Międzyczasie obieramy, kroimy w słupki i myjemy warzywa. Do gotującej się
Truskawkowa Fiestaskrzydełek z kurczaka 2 większe marchewki 3 większe ziemniaki 1/2 pora 1 pietruszka kawałek selera natka pietruszki liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ok 150 g kaszy jęczmiennej sól pieprz około 2-2,5 litra wody Do garnka wlewam wodę, wrzucam skrzydełka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję bulion. W międzyczasie kroję w kostkę warzywa. Jak skrzydełka będą miękkie
kruche babeczkikurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa vegeta korzeń pietruszki Składniki na kluseczki : 4 jajka szczypta soli 2 kopiaste szklanki mąki 100 ml wody Wykonanie : Mięso myjemy.Warzywa obieramy i myjemy.Do garnka przekładamy mięso, warzywa, ziele angielski
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki pesto, trochę kurczaka i gotowe :). Nasze pesto z dodatkiem orzechów laskowych jest bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam! Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą
Kuchnia PROzdrowotnapodudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie świeża natka pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Jak zrobić? Do garnka włóż umyte mięso oraz oczyszczone i obrane warzywa. Zalej wodą
Zasmakuj Kuchnigrilla Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy na "ósemki" i rozdzielamy na łuski. Cukinię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze
Czerwona Porzeczka