ukrywam, że przez cały rok korzystam z mrożonego groszku czy kukurydzy, właściwie zupełnie nie jadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana
Mango PapajaSkładniki: 1,5 litra świeżo ugotowanego rosołu 2-3 ugotowane marchewki z rosołu 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek żelatyny + 1 łyżka żelatyny z przyprawami opcjonalnie groszek konserwowy Przygotowanie: Z rosołu wyjmuję mięso oraz warzywa. Przecedzam go przez sitko. Do gorącego wywaru dodaję żelatynę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Marchew kroję
Kuchnia co dniaKolejne danie wykonane samodzielne, a nie kupione. W mojej wersji jest lepsza, ponieważ jest dużo warzyw i mięska. Doskonale wiem, jakich użyłam składników, więc nie muszę o nic się obawiać, a najbardziej o to, że najemy się chemii. Składniki: filet z kurczaka - 3 szt. kapusta pekińska - 1/2 główki cebula czerwona - 1/2 szt. papryka konserwowa
Kuchnia Pauletteswykładamy masło i szklimy pora. Królika oprószamy mąką przesmażamy razem z porem. Po chwili dodajemy pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko ( pozbywamy się dzięki temu stałych elementów a pozostawiamy aromat ). Dusimy pod przykryciem do miękkości królika ( czas podobny do kurczaka ). Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy na delikatnym „ogniu”. W trakcie duszenia warto sprawdzić
Smaki Ewyokazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy. Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np. pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas
Kulinarne przemysleniaposiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra 2 różne) np. jak u mnie marchewka lub pasternak lub seler. Wykonanie
Sztuka gotowania w/g SamiryPLACUSZKI Z DYNI Z SOSEM PIECZARKOWYM LECZO Z DYNIĄ Z PLACKAMI Z DYNI PLACUSZKI DYNIOWE Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY W zakładce DYNIA znajdziecie też całe mnóstwo przepysznych przepisów na jesienne dni. Zaczynając od śniadań poprzez obiad, podwieczorek i kolację. Dynia to warzywo bardzo uniwersalne, spróbujcie się z nim polubić. A zobaczycie, że ta przyjaźń przetrwa długie lata. ;-))) Życzę Smacznego
SMYKWKUCHNIszczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki
Powiedz dietom nieselera korzeniowego. 3 litry wody sól i pieprz do smaku pół kurczaka makaron ryżowy Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy na 3 równe części. Główki zostawiany na koniec gotowania. Wrzucamy obrane warzywa oraz szparagi i gotujemy ok godzinę. Pod koniec gotowania dodać końcówki szparag, sok z cytryny
AZgotuj!Lekkie, warzywne i bez tłuszczu Składniki 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka białych szparagów 1 papryka 1 młoda cukinia 1 cebula 2 pomidory sól, pieprz słodka i ostra papryka Sposób … Czytaj dalej Potrawka drobiowa z warzywami
czarrna od kuchnizespól policystycznych jajników), więc bierze hormony, dlatego nie może jeść takiego mięsa, bo wiadomo że spożywając kurczaki spożywamy także hormony jakimi były karmione, a to dla niej byłoby za dużo. Stąd podstawą rosołu jest indyk, wzbogacony o mięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne gotowanie i powstaje nam pyszny, esencjonalny wywar, który można wykorzystać do przygotowania wielu bezglutenowych
Bernika - moj kulinarny pamietnikobiady w postaci makaronu, szczególnie te które trzeba tylko zalać wodą ;) makaron ryżowy z zielonymi warzywami i mleczkiem kokosowym makaron soba w sosie z masła orzechowego, z pieczoną marchewką i brokułami, szczypiorek tak, ten makaron tam jest xd Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie, ananasem i fasolką makaron soba z pieczarkami i marchewką w miodzie i sosie
More food, love and dreamsmleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor
Codzienne Gotowanieminuty. Mięso wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką
Kuchnia Elliepomidora, 6 rzodkiewek, kawałek świeżego pomidora, 4 liście sałaty, 70g wędliny drobiowej lub ugotowanej piersi z kurczaka ( ja miałam ugotowaną galantynę, którą użyłam), odrobina soli, pieprz, dwie gałązki bazylii - niekonieczne. Przygotowanie: Placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym, następnie rozłożyć na nim liście sałaty. Warzywa i mięso pokroić w kostkę, lekko posolić (nie trzeba, jeżeli ktoś nie używa soli), popieprzyć
W kuchni u Moniki