dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk(...)warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim
Zawsze głodna!kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne(...)Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami
Kulinarne przygody Gatitywybrałam dobrze.Dziękuję za udział i gratuluję wyróżnionym przepisom. Zwycięzcy otrzymują zestaw przypraw Kamis składający się z : Przyprawa grzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy(...)lodówki na 15- 30 minut. Grillować 10- 15 minut. Cukinię możemy zastąpić pieczarkami lub bakłażanem. MYSZKA: Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu - 2 bakłażany - 1 cebula - 20 dag pomidorów koktajlowych - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej - 1 opakowanie tofu - 10 dag zielonych oliwek - 4 łyżki oliwy - zioła prowansalskie - kilka gałązek świeżego tymianku i bazyli - sól - pieprz kolorowy - 7 pieczarek
Wielki apetytdania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku i zalewamy oliwą z oliwek. Suszone pomidory z czosnkiem i oregano, w słoiczku, przygotowane w domu, które zalewamy oliwą z oliwek najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn Aromatyczne liście usprawniają(...)połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchniabiały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko(...)fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron
Codzienne Gotowaniemiejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy(...)ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką tak aby się ciasto nie przykleiło do wałka lub latu (stolnicy). Na gotowe rozwałkowane ciasto nakładamy cebule pokrojoną w kostki, suszona kiełbasę (lub salami), pieczarki i oliwki. Na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach żółty ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C na ok. 10 min (jeżeli ktoś piecze
IMPRESJA SMAKUlucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni Miejska Makaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim(...)cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo
Chilli Czosnek i Oliwapięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie(...)łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych 2,5 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli kasza manna (semolina ) do podsypania SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 średniej cebuli albo 1 mała 2 duże ząbki czosnku mała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej) 2 duże pomidory
Słodko-Słony Świat Ilonyośmiornicę bo bez dwóch zdań kojarzy mi się z Grecją.Zamiast ośmiornicy w tym samym sosie można udusić też oczywiście wieprzowinę,cielęcinę,kurczaka czy nawet czerwone mieso wołowe. Sos Kokkinisto jest typowym greckim sosem gulaszowym na bazie pomidorów i przypraw w tym cynamonu. Jak prawidłowo zająć się ośmioramienną pięknością i jak ją prawidłowo ugotować wyczytasz w innym moim wpisie(...)duże ząbki czosnku- zmiażdżone 4 duże mocno czerwone pomidory mięsiste- sparzone i obrane ze skóry 1/4 łyżeczki cynamonu ok.800 ml pomidorów z puszki lub 2 czubate łyżki koncentratu rozcieńczone w 2 szklankach wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego dobrego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka wywaru z gotowania ośmiornicy 1 łyżeczka suszonego oregano (najlepiej greckiego- Origanum vulgare) owoce kaparów
Sztuka gotowania w/g Samirydanie. Porcja w porównaniu do innych lokali słuszna za to prezentacja bez finezji - wszystko rzucone na talerz i udekorowane plasterkiem cytryny i kawałkiem pomidora. Sama bamia okazała się rośliną strączkową, a kurczak raczej nie był kurczakiem. Poza tym, bamia, która miała być, jak sądzę, daniem głównym tej potrawy, rozpłynęła się gdzieś w mdłym sosie bez przypraw; była rozgotowana(...)porządku. 7/10 6. Lokal 7/10 pkt Zapomniane - dzikie. Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie. W kolejce stałyśmy niedługo, miły kelner
Życie zamknięte w smakujuż całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach. Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują(...)dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 8-10 minut aż napęcznieją, odcedzamy na sicie i kroimy je drobniej. Chyba, że macie te już pokrojone przed suszeniem. Tofu kroimy w drobną kostkę. Szczypior w duże oczka. Wodę podgrzewamy w rondelku do wrzenia, rozpuszczamy
Karo in the KitchenSałatki z panierowanym mięsem (schabem, kurczakiem ) należą do moich ulubionych, a na imprezach wzbudzają zachwyt gości za sprawą swojego apetycznego wyglądu i smaku. Do tego pokrojonymi 3 plastrami schabu w sałatce wykarmi się więcej gości niż gdyby były podane tradycyjne kotlety schabowe . Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe kroi się w cienkie paski i łączy(...)pokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 posiekaną wraz z pestkami czerwoną papryczkę chili oraz 1/2 posiekanej słodkiej czerwonej papryki. 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, łyżeczkę suszonego tymianku oraz łyżeczkę kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i dodałem na patelnię. Po około minucie smażenia przypraw z papryką dodałem mielone mięso i puszkę czarnej fasoli i smażyłem przez(...)Zapieczone tortille ostrożnie wyjąłem na talerze. Obok dania ułożyłem niewielką ilość sałatki z pomidorów i awokado. Na enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować ostrość dania pomijając pestki papryczek
Wyprawy kulinarnepreferowanego stopnia ostrości) 2 łyżki ketchupu lub sosu barbecue SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Pozbyć się kostek. Każdą pierś z kurczaka przekroić na dwie mniejsze. Odkroić polędwiczki i pozostały kawałek mięsa podzielić na trzy równe części. Z jednej podwójnej piersi z kurczaka powinno wyjść 8 kawałków mięsa ( 2 polędwiczki plus po 3 kawałki z każdego płata(...)przekręcić. Tak przyrządzone mięso jest białe w śroku i jednoczeście soczyste i miękkie. Jeśli pierś z kurczaka będzie zbyt długo grillowana zrobi się sucha i wiórowata, dlatego należy jej uważnie pilnować. Świetnie smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym domowym masłem czosnkowym i sałatką z pomidorów. Smacznego
DefinicjaSmakuznaczy nie ma chemii tylko kupa krowia, tak przynajmniej twierdzą hipsterzy i hipisi. Fora internetowe pełne są klątw rzucanych na mięsożerców i wizji śmierci w męczarniach po zjedzeniu kawałka kurczaka. Moda spowodowała, że największym wzięciem cieszy się drób od baby, nie przebadany, kiszący się cały dzień w reklamowce ale podobno przed śmiercią szczęśliwy. Skorzonera i topinambur kiedyś służyły jako pokarm(...)nieomylności kuchennej i tresuje obsługę sklepów i straganów z zakresu wartości jedzenia. Obsługa ma minę taką, że ja bym się zastanowiła czy nie pluje mi pod ladą do pomidorów. Jednak największy szał ogarnął naród przy owocach morza. Wiadomo, że Polska to nie tropiki, a Bałtyk to nie ocean oblewający piaszczyste plaże RPA, więc na chłopski rozum hasło „świeże owoce morza
ladykitchen