proponuję pokroić ją w kwadraty i wykorzystać w zastępstwie grzanek w jakiejś zacnej sałatce. Na przykład w sałatce cezara. Tylko, że przydałoby się jeszcze jakieś mięso. Standardowo byłby to kurczak, ale kurczaków jem tyle, że niedługo zacznę gdakać. No to może boczek? Czemu nie? Składniki: 1/2 główki niewielkiej sałaty pekińskiej 3 jajka 6 plasterków boczku wędzonego 1 tortilla szczypiorek parmezan
W kuchni wieczoremkuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs króluje kurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa różnie, bo w części kraju, gdzie swoje wpływy ma islam traktowana jest jako mięso "brudne", natomiast wołowina jest "święta(...)żyjemy w Polsce i u nas mięso wołowe jest o wiele łatwiej dostępne niż baranina czy jagnięcina. Osobom, które chcą spróbować kuchni indyjskiej, polecam zacząć od dania z kurczakiem. Przedstawię kilka w najbliższych dniach. Uczta indyjska to kilka kociołków z poszczególnymi potrawami i dodatki - wspomniana wcześniej raita, ryż, chlebki naan (lub inne). Jemy komponując nasze danie wg uznania. Ręce służą
W kuchni wieczoremskładniki dla 2 osób * 1/2 opakowania smażonego makaronu * 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake * 1/3 opakowania kiełków fasoli mung * 1 mała marchewka * 1/2 średniej pietruszki * 1 cebulka szalotka * 1/2 małej żółtej papryki * 2 łyżki groszku mrożonego * 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej * 2 cm kawałek imbiru * 1 ząbek czosnku * sos sojowy * pikantny sos chili * gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne. Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże
Mix smakustosowany podczas przeziębienia- herbatkę z cytryną i imbirem zapewne każdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka ). Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś polecam
Kraina Miodem Płynącaświetne - tak przynajmniej stwierdził eM. Według mnie, były delikatne, no i soczyste dzięki dodatkom jabłka i ananasa. Ale oczywiście, wypróbujcie sami. " Składniki : 0,5 kg piersi z kurczaka 2 duże jabłka pomidorki cherry bazylia sól morska pieprz kolorowy Dodatkowo: sos słodko-kwaśny ananasowy Uncle Ben's ryż pełno ziarnisty Uncle Ben's Sposób przygotowania: Piersi(...)kurczaka kroimy w małe kawałeczki i cienko rozbijamy tłuczkiem. Jabłka obieramy i kroimy na prostokąty. Każdy kawałek równo rozkładamy, na środku kładziemy jabłko i zawijamy, wykałaczki nadziewamy u góry, aby sakiewki nam się nie otworzyły podczas pieczenia. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy bazylią i wrzucamy pomidorki cherry. Wierzch naczynia przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy
Słodkie Przyjemnościochotę? " Składniki na 2 porcje: opakowanie różnych sałat (po kilka listków sałaty masłowej, greckiej, rzymskiej, lodowej, rukoli) 200 g truskawek 8 szparagów 200 g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy oliwa z oliwek dodatkowo grillowana ciabatta Sposób przygotowania: Sałaty myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Pierś z kurczaka myjemy
Słodkie Przyjemnościzyskuje dzięki dodaniu świeżych ziół, a słodycz i soczystość nadają grillowane nektarynki. Kto z Was ma ochotę na taki obiad? Składniki (porcja dla 2 osób): 400 g piersi z kurczaka 2 nektarynki oliwa z oliwek zioła - tymianek, oregano, ząbek czosnku, natka pietruszki Dodatkowo 500 g fasolki szparagowej 12 małych ziemniaków Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej(...)około 20-25 minut - na garnek nakładamy durszlak do którego wrzucamy umytą fasolkę szparagową, od której wcześniej odcinamy końcówkę z szypułką. Gotujemy na parze razem z ziemniakami. Pierś z kurczaka myjemy, a następnie kroimy na niewielkie paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i świeżego oregano, następnie na patelnię wrzucamy pokrojone mięso, które posypujemy
Słodkie Przyjemnościgdzie będziemy mieć najbliżej. Padło na Coctail Bar. Hmm jak sama nazwa wskazuje, nie była to typowa restauracja, a więc i karta smakowo nie powalała. Wybraliśmy kotleta z kurczaka, grillowaną w miodzie pierś z kurczaka i panierowanego schabowego. Tak jak mówię, smaki mało wygórowane, ale mimo wszystko przyznać muszę, że potrawy były odpowiednio doprawione i smaczne. W Sandomierzu można było
Słodkie Przyjemnościznajdujących się na Krupówkach - trochę tego później żałowałam, gdy zobaczyłam wystrój wnętrza lokalu. Ale nie ma tego złego, niewiele się zastanawiając zamówiliśmy dwa dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką
Słodkie PrzyjemnościZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Jakugotujesz.plkanapie, pod kocykiem w kolorze blue, drugą część Smerfów. Nie zliczę ile razy to już widział, straciłem rachubę przy 44 razie. A ja do kuchni. Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała
BaRepasDrób i ser...dwa składniki które moi synowie mogą jeść codziennie...połączyłam te dwa smaki... wyszło pysznie Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól,pieprz zioła prowansalskie opakowanie 150 g tartej mozzarelli 1 opakowanie 5 sztuk małych gołek zakopiańskich Mlekovita olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami. Na każdy płat
Z Majeczką w kuchninich i przygotowałam chińszczyznę...ale tak inaczej. Zawinęłam ją w roladki drobiowe, a podałam na kuskusie który otrzymałam od firmy Piątnica. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól,pieprz zioła prowansalskie 1 szklanka kusukusu z Piątnicy opakowa nie mieszanki orientalnej Iglotex olej do smazenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Oprószamy solą,pieprzem ziołami prowansalskimi. Warzywa przesmażamy
Z Majeczką w kuchniwyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Ciasto powinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić
kulinarnyswiatdomiKrucha wątróbka, suszone pomidory i odrobina przypraw a wszystko spakowane w delikatne filety z udek kurczaka i upieczone w warzywach. Składniki: -8-10 filetów z udek kurczaka -25 dkg wątróbki drobiowej -puszka groszku konserwowego -2 marchewki -1 cebula -10 suszonych pomidorów -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -2 łyżki pokrojonej natki pietruszki -olej Udka delikatnie rozbijamy
Maminek kulinarny