kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:354/624)

Sałatka makaronowa z resztek obiadowych 192

makaronu, waga sucha 250 g pieczonej piersi z kurczaka 20 czarnych oliwek Nikozja 15 pomidorków koktajlowych 50 g mieszanej sałaty, szpinak i rukola Dressing 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oregano, świeżego pokrojonego 5 liści bazylii 6 suszonych pomidorów w oliwie 1 ząbek czosnku Ugotuj makaron(...)lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Do dużej miski wlej oliwę, dodaj pokrojone eregano, bazylię, suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Włóż makaron i wymieszaj. Opłucz sałatę, osusz i dodaj do makaronu. Następnie pokrój kurczaka w kostkę, przekrój pomidory na pół, odsącz oliwki i wszystko wymieszaj delikatnie z makaronem. Podaj sałatkę na zimno ze świeżą

codojedzenia
Domowa „chińszczyzna” 134

łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz

Bullio
Domowa „chińszczyzna” 119

łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz

Bullio
Domowa „chińszczyzna” 394

łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz

Bullio
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup 111

kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 8 szklanek bulionu z kurczaka 1 szklanka śmietanki 36% ser z niebieską pleśnią do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Wymieszaj pietruszkę, czosnek i gruszki z 1½ łyżki oleju i dopraw solą. Rozłóż równomierną warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika

karmelowy
Naleśniki ze szpinakiem 231

szpinakiem Będziemy potrzebować: ok. 14 naleśników (przepis podawałam przy okazji krokietów -  klik ) 2 piersi z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) - 400 g 250 ml płynnej śmietanki 18% 3-4 łyżki masła mąką do zagęszczenia sosu przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, granulowany czosnek Na początku smażymy naleśniki, choć równie dobrze możemy to zrobić w czasie, gdy farsz się dusi. Masło

Ratunku obiad
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 225

ząbki czosnku- wycisnięte 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru. Na czystym woku dodajemy 2 łyżki oleju - smażymy czosnek i imbir ok 1 min. Dodajemy marchew i cebulę- ok 2 min. Na koniec paprykę- 1 min. Gdy warzywa są już "podsmażone" dodajemy kurczaka, sos słodko kwaśny, łyżkę oleju sezamowego i szczypiorek. Mieszamy i odkładamy z ognia Podajemy

Smaki Edyty
Kotlety devolay 1435

Kotlety devolay z piersi kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań mięsnych. Po przekrojeniu z kotleta powinno wyciekać masło. Wówczas mięso jest wilgotne, soczyste i smaczne. Nie dodaję czosnku do masła, ale jeśli lubicie to można dodać. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. To właśnie tam jest najwięcej przepisów i pomysłów. Składniki 2 podwójne piersi

O kuchni z uczuciem
Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 135

musztardy miodowej sól   świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek 3 wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich sól pieprz do smaku   Przygotowanie   Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem

R'n'G Kitchen
Kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem (z butelki/słoika, bez szynkowara) 3068

Przyznam, że lubię zajadać się nią z waflami ryżowymi/kukurydzianymi i ogórkiem lub pomidorem. 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki z groszkiem 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku  1/2 ostrej papryki w proszku 4 łyżki żelatyny (płaskie) 1 szklanka

Di gotuje
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 184

się przegryzły. Bardzo polecam!  składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić

Stare Gary
Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala 298

głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga ). Składniki na 3-4 porcje: 6   podudzi/pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa) 2 ząbki czosnku 300ml bulionu (można mniej) 2 średnie cebule Olej do smażenia ¾ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)kroimy w piórka, a czosnek siekamy – smażymy na patelni. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy   pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy

Fabryka pomysłów
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 214

bakłażany, 2 czerwone papryki, natka pietruszki, 3 świeże figi, 1 podwójna pierś z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki ras el hanout, olej / oliwa dodatkowo: 330 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, feta Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą(...)trzymaliśmy się takiej kolejności - bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą) i pokruszoną fetą. Smacznego

Plate of Joy
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 212

dziś na obiad? – Kurczak. Taka odpowiedź pada w bardzo wielu domach gdzie drób to jedyne mięso jakie pojawia się na stole. Jeżeli macie już dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania