Jak co miesiąc z dziewczynami podejmujemy się kolejnych wyzwań kulinarnych. Tym razem to mnie przypadła przyjemność wyboru tematu. Jak widzicie, zdecydowałam, aby motywem przewodnim tego wyzwania
My simple kitchenczęsto pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do odpoczęcia przykryte luźno folią aluminiową na około 20 minut. My zjedliśmy z surówką z fenkuła, pomarańczy i rukoli, z sokiem z cytryny, pieprzem i oliwą. Smacznego
Plate of JoyBulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty(...)jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu
Karo in the Kitchenpokrojony w małą kostkę ser, mieszamy aż się rozpuści a bulion prawie całkowicie się wchłonie. 3 . Dorzucamy ruccolę, poszarpaną na małe kawałki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłączamy ogień i trzymając patelnię jeszcze 2 minuty na gorącym palniku, mieszamy żeby smaki się połączyły. Smacznego(...)kuchni azjatyckiej, ale nie tylko - wciąż wiele się uczę z Twojego bloga, Haniu! ;) Moja Kuchnia - za przyjaźń, za wszystkie dobre słowa, za herbatę, za możliwość rozmowy, nawet trudnej, za kurczaka, dynię i makarony na 1000 sposobów! W pewnej kuchni na Wyspach - za wszystkie dania na tym blogu, które bym z chęcią zjadła z Maggie Śladami Słodkiej Babeczki - za spotkania, rozmowy
Kuchnia Prezydentowejpiach pod kątem 45 stopni i po kilkunastu minutach są gotowe. Pierwsze doznania restauracyjne i już jest super. Następnie zajadaliśmy się smażonymi kalmarami. Lekka, chrupiąca panierka i odrobinę cytryny – tyle wystarczy aby pojawiały się kolejne uśmiechy na naszych twarzach. Często gęsto w lokalach stoją chłodnie, w których spoczywają beztrosko świeżutkie dary morza. Poprosiliśmy Panią Halinę o omułki(...)naczyniu, w którym ją przyrządzono. Znajdziecie mnóstwo wersji tej potrawy, nawet i takie, w których to wykorzystuje się kilka rodzajów produktów białkowych równocześnie – np. królik z krewetkami i kurczakiem. Bez względu jaki wariant wybierzecie w polecanych restauracjach czy barach – powinno być wyśmienicie. Po bardzo dobrym posiłku warto przekąsić coś słodkiego. Dookoła jest mnóstwo kawiarenek i cukierni, w których każdy znajdzie
Right Behind The Kitchenbogate w witaminy A, B, K i E. Niedojrzałe orzechy są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, zawierają jej aż 2500 mg/100 g (50 razy więcej niż w cytrynie). Z orzecha włoskiego wytwarza się olej, który ma znajduje zarówno zastosowanie kulinarne, jak i w kosmetologii. Odwar z łupin orzechów używany jest do przyciemniania włosów. Młode liście orzecha włoskiego wykorzystuje się(...)Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym
Trzeci talerznawet 1,5 kg wędlin lub więcej (dawno byłam w zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą(...)często jesz czerwone mięso? Czy nie jest tak, że więcej żelaza czerpiesz z innych źródeł? Przyswajalność żelaza z roślin można zwiększyc przez dodanie witaminy C (no. soku z cytryny, czy porzeczki) - czyli znowu odpowiednie komponowanie posiłku Podsumowując - w mięsie nie ma nic, czego nie zawierałyby inne pokarmy, biorąc więc pod uwagę listę wad, moim zdaniem lepiej jest nie jeść mięsa
pyszne zdrowości