osób (blaszka w rozmiarach około 25x30cm): 24 płaty makaronu do lazanii Lubella 80 dag mięsa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobną kostkę lub zmielone) 3 ząbki czosnku 1 cebula biała 2 czerwone słodkie papryki 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie własnej 3 kulki sera mozzarella — około 500 g ser ricotta 700 g żółty
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie
Zasmakuj KuchniPożywna sałatka pełna witamin. Z pełnoziarnistym pieczywem lub bagietką stanowi lekkie danie główne Składniki 2 filety z piersi kurczaka ( po ok. 20 dag ) 1 średni ananas 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 80 ml rosołu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki
R'n'G Kitchenpłyn powstały podczas duszenia szpinaku. Wlewam sok z cytryny i doprawiam dość wyraziście białym pieprzem. Zagotowuję i natychmiast rozkładam na kurczaka z serem, obkładam pozostałymi plasterkami sera pleśniowego i już bez folii zapiekam ok. 10-15 minut. Podaję z pomidorami z cebulką lub sałatą lodową z vinegtrettem
Kuchnia Prezydentowejdania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki
Chilli Czosnek i Oliwaszafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała i początkowo nikt nie chciał jej rozporcjować
bastalenaparę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany kawałek sera mozzarella
potrawyregionalneteż mają ceny z kosmosu. Albo kanapki z pomidorem, ale sami wiecie jak smakuje pomidor o tej porze roku! Jak żyć? Tak sobie więc wymyśliłam, że zacznę robić pasty śniadaniowe z tego, co akurat będzie pod ręką, a że akurat była wędzona pierś z kurczaka... i niewiele więcej... to na początek pasta bardzo prosta i smaczna :) Z podanej ilości składników
Kraina Tysiąca Smakówgrzeszki J Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano(...)zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno. Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, papryką słodką, tymiankiem i majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok. Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy
Mania Gotowaniasałat (polecamy tą z radicchio, o lekko orzechowym smaku), skropionym słodko kwaśnym dressingiem. Składniki 4 filety z udek kurczaka 1 opakowanie wędzonej newelli (200 g) 150 g koziego sera (roladka) mieszanka sałat garść pestek dyni Marynata: 50 ml oliwy z suszonych pomidorów 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Dressing: 70 ml oliwy z oliwek 50 ml miodu 1 łyżeczka(...)ocet, miód i musztardę mieszamy do połączenia wszystkich składników. Skrapiamy nim sałatę. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni. Roladki kroimy na plasterki i układamy na talerze, raz plasterek kurczaka, raz koziego sera. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenporcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż – 100 g Czerwona fasola z puszki- 80 g Kukurydza – 50 g Chorizo – 50 g Zielona i czerwona papryka – 80 g Ser mozzarella – 80 g Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Cebula(...)garnku na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli, krojone pomidory z puszki i podduś na średnim ogniu około 10 minut. Dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw. Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu
ale PysznieJeśli tak ..to zapraszam niedługo na konkursik...będą trzy nagrody.. 1 kg skrzydełek przyprawa do kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1-2 marchewki olej rzepakowy Zalewa: 2 łyżki maggi 2 łyżki cukru 1 puszka pomidorów 5 łyżek octu winnego Jamar 1 szk.wody listek, ziele jarzynka Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić
Moje domowe kucharzenieFASZEROWANY KURCZAKIEM Składniki - 1 bakłażan - 350 gram piersi z kurczaka - 2/3 woreczka brązowego ryżu - pół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół(...)czasie opłukać bakłażana w wodzie i dokładnie wysuszyć (szczególnie miąższ, który będziemy dodawać do farszu). W międzyczasie należy przygotować farsz. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka zmielić lub bardzo dorbno pokroić, cebulę oraz papykę pokroić w kostkę, czosnek i chili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać paprykę czerwoną, chili oraz czosnek. Smażyć jeszcze
Zgrabne GotowanieByła już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami! Składniki i farszu: 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym 1 papryka zielona (może być również czerwona) 1 cebula czerwona 1 pomidor średniej wielkości pęczek świeżej kolendry 2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!) 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku) pół(...)puszki kukurydzy (również może być więcej) łyżka lub dwie oliwy lub oleju Przygotowanie farszu: Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno. Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy 2 kostki knorr. Mieszamy! Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego. Na ogniu farsz trzymamy
Smaki Brazyliiwierzchnie okrycia. Prosząc mnie o lżejsze dania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1/2 szkl kaszy bulgur 1 szalotka 1 ząbek czosnku 6-7 pieczarek kilka różyczek brokułu 1 łyżka papryki suszonej w płatkach 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżka oliwy sól pieprz A jak to zrobić: Kaszę bulgur zalać wrzątkiem, przykryć naczynie(...)odstawić na 15 minut. Brokuł ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu
Kuchnia w opałach