naleśników: ok. 1,5 szklanki mąki pszennej jajko sól różowa woda (daję na oko) mleko (daje na oko) roztopione masło suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Składniki farsz: 2 filety z kurczaka suszone pomidory 1 cebula fioletowa kukurydza cukinia kurkuma sól różowa olej kokosowy do smażenia rukola starta mozzarella Do miski daję wszystkie składniki na naleśniki i miksuję na gładka
kruche babeczkichoćby na kurczaka) pochodzi z centralnej Tajlandii. Jego „zieleń” bierze się z zielonych papryczek chili, a co ciekawe – w oryginalnej nazwie (Thai: แกงเขียวหวาน , rtgs : kaeng khiao wan) słowo „wan” odnosi się do „słodkości” koloru. Cała potrawa – zielone tajskie curry z krewetkami – bazuje na zielonym curry i mleku kokosowym – a więc
Pociąg Do Kuchnidodatek do ciast i słodkich deserów. W towarzystwie kurczaka czy owoców morza idealnie prezentuje się w daniach głównych. Smakuje wyśmienicie również na ciepło. Można go grillować lub opiekać w piekarniku.” Smoothie ananasowe z kurkumą. Składniki: - 1/2 świeżego dojrzałego ananasa – 1 dojrzały, zamrożony banan – 1 pomarańcza – 1/2 puszki mleka kokosowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – kilka kostek lodu
mojewypiekiinietylkoliście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest wyśmienity(...)jajkiem :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe 20 zł w przeliczeniu. Ulubione piwko :) Rosołek :) Grzyby z pak choi. Zielona herbata ze słodkim skondensowanym mlekiem, zaparzana w skarpetce "antygwałtce " :) Kaczuszki na Rambuttri w Bangkoku I już na moim talerzu :) Nic nie może się zmarnować .... Świński ryjek A tak w Tajlandii kupuje się zupę
Jemy PijemyKulinarny Bonduelle. W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą
Kulinarne przygody Gatitykuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:) Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie; Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej
Anioły w kuchnimasła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu. Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy w kilku łyżkach marynaty - eliksiru . Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Jarmuż również siekamy(...)pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Zalewamy mlekiem i gotujemy do rozpuszczenia wszystkich grudek (można sobie pomóc blenderem - bardzo przyspiesza otrzymywanie klarownego sosu). Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 1-2 łyżeczki bazylii i kminku mielonego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Kurczak curry z ananasem to szybkie i bardzo smaczne danie. Dzięki mleczku kokosowemu sos jest wyjątkowo delikatny, a całe danie bardzo sycące. pierś z kurczaka 6
Dieta bez mlekaklasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym pstrągiem i ukochanym, zdrowym jarmużem :) Zabieliłam mlekiem kokosowym i zaostrzyłam chili. Wyszło niesamowicie pysznie, treściwie i lekko zarazem, a to wszystko
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo szybkie danie. Zupa przyjemnie rozgrzewa i jest zdrowa. Z powodzeniem można zastąpić krewetki kawałkami kurczaka jeśli ktoś nie jest smakoszem owoców morza. Do tej zupy
kuchniabellissima.wordpress.comsmaczne. W swojej lodówce zawsze mam filety zamrożonej ryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie" Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki
Bon appetit mon amielodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski duża prostokątna blacha Ciasto: 1 kostka masła 500 g mąki 150 g cukru 1 jajko 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu (lipowy, akacjowy, rzepakowy) 1 łyżeczka sody Piekarnik nastawić
Posadzone i zjedzonelekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem). Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem, które połączenie dyni (z winem czy mlekiem kokosowym) wygrywa, ale mówię Wam: niebo w gębie! Smacznego
Kitchens AlphabetMassaman Curry to klasyk kuchni tajskiej. Według źródeł Massaman Curry pochodzi już z 17/18 wieku, a pierwszym w historii zarejestrowanym przepisem na massaman curry był „Kurczak Massaman curry w gorzkim soku z pomarańczy” („ Chicken Massaman curry with bitter orange juice „). Massaman Curry to pikantne danie pełne smaków i aromatów. Mieszają się w nim wszystkie znane(...)skład, godny polecenia ma ta pasta ), którą wzbogaciłam o przyprawy charakterystyczne dla dania, ale w niej nie występujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną dania jest występowanie mleka kokosowego, pasty z tamaryndowca (najlepszy skład ma ta z Jenny’s: Tamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych. Jako że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. „Pięciu
Moja Delicjacebulkę, marchewkę pokrojoną w plasterki i smażyć, aż cebulka zmięknie. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Dodać pozostałe składniki podane wyżej, gotować na małym ogniu 10-15 minut. Dodać tyle wody lub wywaru żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą do smaku. Jak lubicie można dodać drobno pokrojoną pierś z kurczaka. Mi bardzo smakowała i co najważniejsze byłam bardzo najedzona
Kuchnia Pokoleń