godzinę.Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzcnie liście i przekroić na pół.Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na maśle zezłocić cebulę, zdjąć z patelni, następnie podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec(...)przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu poukładać połówki brukselek.Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, aż masa się zetnie.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!Mam tyle zaległych przepisów, dwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo na późnowiosenny obiad lub kolację. Koniecznie też sprawdźcie, w jaki sposób zapiec szparagi postanowiły Ania , Emilia , Mirabelka i Panna Malwinna . Tarta ze szparagami i kurczakiem na cieście filo Składniki: (na formę do tarty 35x11 cm) 3 płaty ciasta filo 40 g masła nadzienie: 350 g piersi z kurczaka 4 cebulki dymki 250 g zielonych szparagów(...)formie układać płaty ciasta filo, tak żeby nieco wystawały ponad brzegi. Smarować je rozpuszczonym masłem. Podpiec w 200 st. C. przez 10-15 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie z kurczaka. Jajka roztrzepać, wymieszać z serkiem i mlekiem. Dodać soli i pieprzu. Masą jajeczną zalać kurczaka. Piec w 200 st. C. przez 25 minut. Podawać z pokrojonymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieniutkie paseczki. Pokrojone piersi przełożyć do miseczki, posypać solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Kurczaka odstawić na ok. 15 min. W tym czasie możemy się zabrać do robienia ciasta do kurczaka. Do kubeczka wbić jajko, dodać sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi(...)być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille
Ptasia Kuchniacieniutkie paseczki. Pokrojone piersi przełożyć do miseczki, posypać solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Kurczaka odstawić na ok. 15 min. W tym czasie możemy się zabrać do robienia ciasta do kurczaka. Do kubeczka wbić jajko, dodać sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi(...)być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille
Ptasia Kuchniabardzo dawna chodził za mną chiński kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym. Poszperałam w książkach kucharskich, na forach i stworzyłam swój własny przepis. Nie udało mi się odtworzyć smaku sosu, który serwowała moja ulubiona restauracja chińska w Gorzowie, ale ten mój jest też OK i ma idealną, "miodową" konsystencję. Ciasta, którego użyłam do kurczaka, można użyć
Przepisy Aleksandrycebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy otoczone ciastem piersi kurczaka – mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można obsypać delikatnie startym żółtym serem
Smaki Na Talerzufrancuskiego ciąg dalszy :) Niestety nadal nie za bardzo mogę wychodzić z łóżka, więc przygotowywane przeze mnie dania muszą się praktycznie same robić :) Dzisiaj zapraszam na wytrawną tartę na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki na jedną tartę: opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 300 g brokułów pokrojonych(...)resztek ciasta wycinamy paski, które trafią na wierzch tarty. 4. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Przed podaniem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Smacznego! Uwagi: Każda wytrawna
My Culinary Artgruszką, lazurem i orzechami włoskimi. W końcu wczoraj udało mi się zrealizować ten koncept. Wyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 gruszki 100 g sera lazur blue garść orzechów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy(...)paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy na plastry. Ser kroimy na małe kawałki. Jajko roztrzepujemy z jogurtem, solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy kurczaka, rozkładamy gruszkę, posypujemy serem oraz orzechami, a następnie polewamy jajkiem z jogurtem. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajko zetnie. Moim zdaniem
Emskie Smakikąski drobiowe. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ (klik) . Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 200ml mleka 100ml wody 1 łyżeczka soli Ciasto: 1 jajko ok 100 ml mleka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 1/3 szklanki(...)kukurydziane przekładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, mąką i przyprawami – ciasto powinno mieć konsystencje gęstszą od ciasta naleśnikowego *** *** Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka, mieszamy *** *** Na talerz wysypujemy płatki oraz bułkę tartą, mieszamy *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w panierce z płatków i bułki tartej *** *** Na głębokiej
Blog z Apetytemprzepisy, które nie wymagają dużo pracy, można je zrobić przy okazji niespodziewanej wizyty gości, a wyglądają przy tym efektownie, i – co najważniejsze – są smaczne. Przygotuj: ciasto francuskie filety z kurczaka ketchup lub sos pomidorowy czerwona cebula ser żółty papryka przyprawa do kurczaka jajko tymianek Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy prostokąty, których dłuższy bok będzie długości(...)przyprawą i smażymy. Po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tak przygotowane mięso stanie się głównym składnikiem naszych sakiewek. Na jedną połowę każdego prostokąta z ciasta francuskiego nakładamy niewielką ilość ketchupu lub sosu pomidorowego. Następnie nakładamy kurczaka i pozostałe składniki. Całość zamykamy i szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła
MarcinChefpizzy. Połączenie szpinaku z kurczakiem, serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soli2 piersi z kurczakaduża cebula4 ząbki(...)części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku w proszku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, kawałki kurczaka, "kleksami" wykładamy szpinak i posypujemy drobno pokrojonym serem pleśniowym i żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut
Słodka Stronaokoło 1/3 łyżeczki każdej przyprawy), całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki mięsa. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki (pamiętajmy, aby kurczaka wyciągnąć przed smażeniem chwilę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej). Przygotowujemy ciasto(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka i doprawiamy całość niewielką ilością soli, pieprzu i chili. Miksujemy dłuższą chwilę, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski z pokrywką (lub jakiegoś garnka) wsypujemy mąkę.Wkładamy tam po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo), zamykamy pokrywkę i potrząsamy miską, aby mąką pokryła mięso. Mąki
Słodkie okruszkizarówno na popołudniową przekąskę, kolację, jak i danie imprezowe. Smakują na ciepło i na zimno, a położyć można na nie praktycznie wszytko. Zapraszam na przepis... Minipizze z ciasta francuskiego z grillowanym kurczakiem (kolacja dla dwóch lub przekąska dla kilku osób) Potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego garść ciemnych oliwek 1 czerwoną paprykę 1 grillowaną pierś z kurczaka (ja zgrillowałam ją z ziołami(...)cuku Ciasto rozmrażamy i kroimy na 8 prostokątów. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem i posiekaną natką pietruszki. Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a oliwki i kurczaka w plasterki. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), posypujemy serem i obkładamy dodatkami. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 18-20 min. (do lekkiego zrumienienia). Podajemy na ciepłą kolację
Ratunku obiadSezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu i nie tylko. Palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) olej do smażenia Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte(...)sosu terayaki 1 łyżka sezamu *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Mięso przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie jajka mieszamy z mąką, tworząc gęste ciasto. Mięso wkładamy do ciasta i dokładnie mieszamy *** *** Mięso smażymy partiami
Blog z Apetytem