pasta z awokado i jajka – hummus – hummus z mango – hummus z suszonymi pomidorami – pasta z wędzonego kurczaka – pasztet do smarowania – masło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Hummus z pieczonym kalafiorem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 300 g ugotowanej ciecierzycy lub 2/3 puszki ciecierzycy w zalewie – 1 płaska łyżka pasty tahina
nietylkopasta.plpatelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy można użyć kawałki mięsa wieprzowego, wolowego, czy cielęciny, ale wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie długich wykałaczek pierś kurczaka lub indyka drobno mielona biała kiełbasa papryka cebula słonina lub boczek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić w dużą kostkę piersi drobiowe 3x3cm Pokroić
zielonacukinkaFilet z marynacie czy posypani przyprawami niekoniecznie do mnie przemawia, dlatego staram się go urozmaicać na różne sposoby:). Dzisiejsza wersja to filet pieczony z pieczarkami. Wyszedł pyszny, nie suchy, naprawdę smaczny. 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach
Szefowa kuchnikurczaka w miodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze. Czas wykonania: 1 h + minimum 6 h marynowania Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę, w tym czosnek(...)Wymieszać składniki na marynatę 2. Zamarynować mięso 3. Pałeczki przełożyć do worka do pieczenia 4. Rozciąć worek i piec do momentu zarumienienia mięsa Pobierz wersję do druku: Pobierz Pałeczki z kurczaka w miodzie Artykuł Pałeczki z kurczaka w miodzie pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plżaroodpornego naczynia. Przygotuj sos. Pokrój dymkę w piórka, czosnek w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier i resztę oregano. Polej kurczaka sosem, a na wierzchu posyp utartą mozzarella. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i posyp świeżym oregano, opcjonalnie. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj domowe pesto według przepisu
codojedzeniazdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła i przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca(...)filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Roladki możemy podać z sosem czosnkowym
Symfonia smakowasosie z winnych jabłek smakuje obłędnie! Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika. Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI: – filet z kurczaka – 2 szt - jabłka – 3 szt - miód – 2 łyżki - czerwone wino – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka
Ostra na Słodkofarszem. Najłatwiej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego. Troszkę trudniej za pomocą łyżeczki, ale z czasem dojdziecie do wprawy ;) 4. Nadziane piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Sos serowy
W kuchni Katiesoli i pieprzu 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1/4 czerwonej papryki wędzone udko z kurczaka – u mnie tzw. „Kęski piwne” Duda opcjonalnie kilka plasterków kiełbasy np. żywieckiej lub innej ulubionej (można pominąć, mój mąż dodał ) 6-7 pieczarek gęsty ketchup(...)sera i układamy nasze składniki (w dowolniej kolejności): kawałki wędzonego kurczaka (grubsze a la plastry), plasterki kiełbasy (można pominąć), plasterki pieczarek, pokrojoną czerwoną paprykę. Na wierzch gruba warstwa startego sera. Całość warto też po wierzchu posypać szczyptą bazylii. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-10 minut, pod koniec warto włączyć termoobieg. Pizze
Słodkie okruszkisolą i pieprzem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 45 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone mięso kroimy na małe kawałki. Do miski wrzucamy kaszę, kurczaka, fasolkę, ciecierzycę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchew oraz miks sałat. Sok z cytryny łączymy z musztardą
Qchnia po prostuwierzchu układamy kolejną porcję jarzyn. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C około 30-40 minut. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami. Artykuł Kurczak w jarzynce + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaOlej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka, owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 25 minut w 180 ° C. 2. W tym czasie, co piecze się nam mięso, obieramy cebule, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte
Kulinarna Chwilafasolki obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 3. Mięso układamy w podłużnej formie do pieczenia, tak żeby było przykryte dno, boki z możliwością zawinięcia mięsa do góry. 4. Na mięsie układamy połowę ugotowanej fasolki. 5. Fasolkę smarujemy
Kulinarna Chwila