przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:927/1100)

Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 269

Pamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 239

Dziś mam dla Was coś znanego, powszechnego i można by powiedzieć- oklepanego! Paszteciki, bo o nich mowa, ale w całkowicie świątecznym wydaniu. Oryginalny kształt bombki z

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowe ciasteczka migdałowe 142

Kruche i bardzo delikatne ciasteczka migdałowe. W opcji do wykonania także w wersji bezmlecznej. Bardzo, bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  90 g mąki migdałowej 160 g Mix per dolci Nutrifree Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)podsypania Mąki wsyp do miski i wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj schłodzone masło lub olej kokosowy, żółtka i wyrób gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm na wysypanym mąką stole i wykrawaj ciasteczka. Układaj

Kuchnia bezglutenowa
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 183

Dziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć

Kraina Miodem Płynąca
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 243

orkisz i płaskurka, jest jednak od nich ciemniejsza, szczególnie jest to zauważalne po upieczeniu chleba. Ma także zupełnie inny gluten, w moim odczuciu jest on taki jakby kruchy (przykładowo orkisz jest lekko gumowy...) Chleby z dodatkiem mąki z samopszy są równie smaczne jak te, które piekę z orkiszu, ponoć jeszcze zdrowsze, nic tylko piec i delektować się ich smakiem. Polecam(...)obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej do 200*C piekarnika i piekę na termoobiegu ok.60 minut.  Po upieczeniu

Smaczne Zdrowe
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 173

Wyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego

MyCookBook.pl
BIO surowa czekolada My Raw Joy – Siła Roślin 125

Mamy znów coś dla wegańskich świrów (w pozytywnym sensie oczywiście) oraz słodyczowych freaków takich jak my, którzy lubią poznawać nowe smaki. Kiedyś idąc na przyjęcie do

Candy Pandas
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 226

cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Znawcy meryngów toczą debaty o przewadze kruchej odmiany, rozsypującej się w ustach na tysiące słodkich okruszków i o zaletach "pavlovej babuni", która cechuje się kruchą powierzchnią i nieco kleistym i wilgotnym wnętrzem.*  Ja uwielbiam obie wersje. O mojej miłości do bez pisałam przy okazji semifreddo . Kilka lat temu po obejrzeniu jednego z programów Nigelli(...)wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.  MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć

KUCHARNIA
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 250

koniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii , aromatyzowane cynamonem i kardamonem.  Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się  na święta Bożego Narodzenia . Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciastka proteinowe i batony energetyczne – Frank&Oli ( Lidl ) 161

W powietrzu już czuć wiosnę, więc coraz więcej osób myśli o letniej formie 😉 Dlatego kult pięknej sylwetki zaczyna teraz złoty czas co producenci żywności z chęcią

Candy Pandas
Kilka słów o gofrownicy Dezal 301.6 PROFI + przepis na gofry kokosowe. 210

jest to komuś potrzebne? W tańszych urządzeniach z takowymi się spotkałam, ale przecież wiadomo, że i tak wybieramy największą moc, żeby gofry upiekły się szybko i były kruche. Zresztą gofrownica samodzielnie tę temperaturę reguluje. Koszt urządzenia jest co prawda większy niż standardowych gofrownic, ale według mnie lepiej zainwestować w porządny sprzęt, niż co rusz wymieniać jedną tanią gofrownicę na drugą(...)kwiatu kokosa) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki (bez wiórków kokosa). Uwaga: Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak odchodzić bez problemu od łyżki. Odstawić na 15 minut. Gofrownicę natłuścić i dobrze rozgrzać. Do ciasta dodać wiórki i wymieszać. Piec około 4-5 minut

Poranek na słodko
Domowe pieguski 367

kącika domowego cukiernika: Tak, moja siostra znów się wzięła za pieczenie. Oto efekty. Ciastka kruche, dobre, to że robiła je już dwa razy w ciągu tygodnia mówi samo za siebie ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach.  Piec 12-15 min w temp

Pasja Smaku
Spozniona WP # 49 153

mialam w planie i wlasnie dlatego jestem spozniona. Powiem wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie , gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy. Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu(...)minut. W tym czasie powinny pojawic sie babelki. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy

Przysmaki Karolki
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 252

proste, choć obłędne ciastka sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i naprawdę wcale się temu nie dziwię. Są rewelacyjne kruche, w środku dość słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem orzechowym i cytrusowym, a ta delikatna słodycz nieziemsko komponuje się z lekko opieczonym sezamem, którym są obtoczone!  Pyy-cha!!! (pisząc(...)aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy

Symfonia Smaków