Małe ciasteczka wypiekane z ciasta kruchego w specjalnej formie, patelni. Wypełnione masą budyniową z orzechami i sklejane takie same połówki, tworzą ciasteczka 3D. Oprócz orzeszków z mojej formy wychodzą wiewiórki, szyszki i grzybki :) CIASTO: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 1 jajko 100 g masła 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki cukru pudru(...)napełniać połówki wypieczonych orzeszków i zlepiać w całość. Gotowe orzeszki można polać dodatkowo polewą np czekoladową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamznalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej(...)zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...?Tarta z brukselką i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzechodzę i się uśmiecham sama do siebie, tak na przekór szarości za oknem. Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, ale kto powiedział, że proste nie może być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka(...)jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęściejest jego wada, gdyż czuć go było „malizną” jak mówi Piotrek, a to dlatego, że przygotowałam je w małej kwadratowej blaszce 20 x 20 cm. Polecam to Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym, gdyż jest bardzo, bardzo smaczne Tłuszcz jaki wykorzystałam do przygotowania ciasta i śmietankowej pianki to olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy(...)góry. Na truskawki wysypujemy resztę crunchy, ścieramy pozostałą część kruchego, kakaowego ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! The post Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki(...)znajdźcie swój ulubiony smak! A teraz zapraszam na obiecaną szarlotkę! SKŁADNIKI: ( na 1 dużą tartę – średnica 30 cm lub 1 mniejszą – średnica 26 cm i 4 tartaletki ) CIASTO KRUCHE: * mąka pszenna – 420 g * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 2 pełne łyżki * zimne masło – 320 g * zimna woda – 160 ml NADZIENIE: * świeże jabłka
Ostra na Słodkowypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki(...)tartę. Smacznego :) RADA : żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , twaróg , żelatyna , żurawina
https:KKuchniaMniamwyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Właściwie, to robiłam ją na dwie tury: wieczorem przygotowałam kruche ciasto, wstawiłam do zamrażalnika i uprażyłam jabłka. Rano wystarczyło zetrzeć ciasto na tarce, położyć jabłka i upiec. Po obiedzie delektowaliśmy się delikatną i jeszcze ciepłą szarlotką. Nie dało się poprzestać(...)jednym kawałku. Szarlotka z prażonymi jabłkami Składniki na tortownicę 23 cm: Kruche ciasto: 150g mąki pszennej 150g mąki krupczatki( u mnie semolina) 120g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160g masła Nadzienie : 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru( w zależności od kwaskowości jabłek) szczypta cynamonu Jabłka obieramy, kroimy
Mia Cucina Sofietaprostu inna wersja sernika Krakowskiego , ponieważ do królewskiego dodajemy kakao, a zamiast kratki na wierzchu jest starte na tarce ciasto kakaowe. Warto wypróbować w zbliżające się święta 😃 SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 80 g cukru pudru 100 g masła -1 żółtko 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% -2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrami na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce twarogu
RAROSSAobsypane płatkami migdałowymi. Wyobraźcie sobie chłodny, jesienny wieczór i tartę gruszkową, którą pachnie w całym domu i rozgrzewa Wasze podniebienie...poezja! :) Składniki: (forma na tartę o średnicy 28 cm) Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu(...)wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) 4 łyżki cukru Dodatkowo: 4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg) 3 łyżki płatków migdałowych sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto
Nastoletnie Wypiekanierazem stworzyło przepyszną całość. Idealne ciasto na letnie dni, ale nie tylko, można bowiem do niego wykorzystać również mrożone owoce, bez ich wcześniejszego rozmrażania. Budyń warto sobie przygotować w pierwszej kolejności, musi bowiem całkowicie ostygnąć przed dodaniem go do ciasta. Galaretki również. Piekłam w niedużej ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki: kruchy spód: - 170g mąki orkiszowej tortowej typ450(...)cukru) - 8g ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania kruchego ciasta. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Pieczemy spód w tej temperaturze
Smaczne Zdrowegalaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki(...)Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez minimum 5 minut). Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość smarujemy tężejącą galaretką (wcześniej rozpuszczoną w ok. 400 ml wrzątku). Tarta
Słodka Stronazapiekało się z jabłkiem. Kruche ciastko, rozpływające się cieplutkie jabłko i zapach cynamonu. Nic ująć nic dodać. <3SKŁADNIKI : z tej porcji ciasta zrobiłam 10 szt "kapeluszy" na jabłko ciasto kruche 175 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania 40 g cukru pudru szczyptę soli 2 żółtka 75 g masła 2-3 łyżki zimnej wody(...)rodzynki, uprażone orzechy włoskie. Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania. - tak przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę- stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało- nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy
Basia w kuchniKruche ciasto z rabarbarem i daktylami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki oliwy z oliwek agawa Pozostałe składniki: rabarbar 10 daktyli bez pestek agawa (może być cukier kokosowy) Składniki na kruche zmieszałam, oddzielając niewielką część na kruszonkę. Ciasto wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam na kilka minut
nietadietasłodkie maliny, agrest i porzeczki... Takie obrazy i wspomnienia, przywołał u mnie zapach, roztaczający się po domu w czasie przygotowywania pierożków z jabłkami . Nigdy wcześniej nie korzystałam z gotowego ciasta kruchego, natomiast dostałam je od siostry, więc trzeba było koniecznie znaleźć dla niego odpowiednie wykorzystanie :) Pierożki są idealne dla leniwych łasuchów, bo praktycznie nie wymagają żadnego wysiłku. Delikatne, soczyste jabłko(...)otulone kruchym, chrupiącym ciastem :) Potrzebujemy tylko 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :) Świetnie smakują z poranną kawą :) Szybko, prosto i bezproblemowo
Mój Smak na Życiedodać masło , cukier, cukier waniliowy, zagotować. Mąki wsypać do miski, wymieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń. Na pierwszą część ciasta kruchego, wylać połowę gorącego budyniu i nakryć ciastem biszkoptowym.Na biszkopt wyłożyć drugą połowę masy i przykryć ciastem kruchym. Polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Kuchnia Danusi