Paluchy Zombie to kruche ciasteczka migdałowe . Idealne na Halloween , proste w wykonaniu i jakże efektowne. Czym brzydsze wyjdą tym lepiej 😁 Jak zrobić takie paluchy zombie krok po kroku pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał Rita Creative to nie ominą Cię nowe przepisy, lub zapisz się do newstletera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle(...)odklejaniu się migdałów) Zanim wstawimy do nagrzanego piekarnika chłodzimy paluchy w lodówce przez 15 min. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 15 min. Upieczone ciastka pozostawiamy do wystudzenia. Na około paznakcia za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy sosem czerwonym, lub odrywamy migdał i w jego miejsce nakładamy trochę sosu truskawkowego, dżemu lub syropu, a następnie
RITA food channelkęsy ;)). Idealny deser dla całej rodziny. Kruchy spód , śmietana , truskawki lub inne ulubione owoce a na wierzchu nie wielka warstwa galaretki . Co Wam powiem, to było pyszne i żałuję, że nie zrobiłam więcej, bo zarówno rodzinka jak i goście zachwyceni. Składniki na kruche tartaletki ze śmietaną, truskawkami i galaretką : Kruche ciasto: * 250 g mąki pszennej * 2 łyżki cukru pudru(...)Piekarnik nagrzać do 170'C, piec tartaletki około 17-20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić, następnie ciastka wyjąć z foremek. Śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubić mikserem na sztywną pianę. Truskawki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na dnie kruchych tartaletek wysmarować cienką warstwę śmietany, na to poukładać plasterki truskawek. Na wierzch łyżeczką wylewać lekko już tężejącą galaretkę
Zrób to smacznieJeszcze chwila będziemy się cieszyć truskawkami więc macie jeszcze trochę czasu, żeby upiec te proste ciastka z truskawkami. Proste, kruche, maślane ciasto i zatopione w nim kawałki truskawek, lekko puszczające sok. Będą smakować jako przekąska na wakacyjnych szlakach- na plaży, nad jeziorami i w górach. A jak macie ochotę na wegańską wersję tu przepis na owsiane ciastka
Cooking for EmilyJeszcze chwila będziemy się cieszyć truskawkami więc macie jeszcze trochę czasu, żeby upiec te proste ciastka z truskawkami. Proste, kruche, maślane ciasto i zatopione w nim kawałki truskawek, lekko puszczające sok. Będą smakować jako przekąska na wakacyjnych szlakach- na plaży, nad jeziorami i w górach. A jak macie ochotę na wegańską wersję tu przepis na owsiane ciastka
Cooking for EmilyCiasteczka, których nie sposób nie zauważyć, zwłaszcza przez najmłodszych członków rodziny. Są tak kolorowe, że oczy same się śmieją, a rączki sięgają po kolejne... i jeszcze
Kuchnia w czekoladzieSmakują wybornie ! Wypróbuj je ! Tak wygląda forma do ciasteczek. Kruche ciasteczka z orzechami. Składniki : 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy(...)orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam je jeszcze z mego dzieciństwa
Przepisy i porady kulinarnenapoi. Ale od początku. Ciasteczka te powstały zupełnym przypadkiem i przez moją pomyłkę. Miały być one bowiem z ciasta francuskiego a wyszły z kruchego. Jak ? Ano tak, że poszłam do sklepu, kupiłam ciasto, zaczęłam przegotowywać ciastka i wtedy(...)pojawiła się moje mama. Wzięła opakowanie po cieście do ręki i powiedziała ” o nie wiedziałam, że można kupić gotowe, kruche ciasto”. Moje zdziwienie było przeogromne. Faktycznie było to kruche ciasto tego samego producenta, którego zawsze kupuję francuskie. Ciastka na szczęście wyszły bardzo smaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców ale po prostu nie potrafię zrobić swojego ciasta francuskiego
Życie ze smakiemCiasteczka są niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 300 g- miękkie masło – ok. 230 g- płatki migdałowe – 100 g- olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka- cukier(...)ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na SłodkoZbliżają się Święta, a co za tym idzie pora na świąteczna ciasteczka Dziś zapraszam Was na migdałowe, bezglutenowe półksiężyce To jedne z moich ulubionych – idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami – ciastka, których zapach przywołuje Boże Narodzenie. Ta wersja jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej (dla miłośników orzechowych smaków polecam waniliowo – orzechowe księżyce ), choć tak naprawdę posmakują
365 dni dookoła kuchniCiasteczka cynamonowe moje dzieci mogłyby jeść na okrągło. Jednak warto urozmaicić je czasami innymi dodatkami, np. otrębami pszennymi. W smaku nadal dominujący jest cynamon, aczkolwiek
Wielopokoleniowosłońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 330 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 opakowania budyniu waniliowego
Malinowa Kawiarenkawymaga pieczenia, roboty przy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa) 30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych* 15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru
Kto ugości moich gości?Pierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników. Składniki:4 szklanki mąki2 jajka1 1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu3 łyżeczki
ciastkarnia na kruchym spodzie