niską kalorycznością oraz są lekkostrawne. Składniki: szklanka puree z dyni (około 220 gram, dynię pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie blenderujemy na gładki krem) 4 łyżki cukry trzcinowego szklanka płatków owsianych 2 jaja 3 łyżki mąki orkiszowej łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych łyżka siemienia lnianego pół szklanki nasion
Mango Papajazrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo
Poezja smakuSkładniki: szklanka upieczonej dyni jeden banan kiwi pół szklanki mleka Dynię, banana i kiwi oraz mleko blenderujemy na krem. Gotowe
Mango Papajakakao ( uzyłam z firmy Symbio ) 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania :Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika
Słodkości i nie tylkopoczątek ciastko. Nie byle jakie ciastko. Przepis ukradziony Rafałowi, z którym mam przyjemność gotować. Osoba Rafała zasługuje na osobny rozdział, ale o tym później. Robiliśmy ciastko czekoladowe z kremem waniliowym, konfiturą z wiśni i suszonymi śliwkami z miętą. Pycha!! Chcecie spróbować? Oto przepis: 150 g gorzkiej czekolady 250 g brązowego cukru 2 duże jajka 350 g mąki 1,5 łyżeczki
ladykitchenagroturystykach, w których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego noża do krojenia). Ze względu na duże palniki kuchenki, Andrea ustawił kawiarkę na patelni grillowej :) Zrobiony przez nas krem miał ładny żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście
Chilli Czosnek i Oliwapiekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z nią w rulon .Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem z bitej śmietany. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować
Monia miesza i gotujeSernik podpatrzony na stronie „Moje wypieki”. Uwielbiam Nutellę, więc połączenie wydało mi się interesujące. Zmieniłam nieco przepis, wykorzystałam tak naprawdę samą koncepcje dodania kremu orzechowego. Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku. Sernik czarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli
Mania Gotowaniainnych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni. Pieczona dynia Składniki: 2 dynie Hokkaido 2 dynie Futsu Black oliwa z oliwek EV sól kumin chili czosnek Wykonanie w dwóch wersjach: Jako baza
Kulinarne przygody Gatitymiąższ ma wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG. Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię, na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe. Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu i w przydomowym ogródku ! Może zrobię
Kulinarne przygody GatityWykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie
Kulinarne przygody Gatitytemu podbiło nasze serca, choć nie powiem, pierwszy raz piekłam je z małą niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem
Kulinarne przygody Gatityobok. Z oferty Groupona wybraliśmy soczyste steki z dodatkami, sashimi z polędwicy wołowej i deser dla dwojga . W skład zestawu wchodzą: sashimi (świeże warzywa marynowane w kremie wasabi, zawinięte w plastry polędwicy wołowej, podane z imbirem i sosem sojowym); Picanha, brazylijski udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe
Kulinarne przygody GatityTarta Rafaello Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
Kulinarne przygody Gatitypiłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru Cukier puder
Kulinarne przygody Gatity